Att få sin dator stulen kan ibland medföra rejäla problem. Inte nog med att en bärbar dator i sig själv är dyr att ersätta, information du har lagrad på den kan ibland vara oersättlig om du inte har säkerhetskopierat hårddisken.

Använder du dessutom din bärbara dator i jobbet så är det inte sällan som du har information på datorn som kan ställa till stor skada om den hamnar i orätta händer.

En undersökning genomförd av säkerhetsföretagen Mcafee och Datamonitor visade upp följande statistik:

– Mer än 81 procent av de företag som deltog i undersökningen har fått en eller flera laptops stulna med känslig företagsinformation mellan 2005 och 2006.

– Förlusterna från stöld av bärbara datorer i USA sträcker sig till hela 6,7 miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor).

– 73 procent av de tillfrågade företagen hade inte några säkerhetsföreskrifter för hur personalen hanterar företagets bärbara datorer.

För att förhindra eller minimera skadan av en eventuell datorstöld har PC för Alla sammanställt följande fem tips som du bör följa.

1. Docka eller lås fast datorn
Nästan 40 procent av alla datorstölder sker på arbetsplatser. Detta kan förhindras på två sätt. Antingen kan du köpa en dockningsstation för din datormodell som har en bygel eller liknande anordning vilken låter dig låsa fast datorn vid skrivbordet.

En del bärbara datorer har ett litet hål i chassit som du kan använda för att trä en stålvajer genom och på så sätt göra det svårare att stjäla datorn. Kontrollera gärna med din datorbutik om de har några tillbehör för stöldskydd.

2. Stöldmärk datorn
Ett effektivt sätt att få tillbaka datorn om du tappar bort den eller om den hamnar på avvägar är att stöldmärka den genom att gravera ditt namn, företagsnamn och telefonnummer på lämplig plats.

En tjuv kan även avskräckas att stjäla datorn om ditt namn är graverat på den då det gör den svårsåld.

3. Använd ett spårningsprogram
Ett finurligt sätt att öka chansen för att få tillbaka den stulna datorn är att använda ett så kallat spårningsprogram. Det är ett litet program som ligger och lurar i bakgrunden och är svårt att upptäcka för en tjuv.

Har någon stulit din dator så kan du aktivera programmet själv förutsatt att den stulna datorn kopplas upp till internet.

Spårningsprogrammet skickar sedan ut information till ett datacenter som sedan kan avgöra var datorn befinner sig. Det finns flera program för detta ändamål, ett av dem heter Smart Tracer och det hittar du här www.smarttracer.com.

4. Använd lösenord för bios
Det här tricket hjälper endast för att skydda din information om datorn redan blivit stulen. De flesta datorer låter dig använda ett lösenord när du startar upp datorn. Det betyder att användaren måste skriva in lösenordet innan Windows ens har startat vilket gör det svårare att komma åt information som finns på hårddisken.

Vissa datorer har även en funktion som gör att det inte ens går att komma åt informationen på hårddisken om den avlägsnas och kopplas in i en annan dator. Kontrollera huruvida denna funktion finns i din dators bios.

5. Säkerhetskopiera och kryptera
Oavsett om du är rädd för datorstöld eller inte så är regelbunden säkerhetskopiering a och o. Om möjligt, säkerhetskopiera din hårddisk minst en gång om dagen. Det finns idag många program för detta ändamål och de flesta arbetar i bakgrunden utan att du behöver tänka på det.

Införskaffa en extern hårddisk som du ansluter till din bärbara dator när du arbetar och använd denna för att säkerhetskopiera informationen på din hårddisk. Försök även att låsa fast den externa hårddisken så att inte även den kan bli stulen.

Arbetar du med känslig information på din dator bör du dessutom kryptera informationen på hårddisken. Även här finns det flera program att tillgå, men det billigaste alternativet är att använda den inbyggda krypteringen som följer med Windows som heter Windows encrypting file system (EFS).

Läs mer
Alla artiklar om datorer och it-säkerhet.