Blu-ray vann alltså formatkriget... men vad är egentligen blu-ray?
SVAR. Blu-ray är namnet på en teknik för att läsa och skriva till en optisk lagringsdisk, liknande cd- eller dvd-skivor. Den viktigaste skillnaden mellan blu-ray och dvd är laserstrålen som används för att läsa och skriva med. Blu-ray har, som namnet antyder, en blåare färg än laserns traditionella röda. Blått ljus har kortare våglängd och därför kan den läsa av mindre detaljer. Det gör att mycket mer data kan få plats på samma yta som förut, över fem gånger så mycket som på en dvd-skiva.

Finns det bara en sorts blu-ray, eller flera varianter?

SVAR. Nja. På samma sätt som det finns enkel- och flerlagriga dvd-skivor, så finns det i dag två varianter av blu-ray-skivor.

Vanliga skivor med ett lager rymmer 25 gigabyte, och dubbellagriga bd-r-skivor (blu-ray disc) rymmer 50 gigabyte. Av de brännare som finns på marknaden klarar ungefär hälften dubbla lager.

Dvd har funnits i över tio år. Blir det nya formatet kvar lika länge?
SVAR. Svårt att säga. Så länge hd-formatet är den gällande standarden för tv så är en blu-ray-skiva tillräckligt stor för att rymma och distribuera filmer. Och i tv-branschen tar ett generationsskifte mycket lång tid, med tanke på dyra investeringar i sändnings- och produktionsteknik. Det finns dessutom långtgående planer från tillverkarna av
blu-ray-spelare och lagringsmedia att utveckla formatet, med fler lager, snabbare spelare, och så vidare.

Hur funkar det med regionsindelning? Samma elände som förut?
SVAR. Ja, filmer på blu-ray är regions-kodade. En film köpt i USA eller Japan kan bli svår att spela hemma i Sverige.
Men det är inte samma regionsindelning som för dvd, utan en ny som delar in världen i tre områden.

Sverige tillhör region B, tillsammans med resten av Europa, Afrika, Mellanöstern och Australien. Nord- och Sydamerika samt Sydostasien är region A. Större delen av Asien, bland annat Kina, Indien och Ryssland, är region C.

Vad ska jag egentligen med en blu-ray-brännare till?
SVAR. De flesta datoranvändare lagrar och hanterar i dag flera gånger mer data än för tio år sedan. Dels har nedladdningen av musik och inte minst filmer ökat, dels skapar vi själva mycket större mängder digitala media. Även program distribueras ofta digitalt och finns endast på din hårddisk.
Det är inte många som får in ens det viktigaste i datorn på en dvd-skiva längre. En 25 eller 50 gigabyte stor blu-ray-skiva är
ett mycket bekvämt säkerhetskopierings-alternativ. Bättre hemvideokameror spelar numera dessutom in i full hd-upplösning. Självklart vill du kunna redigera ihop film från dessa på datorn, och sedan se dem på din lcd-tv utan att skala ned i bildkvalitet.

Ok, jag är övertygad. Var skaffar jag en blu-ray-brännare?
SVAR. I dagsläget finns totalt fem tillverkare med en modell vardera, men fler alternativ lär dyka upp under året. De som finns går att beställa från de flesta välsorterade webbutiker. Men eftersom efterfrågan ännu inte är så stor som för vanliga dvd-brännare ska du nog inte räkna med att de alltid finns på lager i din lokala pc-butik.

Hur snabbt går det att skriva till och läsa från blu-ray-skivor?
SVAR. Hastigheten på en skiva anges, liksom för cd och dvd, med det något kryptiska 1x, 2x och så vidare. Exakt vad detta motsvarar i till exempel varv per minut framgår inte. 1x motsvarar i alla fall 4,5 megabyte per sekund (MB/s). Men eftersom en film i hd-format kräver lite mer än så är ”standard”-farten närmare 2x, eller 9 MB/s.

Dagens brännare har en toppfart på mellan 4x och 6x hastighet, eller 18 respektive 27 MB/s. Det kan jämföras med de snabbaste dvd-enheterna som spinner iväg i 16x hastighet, men den totala datamängden är max 21,5 MB/s. Det vore med andra ord möjligt att spela hd-video från dvd-skivor. Men bara kortfilmer.

Vad kostar brännare och skivor? Jag har hört att skivorna är dyra.
SVAR. Själva brännarna kostar från strax under 3 000 till 5 000 kronor. Skivor kostar ungefär 100 kronor styck om du köper ett fempack, men betydligt mer en och en. Jämfört med dvd-brännare och tomma skivor är det mer än tio gånger så dyrt. Blu-ray-skivor är betydligt större, så en mer rättvis jämförelse är i stället mellan fem dvd+r-skivor och en bd-r-skiva. Då är priset per megabyte fortfarande det dubbla.
 
Kommer priserna för spelare och skivor att sjunka?
SVAR. Helt säkert. Sedan november 2007 har priserna på blu-ray-brännare gått ned med mellan 30 och 40 procent, och priset på bd-r-skivor har sjunkit med i genomsnitt 20 procent. När fler tillverkare ger sig in på marknaden, och när blu-ray-enheter blir standard i nya datorer, så kommer tillverkningsvolymerna att gå upp och kostnaderna att sjunka. Har du inte bråttom kan du gott vänta till efter semestern.

Vad kommer efter blu-ray? Ännu bättre skivor?
SVAR. Ja, det finns de som vill lägga en ytterligare nolla till storleken på skivorna. Pioneer håller på att ta fram en ny teknik för optisk lagring som ska kunna lagra upp till 500 gigabyte på en enda skiva.

Blu-ray är bättre än dvd tack vare att man har blå laser i stället för röd. Den nya tekniken använder sig av ultraviolett ljus, som har en ännu kortare våglängd. När dessa skivor och spelare finns på annat än experimentstadiet är dock än så länge okänt.

Det är också möjligt att det är dags att pensionera plastskivan som format när det nästa gång är dags att byta teknik. Flash-teknik blir konstant bättre och billigare. Kanske kommer nästa generation av filmer levereras på små minneskort i stället för på stora, snurrande diskar. Eller så behöver vi inte bära med oss informationen alls. Digital strömmande distribution av program, musik och köp- eller hyrfilm konkurrerar redan i dag med dvd.

Så framtiden kanske är bredbandsbaserad, eller så lurar någon ny, okänd teknik bakom nästa husknut. Men 2008 och en handfull år framöver är tveklöst blålaserns tid.

Fakta

Bd – förkortning för blu-ray disc.
Bd-r – Skivan kan skrivas på en enda gång.
Bd-re – Skivan kan skrivas på, raderas och skrivas på igen flera gånger.
Dual layer – betyder att en blu-ray- eller dvd-skiva kan spara information i dubbla lager.
Labelflash – en teknik som låter dig bränna in etiketter på dvd- och bd-skivor.
Lightscribe – en konkurrerande teknik till labelflash.