PC för Alla har testat den senaste versionen av Firefox 3 som sannolikt kommer att bli den sista testversionen innan den färdiga produkten släpps i mitten av juni. Här är godbitarna som kommer att vagga din gunst till ren och skär kärlek.

1. Prestanda
Har du använt tidigare versioner av Firefox så har du säkert märkt att datorn ibland blir väldigt seg och långsam. Detta beror på att minneshanteringen i tidigare versioner av Firefox inte har varit optimerad.
I version 3 så har Mozilla fixat det här problemet så att prestandan på din dator inte dras ned. Dessutom har Firefox 3 ett nytt minneshanteringssystem för insticksprogram (plugins) som gör att de inte längre kan påverka systemresurser och minne likt tidigare.

2. Pimpad adressrad
En riktigt häftig nyhet som vi inte sett i någon annan webbläsare är den nya adressraden i Firefox 3. När du skriver in en internetadress som du besökt tidigare så kommer adressen inte bara fram i en lista likt tidigare. Nu kommer även titeln på respektive hemsida fram ovanför själva adressen.
Även om det inte är en revolutionerande nyhet så är det en användbar funktion som gör det enklare att hitta sidor som du besökt tidigare.

3. Tydligare varningar
Flertalet webbläsare erbjuder idag ett varningssystem om du skulle råka besöka en webbsajt som har svartlistats som en såkallad ”phishing”-sajt. Problemet är att dessa varningar är väldigt subtila och svåra att se då de består av en liten varningskylt i statusraden längst ner i webbläsaren eller färgar adressraden röd.
I Firefox 3 kan du inte längre missa varningarna. Nu kommer en helsida upp med en tydlig varningstext som berättar om sajten du besöker är en misstänkt bedrägerisajt.
På samma sätt varnar Firefox 3 om du besöker en hemsida som har ett ogiltigt säkerhetscertifikat (SSL). Du måste nu manuellt godkänna sajten och det ogiltiga certifikatet innan du kan surfa på sajten.

4. Förbättrade bokmärken
En annan nyhet som är riktigt finurlig är tillägg av nya bokmärken. När du besöker en sida som du vill spara till dina bokmärken behöver du inte längre klicka på menyvalet för bokmärken och sedan lägga till sidan i rätt kategori.
I Firefox 3 så finns det nu en lite stjärna till höger i adressraden som du helt enkelt klickar på. Då kommer det fram en smart liten meny där du kan skriva in taggar för hemsidan samt välja vilken kategori du vill spara den i. Taggarna hjälper dig om du senare vill söka bland dina bokmärken efter nyckelord som du associerat med ett visst bokmärke.

5. Zooma in och ut på sidan
En kraftigt förbättrad funktion i Firefox 3 är funktionen för att zooma in och ut. Du kan nu med ett enkelt tangentbordskommando förstora eller förminska en hemsida i webbläsaren. I tidigare versioner av Firefox kunde du endast förminska eller förstora själv texten, inte bilderna.
I Firefox 3 ändra storleken på alla objekt såsom bilder, så att förstoringen eller förminskningen är i proportion till sidan.

Här laddar du ner testversion av Firefox 3
När du är redo att prova på version 3 så kan du redan nu ladda ner en testversion. Det finns inga garantier att versionen fungerar felfritt, så är du osäker ska du vänta tills den färdiga versionen släpps någon gång efter mitten av juni.