Stäng av datorn
Elkostnaden för ett komplett datorpaket (inklusive gammal skärm och skrivare) är cirka 25 öre i timmen. Har du den påslagen dygnet runt kostar det 2 000 kronor. Du sparar alltså både miljö och pengar på att stänga av datorn på natten eller när du är bortrest.


Skaffa grenuttag
Om du vill slippa stänga av skrivaren, skärmen, bildläsaren och all annan kringutrustning manuellt kan du skaffa en grenkontakt med strömbrytare. Kopplar du exempelvis alla prylar hit kan du göra dem strömlösa med en strömtryckning.
Ja, det finns till och med en ännu smidigare lösning, och det är att köpa ett ”intelligent grenuttag”. Så snart du stänger av datorn bryts strömmen automatiskt till den kringutrustning du kopplar hit. Den här produkten säjs bland annat hos Clas Ohlsson (www.clasohlson.se) och Smarta saker (www.smartasaker.se) för ett par hundralappar.

... och sätt den i viloläge
De flesta apparater har ett viloläge. Det betyder att de drar minimalt med ström, men samtidigt går snabbt att ”väcka till liv”. På en Windows XP-dator kopplar du på viloläget genom att välja Start, Kontrollpanelen, Energialternativ. Klicka på Energischema och bestämma hur lång tid det ska gå. (I Windows Vista väljer du: Start, Kontrollpanelen, System och underhåll, Energialternativ, Energischema).

Byt upp dig...
Ny teknik drar som regel mindre ström än gammal. Att exempelvis byta ut sin stora och klumpiga crt-skärm mot en liten smidig plattskärm minskar energiförbrukningen.

.. men välj en svag dator
En kraftfull dator drar mer ström än en enkel. Ska du bara ordbehandla och surfa är det med andra ord onödigt att ha värsta grafikkortet och en avancerad processor. På samma sätt drar stora skärmar mer än små.

Kör bärbart
Bärbara datorer är mer strömsnåla än stationära. Medan ett stationärt datorpaket förbrukar runt 120 watt klarar sig en liten bärbar med 30 watt. Att skaffa bärbar är alltså en god miljögärning.

Kolla märkningen
Skillnaden mellan energisnåla datorer och miljövärstingarna kan vara stor. Det finns Svanen-märkta datorer som bara drar än tredjedel så mycket ström som en standarddator. Det är krångligt att hitta miljösnåla datorer, men genom att titta i specifikationer och välja miljömärkta produkter (Svanen, Energy Star och TCO) kan du göra bättre val.Skriv ut med måtta

Att vara miljövänlig handlar förstås inte bara om att spara ström. Genom att undvika att göra onödiga pappersutskrifter och i stället läsa på skärmen sparar du både pengar och träd.
Det finns också skrivare som klarar av dubbelsidiga utskrifter, och på så sätt sparar papper. Samsung ML-2851ND är ett exempel på en sådan skrivare.

Ladda batterierna
Mp3-spelare, digitalkameror och liknande prylar förbrukar mycket batterier. Genom att skaffa en batteriladdare och laddningsbara batterier slipper du köpa dyra och miljöfarliga engångsbatterier.

Återvinn datorn
När datorn, mobiltelefonen, mp3-spelaren och andra elektronikprylar är trasiga eller gamla får du absolut inte kasta dem i hushållssopporna. De ska lämnas in för återvinning.
På sajten Sopor.nu (www.sopor.nu) hittar du återvinningscentralen i just din kommun. För mobiltelefoner kan du gå in på sajterna Mobilkomposten (www.mobilkomposten.se) och Batteriinsamlingen (www.batteriinsamlingen.se) för att få mer information.

Har du fler bra miljötips! Mejla mig och berätta! martin.appel@idg.se


Tillsammans med Naturskyddsföreningen startar nu PC för Alla ett upprop för tydligare information om datorers elförbrukning. Vi vill att datorföretagen tar sitt ansvar och ger oss konsumenter möjligheten att välja ett strömsnålt, miljövänligt alternativ.

>> Skriv på du också!