Eee-pc 700 – nu finns den i Sverige.

För dig som inte känner till Eee-pc 700 rör det sig om en mycket liten bärbar dator som väger runt 0,9 kg och har en prislapp på 3 000 kronor. Den låga vikten betyder förstås att hela apparaten är mycket liten: 22,5 centimeter bred, 16 centimeter djup och 3,5 centimeter hög.

Under huven finns en specialversion av Linux-distributionen Xandros som faktiskt utnyttjar den sju tum stora (lilla) skärmen mycket väl. Det lär ta ett tag att förstå sig på och hitta obesvärat i miljön, för den som är ovan vid Linux, men det är extremt enkelt att komma igång med de vanligaste och kanske viktigaste sysselsättningarna på datorn.

Helt klart nyskapande

Det råder inget tvivel om att Asus Eee-pc är nyskapande. Vi älskar hela konceptet: En dator som inte stör vikt- eller storleksmässigt, och som enkelt kan tas med på möten, fikapauser, jobb i parken eller på semestern. Att datorn heller inte kostar skjortan är förstås en fördel men just i fallet Eee-pc kanske även en förutsättning.


Eee-pc kör Linux-distributionen Xandros.

Visserligen får du mycket funktionalitet för pengarna, men rent prestandamässigt är det inte någon monstermaskin. Under skalet gömmer sig en 900 Mhz Celeron Mobile från Intel, 512 Megabyte internminne och en hårddisk på fyra Gigabyte – och det är en ssd-disk, det vill säga en hårddisk utan rörliga delar. Hårddiskutrymmet är dessutom i minsta laget då du har cirka en Gigabyte kvar efter att operativsystemet och standardprogrammen tagit upp sitt.

Tre usb-portar och ett uttag för sd-kort gör att du enkelt kan koppla in extern lagring eller en extern cd/dvd eftersom någon sådan heller inte finns inbyggd eller för den delen kommer med på köpet.

Dålig ljudkvalitet

Maxupplösningen på 800 x 480 pixlar är inte helt optimalt för långa sittningar framför datorn, men återigen – vill man åt den lilla storleken får man göra avkall på annat. Inbyggt i skärmen finns en webbkamera med 0,3 Megapixlar. Skärmen innehåller även två högtalare vars maxvolym och ljudkvalitet dock lämnar en hel del övrigt att önska. Förutom detta finns en extern vga-utgång för att koppla in en extern skärm, uttag för hörlurar och mikrofon samt en nätverkskontakt. Självfallet finns också trådlöst nätverk i form av 802.11b/g.

Efter att ha använt Eee-pc i några timmar under dagen, och skrivit större delen av denna text på den, måste vi erkänna att tangentbordet varit ett frustrationsmoment. Vi hade blivit förvarnade av andra, och läst mycket, om att det var lite väl litet och svårt att skriva på, men att det skulle vara så här jobbigt hade vi inte kunnat föreställa oss. Tangenterna är helt enkelt för små och sitter för trångt! Detta är förstås en ren vanesak, men du rekommenderas inte att använda datorn till att skriva romaner med.


Det är inte helt lätt att skriva på de små tangenterna...

Även om konceptet är jättebra, datorn är både funktionell, snygg och prisvärd, känns den inte helt aktuell längre. Det rör sig mycket och snabbt i det här marknadssegmentet och Asus har redan ett antal nya modeller och varianter på gång med större skärmar, snabbare processorer och inte minst med bluetooth inkluderat så att du kan koppla upp dig enkelt med hjälp av mobilen.

Tillverkaren MSI är på väg ut med en konkurrerande modell och även Dell har i dagarna sagt att det kommer en liten enkilosdator med pris under 5 000 kronor.

Bra batteritid?
Sammanfattningsvis är Asus Eee-pc en riktig pärla och just nu mer eller mindre unik vad det gäller storlek och pris. Men det gäller att vara väl införstådd i vad man går miste om genom att välja en så liten dator, och kanske inte heller ha för höga krav på prestanda och mångsidighet. Det gäller även att ha is i magen och avvakta marknaden en aning om man nu inte nödvändigtvis måste eller vill ha en maskin i denna storlek redan idag.

Vi har inte hunnit testa batteritiden. Men enligt Asus ska batteriet räcka upp till 3,5 timmar. Vill du ha datorn till att titta på långfilmer när du är ute på vift kan det med andra ord vara vettigt av avvakta lite närmre tester på batteritid under hårdare belastning.

Läs mer
Alla
artiklar om datorer.
PC för Allas datortester - med allt du behöver veta inför nästa datorköp.