Att all hemelektronik sätter rejäla spår i våra elräkningar är det nog ingen som betvivlar. Men en färsk undersökning från Australien visar att inverkan är många gånger större än de flesta kanske tror, skriver Reuters.

Exempelvis visar det sig att spelkonsoler är de största bovarna av alla. Ett Sony Playstation 3 som lämnas påslaget, men inte används, drar ofattbara fem gånger så mycket ström som ett vanligt kylskåp. Playstation 3 var också utan tvivel värst bland spelkonsolerna, med en strömförbrukning tio gånger större än Nintendo Wii.

Tv-apparater med plasma-teknik drar också förvånansvärt mycket ström och hamnar tvåa på listan över miljöbovar bland hemelektroniken. Vi rapporterade tidigare om hur Svenska Energimyndigheten varnade för hög strömförbrukningen bland plasma-tv:s och denna undersökning pekar åt samma håll. Enligt deras mätningar drar en plasma-tv fyra gånger mer än en vanligt tv.

På tredjeplats kommer den stationära datorn. Intressant var att en Apple Imac bara drog två tredjedelar så mycket ström som en vanlig PC, och då testades PC:n utan skärm medan en Imac har inbyggd skärm. Här ska det dock tilläggas att dessa siffror lär bero mycket på vilken PC som testas, då en modern Imac innehåller nästan exakt samma komponenter som många PC-maskiner idag.

Rådet är alltså att utnyttja energisparfunktionerna så mycket det går, eller ännu bättre helt enkelt stänga av apparaten när den inte används.