I dag är ansiktsdetektering inget ovanligt i kompaktkameror och även Samsungs nya NV24HD är utrustad med den funktionen. Vad som däremot är lite speciellt är att kameran också kan upptäcka när motivet ler, och tar då en bild utan att du behöver trycka på slutaren. Dessutom finns en blinkdetekteringsfunktion som fungerar så att om ögonen är slutna när du trycker av tar kameran automatiskt tre bilder i rad. Sedan kan du välja vilken av bilderna som du vill behålla. Roliga, men inte helt nödvändiga funktioner.

De här funktionerna kan också vara känsliga för vissa omständigheter som för svagt eller för starkt ljus, om motivet inte har ansiktet riktat rakt mot kameran eller om motivet befinner sig för långt bort.

Hd-format och bred vidvinkel
Men det är inte de här små finesserna som gör NV24 unik. Kamerans största fördelar är i stället att den kan spela in film i hd-format och har en brännvidd som motsvarar 24 millimeter i småbildsformatet. Bland ultrakompakterna är den en av mycket få som kan uppvisa så stor bildvinkel.

Kameran är tunn. 1,9 centimeter enligt specifikationen. Men då har de inte räknat med handgreppet, för med den mäter kameran i stället 2,3 centimeter. Men det är ändå tillräckligt tunt för att du lätt ska kunna bära den med dig i bröstfickan eller handväskan.

Ergonomin är vi nöjda med. Kameran ligger skönt i handen och det gummerade handgreppet tillsammans med vingen för tummen på baksidan gör det lätt att hantera kameran även med en hand. Två rattar finns på ovansidan: en lägesväljare och en ratt för att välja olika fotostilar, eller effekter, för bilderna.

Samsungs NV24HD har en upplösning på 10,2 megapixel, 3,6 gångers optisk zoom och en skärm på 2,5 tum. Skärmen tillhör inte de större standardstorlekarna, men är ljusstark och ger en skarp bild som är lätt att avläsa även i starkt solsken. Dessutom har den en riktigt bra betraktningsvinkel, vilket gör att du kan se skärmbilden väl från alla vinklar.

Serietagningen är rätt seg. 0,65 bilder per sekund var det snabbaste vi lyckades åstadkomma. Höghastighetstagningen var däremot snabbare. Här säger Samsung att kameran klarar två bilder per sekund upp till 20 bilder. Men vi lyckades aldrig pressa ur mer än runt 1,5 bilder per sekund när vi hårdkörde den.

Gränssnittet snudd på perfekt
Gränssnittet är speciellt för Samsungs kameror i NV-serien, med två knapprader: en till höger om och en nedanför skärmen. De här touch-knapparna behöver du bara snudda vid för att komma åt innehållet och normalt gillar jag de här knapparna. I tidigare modeller som PC för Alla testat har de fungerat utmärkt. Men just den här kameran (kanske bara vårt testexemplar) var extra känslig och ville gärna välja knappen bredvid den jag hade tänkt mig, bara för att den kände att min stora tumme snuddade vid den.

Bildkvaliteten har vi inga allvarliga klagomål på. Färgmättnaden kunde vara bättre, skärpan är fin i mitten men något sämre utåt kanterna. Kontrasten är fin och exponeringen överlag korrekt i de flesta ljusförhållanden, men i vissa fall med motljus kan kameran bli lurad och överexponera bilden så att ljusa detaljer i högdagrarna försvinner.

Bildbruset kontrollerar kameran bra till och med iso 400, därefter går det stadigt utför och vid de högre iso-vädena bildar färgbruset en effekt som mest liknar snöstorm i bilderna.

NV24HD är en smidig liten kamera som är rolig att plåta med. Bildkvaliteten ligger inte helt på topp men är fullt tillräcklig för semesterfotografen.

Plus: Optisk bildstabilisering, bra vidvinkel.
Minus: Skulle ha tjänat på en större skärm.
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer
Alla PC för Allas tester
Alla artiklar om digitalfoto

Fakta

Tillverkare/kontakt: Samsung, 0771-40 02 00, www.samsung.se
Upplösning: 10,2 megapixel.
Optisk zoom/digital zoom: 3,6x/5x.
Skärmstorlek: 2,5 tum.
Närgräns normal/makro: 40/5 cm.
Brännvidd: 4,3-15,5 mm (motsvarande 24-86,5 mm).
Minneskortplats/inbyggt minne: Sd-kort/cirka 16 MB.
Fokuslampa: Ja.
Antal motivprogram: 14.
Serietagning: Ja.
In-/utport: Usb, tv-anslutning, pictbridge.
Bilder per minut utan/med blixt: 35/16.
Tid från start till första exponering: 2,08 sekunder.
Slutarfördröjning med/utan förfokusering (utan blixt): 0,08/0,28 sekunder.
Batteri: Laddningsbart litiumjonbatteri.
Batterilivslängd: Cirka 200 bilder.
Uppladdningstid: 150 minuter.
Videoinspelning: Ja (upplösning 640 x 480, 1 280 x 720 pixel)
Handbok/menyer på svenska: Ja.
Storlek: 9,85 x 6,1 x 1,9 cm.
Vikt: 170 gram.
Rekommenderat cirkapris: 3 500 kronor. Klicka här för bäst pris just nu.