McAfee har analyserat drygt 9 miljoner tungt trafikerade webbsidor med sitt efter säkerhetsverktyg McAfee SiteAdvisor. Webbsidorna har 265 olika nationella och generiska toppdomäner, som till exempel .se (nationell) eller .com (generisk).

Webbsidorna har sedan rankats enligt färgsystemet rött, gult och grönt, beroende på säkerhetsrisk. En röd webbsida är farligast. Det man tittar på för att klassa en sajt är om den innehåller till exempel spionprogram, virus eller påträngande popup-fönster.

Om gult – var försiktig
Om webbsidorna är gulmarkerade ska det ses som en uppmaning till försiktighet, medan den grönmarkerade webbsidorna är säkra att besöka.
– Risken för hur mycket skräp man drar på sig när man är inne på en rödmarkerad sida, handlar om hur länge man går runt på sidan, eller vilka funktioner man använder, säger Niklas Eklöv säkerhetsingenjör på McAfee, till PC för Alla.

Sveriges se-domän är enligt McAfee den minst säkra toppdomänen i Norden, medan Finlands fi klassas som säkrast. Därefter följer Norge (.no) och sedan Danmark (.dk).
– Det är inte oväntat att Sverige placerar sig så dåligt bland de nordiska länderna. Se-domänen har klart fler sajter kopplade till sig än de övriga ländernas domäner, säger Niklas Eklöv.

Rött i Hong Kong
På förstaplatsen som världens osäkraste toppdomän hamnar Hong Kong (.hk), vilket petar ner förra årets listetta – den lilla ön Tokelau (.tk) i Stilla havet .
Den populära domänen .com, hamnade på en niondeplats på den totala listan över de mest riskabla domännamnen.

Ett tips från Niklas Eklöv till den som själv använder McAfee SiteAdvisor, är att först söka efter webbsidan man vill besöka i en sökmotor, för att se vad programvaran säger om den.
– Skriver man in adressen direkt i adressfältet och tar sig in på sidan, är det stor risk att skadan redan är skedd, förklarar han.