Okänd står för testets stora skräll!
Glofiish är ett, för de flesta av oss, främmande märke – men visar sig snabbt vara testets stora överraskning. Glofiish X800 är behagligt formgiven, förhållandevis tunn och dessutom utrustad med en lika stor som ljusstark skärm. Denna galanta feature får smisk när den gigantiska lampan i skyn (solen) lyser direkt på, men direkt oanvändbar blir den aldrig.
Enheten är inte beroende av ett aktivt sim-kort för att fungera och navigeringsprogrammet är bra samt helt på svenska. Vid fotgängartestet hamnar markören vid några tillfällen några meter fel och som alla andra deltagare i testet kan man knappas beskylla rutterna för att vara fullt logiska. Det beror ju på att de kartor som tillverkarna erbjuder fortfarande är framtagna med bilister i åtanke. Därför är det föga förvånande att vi vid bilkörning fick väldigt exakta utslag.
Inköpspriset på 6 000 riksdaler är förvisso en tung börda att bära, men för pengarna får du alltså testets bästa gps-egenskaper samt en i övrigt riktigt trevlig mobiltelefon.
(8 av 10)
HTC missar guldet på grund av skärmen
Det var på håret att HTC:s gunstling Touch Cruise tog hem titeln Bäst i test framför nosen på Glofiish X800. Som i tidigare modeller har HTC den goda smaken att alliera sig med navigatortillverkaren Tomtom vilket borgar för finfint program, som dock kostar extra.
Att du kan trycka in en extern antenn för att förstärka signalen är en trevlig finess som påminner om släktskapet med mer traditionella gps-mottagare.
Idel lovord alltså, ändå har vi lite svårt för denna smäckra enhet, där designen bisarrt nog lyckas vara sober och smäckig på samma gång. Det som gör att HTC bara tar andrapriset i slutändan är skärmen. Utförandet med en på papperet väldigt läcker skärm förvandlas i verkligheten till en irriterande sminkspegel vid direkt solljus. Det här är som sagt en egenskap HTC i olika grad delar med samtliga testdeltagare.
Skärmen är inte direkt dålig, men skärpan och kvaliteten som Glofiish erbjuder lyckas inte HTC riktigt uppbåda.
(7 av 10)
Inget snack – HP hamnar sist
Att datorjätten HP i Ipaq 614c främst siktat på att skapa en handdator för kostymnissar blir snabbt väldigt tydligt. Programmet som finns förinstallerat är Google Maps. Det innebär att du snabbt kan trolla fram fina satellitbilder i näven och därmed kan få en häftig uppfattning om hur kvarteret ifråga ser ut från rymden.
När du dock slutat att imponeras av denna finess upptäcker du dock att funktionen är av tveksamt värde för den vilsne och byter smidigt till det vanliga kartläget.
Navigeringen i stort är tyvärr endast textbaserad, någon röstledd vägledning kan du glömma och dessutom kräver systemet en aktiv nätverksförbindelse för att fungera. Behöver du med andra ord lite vägledning när du trampat dig vilse under höstens stundande svampplockning är det inte säkert att HP Ipaq 614c behagar hjälpa dig. Minst sagt snopet. HP:s modell är testets näst billigaste variant, men är det en navigator du är ute efter är samtliga övriga deltagare bättre alternativ.
(2 av 10)
Mio-modell med gamla program
Tillverkaren Mio, som är just en stor tillverkare av just gps-terminaler, ställer upp med testets kanske mest åldrade modell. Det märks inte minst i att A501:s program är en hel generation äldre än hos övriga Windows-baserade konkurrenter. Att tillverkaren har god erfarenhet på området märks dock i det medföljande navigationsprogrammet som håller god klass och är lättmanövrerat. I stort känns A501 mer som en bantad gps med vissa mobilfunktioner än tvärtom, vilket inte är särskilt positivt.
Storleken, trots viss tjockisfaktor, gör dock att den smidigt glider ned i jackfickan. När du alltså inte håller den i krampaktigt grepp. Skärmen faller oss heller inte i smaken. Vid soligt väder är den väldigt svårtydd och mer lämplig som verktyg för självbeskådan än modern karta.
Mios deltagare är i stort behov av en ansiktslyftning – den känns helt enkelt gammal om dock på ett väldigt charmigt vis.
(5 av 10)
Trögstartad Nokia
Nokias N95:a var en av de första mobiltelefonerna med inbyggd gps som fick ett brett genomslag på marknaden. Trots att denna modell uppdaterats består dock bristerna i just navigationstjänsten. Nokia N95 8GB är långsam, speciellt vid ”kallstarter” då det stundtals är plågsamt att få satelliterna att spela boll.
Direkt ur lådan får du världskartor och textbaserade ruttförslag, vill du däremot ha mer traditionell navigation med röster och hela kalaset får du glatt spendera närmare en tusenlapp för ett kartpaket täckandes västra Europa. Synd, för formatet är smidigt. I dagsläget och utan uppgraderingar är dock Nokias alternativ marginellt roligare än dina föräldrars papperskarta från 1978.
Med ett inköpt kartpaket blir det aningen bättre, men de viktiga bristerna kvarstår och i slutändan förblir Nokia N95 8 GB en väldigt fräsig mobiltelefon med gps-funktioner som halvdan bonus.
(3 av 10)
Sony väljer separat gps-enhet
Egentligen hade inte Sony Ericsson en lösning som levde upp till testets grundläggande krav för deltagande. Samtidigt var vi nyfikna på hur väl denna fattigmansvariant, en extern liten dosa som kopplas till en vanlig mobiltelefon, fungerade. Det simpla svaret är, som betyget avslöjar, ”så där”.
När du kopplar in HGE-100 laddas automatiskt programmet hem till Sony Ericsson K530. Det fungerar smidigt och bra. Den ursprungliga filen är på en halv megabyte, vilket gör att kostnaden hålls kort, så länge du inte befinner dig inom rikets gränser bör tilläggas.
Wayfinder 7 visar sig också snabbt vara en fullfjädrad lösning, miltals från Nokias fisljumma alternativ. Upplevelsen spolieras dock effektivt av den minimala skärmen.
Navigeringen kräver kontinuerlig nätkontakt, mindre trevligt när du befinner du utomlands med svindyr nät-roaming. Programmet är bara ditt att nyttja en månad, därefter kostar en Europakarta 1 500 kronor. Vi noterar vi givetvis att denna bubblare är billigast i test. Trots det har vi svårt att ens halvhjärtat rekommendera denna halvmesyr till… någon.
(3 av 10)
Nästa sida:
>> 3 coola alternativ till gps i mobilen
Läs mer
Alla artiklar om mobil teknik
Vi har testat alla befintliga mobiltelefoner med gps-funktion som i skrivande stund (april 2008) finns på den svenska marknaden. Om en leverantör hade flera gps-mobiler fick de själva välja vilken modell som skulle delta i testet.
Vi har helt fokuserat på gps-funktionen och därför inte bedömt övriga funktioner som mediespelare eller kamera. Sådan information har i viss mån redovisats i tabellen för att du som konsument ska få en uppfattning om vad respektive modell har att erbjuda i övrigt.
Enheterna har testats till fots och i bil på olika platser i Stockholm med omnejd. I de fall ett aktivt sim-kort har krävts har vi använt oss av Tele2 Comviqs nät. Dolda avgifter, exempelvis i form av kartor som kostar extra, har gett minuspoäng.
Asus hade vid testets utförande en modell, P750, som mötte våra krav. Dock fanns det gps-program som modellen kommer att säljas med inte tillgängligt för test. Därför har vi plockat bort den från testet. Anders Haby på Asus uppger att modellen förmodligen kommer att levereras med programmet Destinator 6 samt Europakartor till ett pris av 7 000 kronor, senare i vår.
Sony Ericsson släpper innan sommaren terminaler med inbyggd gps. Dock kunde de vid testets genomförande inte svara på exakt när eller hur mycket dessa kommer att kosta.