Vi har satt fem av marknadens stora redigeringsprogram under lupp. Vissa passar nybörjaren bättre, andra den mer ambitiösa användaren. Det de har gemensamt är att dom alla är uppdaterade för att passa dagens videobehov, med allt vad Internet och HD heter.


Ulead smart för den late

I sitt senaste redigeringspaket Videostudio 11.5 Plus har Ulead satsat på ett ordentligt stöd för hd-video i alla dess former.

När du startar programmet möts du av tre val: Dv-to-dvd Wizard, Movie Wizard eller Videostudio Editor. Det första valet visar tydligt att Ulead har nybörjare som målgrupp. Dv-to-dvd Wizard låter dig nämligen göra en dvd direkt ifrån materialet du precis har filmat. Du väljer ut de delarna från bandet du vill ha med, gör en eventuell kapitelindelning och sedan är det bara att bränna. Smidigt utan ett enda klipp.

Vill du göra en lite mer avancerad film, väljer du Movie Wizard. Här lägger du till din video från hårddisken eller från en kamera, väljer en mall från mallbiblioteket och pang! Så har du din film med grafik, text och musik – helt automatiskt. Bara att välja att tanka ut den som videofil eller på en skiva. Riktigt lyckat!

Problemen dyker upp när du vill klippa din film. Här är det svårt att få en överblick över menyer och tumnaglar, och videor som du har tankat in från din kamera blandar sig direkt med mallar och medföljande utfyllnings- och dekorationsvideor.
Tidslinjen är en viktig del av alla redigeringsprogram. Det är där du gör klipp och justeringar, och just det fungerar väldigt trögt i Videostudio 11.5 Plus. Dessutom svarar den av och till dåligt på musens kommandon, vilket vem helst kan få spader av.

Mallar, övergångar och effekter finns det däremot i överflöd. Det är mycket enkelt att justera vitbalans, mättnad och kontrast på varje klipp. På plussidan finns också ett utmärkt stöd för hd-video. Utöver stöd för avchd-video är det mycket enkelt att bränna dina hd-konstverk till blu-ray. Dessutom kan programmet automatiskt tanka upp filmen till Youtube. Mycket praktiskt.

Videostudio lämpar sig utmärkt för nybörjare som vill att processen från kamera till webb eller dvd/blu-ray ska gå automatiskt, och även för sanna hd-entusiaster – men för oss andra finns det betydligt bättre alternativ.

+ Utmärkt hd-stöd, bra för nybörjare som gillar automatik.
- Segt, dålig översikt.

(5 av 10)


Pinnacle både smidigt och snabbt

Pinnacle Studio 11 Ultimate har ett tydligt konsumentinriktat upplägg. Vid uppackningen av den stora påkostade lådan får du en första överraskning i form av en liten greenscreen (se ordlista sidan 80). Denna kan användas för diverse specialeffekter, vilket öppnar en värld av möjligheter.

Den andra överraskningen, en obehaglig sådan, kom efter installationen under Windows Vista. Programmet startade nämligen inte, trots klistermärket med Vista-loggan på förpackningen. Efter mycket krångel och en lång åtgärdslista från Pinnacles supportsida installerades programmet i stället under Windows XP.

programmet har ett sobert gränssnitt, lätt att överblicka. Menyerna och ikonerna är tydliga. Pinnacle Studio är uppdelat i Spela in, Redigera och Skapa film. I det första läget hämtar du videomaterial från din kamera. I redigeringsläget, som är huvudläget, skapar du dina underverk för att sedan exportera ut materialet till antingen skiva, fil, tillbaka till band eller webb.
Hämtning och exportering av material fungerar klanderfritt. Pinnacle stöder avchd och kan exportera till hd, men i den aktuella versionen finns ingen inställning för att bränna till blu-ray-skiva.

Pinnacle studio 11 Ultimates bästa sida är redigeringen. Här blir du glad över hur lätt allt går. Menyer och ikoner finns där du förväntar dig, att arbeta med tidslinjen är smärtfritt och programmet analyserar videomaterialet och delar upp det i sektioner beroende på vad som visas. Det är en barnlek att hitta partier som är alltför skakiga eller mörka och sortera bort dem. Däremot blir funktionen jobbig om du importerar långa videofiler, de tar lång tid att analysera.

Det här är ett mycket kompetent och generöst redigeringsverktyg för video. Men vi skulle önska några färdiga inställningar för blu-ray-bränning på samma sätt som det finns för hd-dvd, och för webbpublicering finns bara Yahoo Video som alternativ. Och vem använder egentligen det?

+ Användarvänligt, snabbarbetat
- Krånglig installation, exportmöjligheterna borda vara fler.

(7 av 10)


Sony Vegas bäst för proffsen

Min första tanke när jag dök in i Sony Vegas Movie Studio 8 Platinum var: Hur sjutton tankar jag in min film från kameran? Till skillnad från de flesta andra programmen i testet är Vegas Studio 8 Platinum inte lika tydligt uppdelat mellan import, redigering, och export. Det har en mer professionell framtoning.

Gränssnittet är testets snyggaste, och kan skräddarsys i hög utsträckning. Dessutom stöder programmet arbete på flera skärmar, vilket kan förenkla arbetsflödet avsevärt.
En annan detalj är avsaknaden av storyboard eller en scenvy. Alla testets övriga program kan växla mellan ett sådant och ett tidslinje-läge, för att förenkla redigeringen. Som tur är får du rikligt med hjälp i den suveräna steg för steg-guiden.
Redigeringsbiten i Vegas är väldigt bra, men av någon anledning har man satt en gräns vid bara fyra videospår. Jämfört med Magix Movie Edit 14 som kan köra 99 är det skrattretande lite.

Sony Vegas stöder de vanliga videoformaten och jobbar glatt både med hd-video från din hdv-kamera och avchd-kodad video. Men det är bara Sonys eget avchd-format som stöds i full hd. Har du en Canon-kamera med avchd-inspelning funkar den alltså inte i Vegas Movie Studio 8.

För nybörjare finns en Make Movie-genväg för att enkelt exportera din film. Här kan du välja mellan att spara filmen till hårddisk, bränna till skiva, publicera på webben (inte Youtube direkt utan Sonys eget Acidonline) eller exportera till din Sony PSP eller videokamera.

Exporten i Vegas är i sig inget särskilt – om du inte väljer att bränna din film till dvd. Med Vegas 8 följer nämligen Sony DVD Architect Studio 4.5, ett helt program bara för dvd-produktion! Generöst. I dagsläget finns inget stöd för blu-ray, men nyligen presenterade Sony en uppdatering till 5.0 som ska göra det möjligt att bränna filmer också i hd.
Sony Vegas Movie Studio 8 är ett bra alternativ om du vill lägga kraft på redigeringen av din film och finlira med detaljer.

+ Proffsigt gränssnitt, stora möjligheter, medföljande dvd-studio
- Bara fyra videospår, begränsat avchd-stöd

(8 av 10)


Magix - en klippa på klippning

När du startar Magix Movie Edit 14 har du möjlighet att se på en videoskola som går igenom de klassiska redigeringsbitarna. Bra och lättfattat. Inspelningsdelen funkar smärtfritt för att fånga video från en dv- eller hdv-kamera, och erbjuder också en lättare klippning i storyboard-läge.
Bredvid importknappen för dina klipp finns knappar med effekter, övergångar, textverktyg och rörelseverktyg.
Textverktyget gör det enkelt att animera texter på en massa olika sätt, och med rörelseverktyget kan du enkelt skapa dina egna Ken Burns-effekter, det vill säga digitalt panorera och zooma i ditt material.

Själva klippningen kan göras antingen i en förenklad scenvy eller i ett tidslinjeläge. Den här lösningen fungerar väl. Du kan placera video och ljud fritt på linjen utan problem, och det är lätt att med musen direkt skapa upp- och nedtoningar.
En skillnad är att spåren i Magix Movie Edit inte är uppdelade efter ljud och bild. Det ger en viss frihet. Dessutom finns stöd för hela 99 video-spår, vilket möjliggör avancerad klippning.
Om du vill göra det lätt för dig finns Movieshow Maker. Klicka på ikonen, välj mellan ett gäng stilar (vad sägs om ”70s party” eller ”silent movie”? ) – och du har en färdigpaketerad film komplett med soundtrack. Roligt för nybörjaren.

Exportdelen är främst anpassad för dvd-bränning, men du kan enkelt från programmet lägga upp din film på Youtube. Svårare blir det om du vill ha din film som en mpeg-fil för att föra över till din Ipod eller bara ha på datorn. Det kräver nämligen online- eller telefonaktivering och du tvingas betala närmare 50 kronor per codec. Snålt!

Magix erbjuder ett helt okej redigeringspaket både för nybörjaren och för den något mer ambitiösa användaren. Men det saknar ett användarvänligt gränssnitt och det irriterar att behöva betala extra för funktioner som är självklara för videoredigering.

+ Tidslinjen och själva klippningen
- Du måste betala för viktiga funktioner.

(6 av 10)


Premiere är nästan perfekt

Premiere Elements 4 är det bantade småsyskonet till Premiere Pro. Själva klippningen är väldigt lik den i Premiere Pro. Men Premiere Elements är ett konsumentprogram, vilket tydligt markeras av tre färgglada huvudmenyer: Redigera, Skapa menyer och Dela. Under Redigera finns dels val för att hämta in media från datorn eller kameror och sortera dem, dels ikoner med effekter, övergångar och titlar. Det är tydligt och urvalet noga avvägt.

Effekterna bygger på samma typ som i Adobe Photoshop, och funkar mycket bra. Dessvärre är kvaliteten på de få teman som finns inte den bästa, och kan inte mäta sig med automatiken i Ulead Videostudio eller Magix Movie Edit.
En funktion vi gillar är Edit to the Beat. Den gör det möjligt att analysera en musikfil på tidslinjen för att automatiskt få fram markeringar på varje taktslag. Sedan kan även den grönaste av nybörjare skapa en tajt musik-video med klipp i takt till musiken. Roligt!

Premiere Elements hade kunnat hyllas på alla punkter om det inte vore för en sak. Avsaknaden av stöd för avchd. Många nya hd-konsument-kameror bygger på avchd-teknik och äger du en sådan är Premiere Elements i dagsläget inget att rekommendera. Adobe hävdar att det ska implenteras i framtida versioner.

Utöver den tabben funkar hd-stödet. Hdv stöds såklart, och du kan bränna dina filmer till blu-ray och tanka ut dina filmer på en mängd sätt. En bra sak är att det är lätt att välja rätt exportering då Dela-menyn har tydliga val för mobila enheter (många val), online, band eller skiva. Ett krux är dock att du måste aktivera vissa codecar online, såsom mpeg-2 och mpeg-4. Gratis men likväl småirriterande.

Har du inte behov av avchd är Premiere Elements klockrent för såväl nybörjare som mer avancerade användare. Det är lätt att navigera i, och möjligheterna att skapa proffsiga produktioner är stora. Men avsaknaden av stöd för avchd-formatet, som alla andra testade program stöder, gör att du bör kolla igenom din utrustning innan du införskaffar Elements.

+ Genomgående utmärkt gränssnitt
- Inget avchd-stöd!

(8 av 10)


2 GRATIS ALTERNATIV

Windows Movie Maker nybörjarens vän

Windows Movie Maker är ett relativt enkelt videoredigeringsprogram som följer med både XP och Vista. Skulle du inte hitta det i din dator finns både version 2.1 för XP och version 2.6 för Vista att gratis ladda hem från Microsofts hemsida. (www.microsoft.com/downloads).

Till utseendet är Windows Movie Maker väldigt renskrapat på knappar och menyer, något som ger en enkel och skön överblick. Movie Maker både vinner och förlorar på sin enkelhet. Det går väldigt snabbt att importera video från din kamera, lägga några enkla texter och övergångar och sedan bränna en dvd eller göra en datorfil.

Missa inte: Windows Movie Maker: Så redigerar du filmer med Microsofts gratisprogram

Men valmöjligheterna är väldigt få, och import- och exportformaten högst begränsade. I dagsläget stöds varken Quicktime, avchd eller mpeg-4 – alla väldigt användbara format. Du kan redigera hdv-video – om du har Vista Home Premium eller Vista Ultimate – men när du sedan vill exportera din film har du väldigt begränsade möjligheter. Dessutom upplever jag Movie Maker som aningen instabilt. Det kraschar ett flertal gånger under testet.

Om du är helt grön på videoredigering är vårt tips är att testa Movie Maker. Om du ser klippningen av semestervideon som ett nödvändigt ont finns det ingen anledning att köpa ett annat program. Speciellt om du inte filmat i hd-upplösning.

Vill du däremot ha något att utvecklas med eller behöver stöd för lite fler filformat eller bättre hd-anpassning, bör du prova ett annat program.

Smidiga Jaycut finns bara på nätet

Jaycut är en webbaserad videoredigering. Tjänsten är helt gratis att använda och kräver endast en enkel registrering.
När du har skapat ett konto tankar du upp videofiler, bilder och musik och klipper ihop din lilla film till vad Jaycut kallar en ”mix”. Gränssnittet påminner starkt om ett vanligt redigeringsprogram. Du ser sina upptankade videoklipp, musik och bilder i små mappar och under dessa finns en tidslinje där klippningen sker. Det finns även tillgång till vissa enklare effekter och övergångar.

När du sedan är klar sparar du din ”mix” och kan äntligen publicera den på den Youtube-liknande delen av sajten där folk kan kolla och betygsätta dina filmer.

Jaycut kan inte tävla med ett riktigt redigeringsprogram, inte ens Movie Maker. Ett exempel på det är att du inte kan tanka in video direkt från din kamera till Jaycut. Du behöver först få över allt till en dator.

Men Jaycut är en smidig och trevlig tjänst att använda om du inte har tillgång till din egen redigering och snabbt behöver klippa ihop någonting. Speciellt användbart kan jag tänka mig att det är för att snabbt klippa ihop och tanka upp en mobilkamerafilm, oberoende på var du befinner dig.

http://jaycut.se/

Andra gratisprogram:
VideoSpin
ABC Video Roll
JahShaka

Fakta

Förutsättningarna testet har varit att testa videoredigeringar inriktat främst på konsumenter, och till ett maxpris på 1 000 kronor. Testet gjordes på två olika datorer. Dels på en Dell XPS 1530, med två Gb RAM och en 2,20 GHz Intel Core 2 Duo CPU. På den kördes Windows Vista. Den andra datorn, som körde Windows XP, var en HP Compaq arbetsstation med ett par år på nacken. Den hade en Pentium 4 processor på 3,2 GHz och 1 Gb RAM.

Videoredigering kräver sin maskin. På båda maskinerna funkade programmen okej när vi redigerade vanligt videomaterial. När vi däremot försökte oss på hd-material och speciellt avchd-material hade inte XP-datorn någon chans. Visst gick det att läsa in, men själva arbetsflödet var segare en en promenad i tjära. Systemkraven på de olika programmen, även de rekommenderade, känns ofta i underkant.

Det som vägt tyngst under testet har varit programmens utformning och användargränssnitt. Hur intuitivt känns det? Hur enkelt är det att komma igång och börja förstå redigeringen, även för den som knappt sett en videoredigering förut? Det viktigaste är ändå att kunna fokusera på själva skapandet, inte på att leta efter knappar och menyer.

De två programmen som har fått det bästa betyget är de som är enklast att förstå och passar för nybörjarens semesterfilm, och de som har kraft nog för den ambitiösa filmarens dramaproduktion.

Frame. Bildruta i en videosekvens. Består oftast av två sammanflätade delbilder. I Pal-systemet går det 25 bildrutor/sekund. Ntsc har 29.97 bildrutor/sekund.

Greenscreen.
När du vill frilägga ett objekt och ersätta bakgrunden använder du ofta en teknik som heter chroma key. Den går ut på att definiera en färg i bilden och ta bort den. På så vis kan du frilägga ett objekt i bilden som inte har den färgen. En greenscreen kan vara allt-ifrån ett grönt skynke till en grön vägg, och används med fördel som bakgrund för Chroma Key. Är objektet du vill frilägga grönt, kan du i stället använda en bluescreen.

In- och utpunkt. Markörer som visar start och slut på en videosekvens. Används för att definiera längd, start och slut på ett klipp.

Interlace. Skärmuppdateringsmetod som används av tv. En frame ritas upp i två delbilder över linjerna. Motsatsen är en progressiv skärmuppdatering där en frame är en hel bild. Så visas bilden på en datormonitor. När du redigerar video för att visa på en tv ska du använda interlace. Ska du däremot visa ditt material främst på en dator bör du ta bort interlace för att undvika störande horisontella ränder i den färdiga filmen.

Ken Burns.
Ken Burns-effekten innebär att du i en filmsekvens sakta zoomar eller panorerar i stillbilder, till exempel för att förstärka viktiga detaljer i bilden.

Storyboard.
Ett sätt att grafiskt ordna en film efter en serie av bilder.

Tidskod.
Denna kod identifierar varje bildruta i en videosekvens, i ett intervall antingen från början till slut eller mellan in- och utpunkt. Den är uppdelad i T:M:S:F. Alltså timme, minut, sekund och frame. Det går 25 frames på en sekund (i Pal)

Transition. Visuell övergångseffekt mellan två videoklipp som skiljer sig från ett rakt klipp. Vanligast är en övertoning där två klipp tonas över varandra. Andra namn på olika övergångar är wipes och slides.

Avchd. Advanced video codec high definition, codec för videoinspelning i hd. Blir allt vanligare bland konsumentvideokameror.

Codec. Komponent som kodar och avkodar digitala dataströmmar eller signaler. Några exempel är divx, xvid och avchd.

Hd. High definition, video och TV med högre upplösning än tidigare.

Hdv. High definition video, format för hd-inspelning på vanliga dv eller minidv-band.

Mpeg. Moving pictures expert group, en grupp som satt standard för videokomprimering. Finns i en mängd varianter.

Mpeg-1. Används för video-cd, som har en kvalitet som motsvarar vhs.

Mpeg-2. För dvd, hdv och nuvarande digital-tv.

Mpeg-4.
Komprimering av video på webben och i vchd. Ska också vara standard för kommande hdtv-sändningar.

Ntsc. National television standards committee. Färg-tv-standard i Amerika och Japan. Ntsc-video har 525 linjer/frame och 60 delbilder/sekund. Pal. Phase alternation line. Färg-tv-standard i större delen av Europa och Asien. Pal-video har 625 linjer/frame (varav 576 ”ritar upp” bilden) och 50 delbilder/sekund.

Sd. Standard definition, vanlig upplösning på videoinspelning.