Den senaste superdatorn från IBM klarar mer än ett tusen trillioner beräkningar per sekund, vilket är mer än dubbelt så snabbt som dagens snabbaste superdator Blue Gene/L, som också är konstruerad av IBM, skriver BBC News.

Sammanlagt använder Blue Gene/L 212 992 processorer, medan den nya superdatorn – som går under namnet Roadrunner – kommer att innehålla omkring 20 000 färre processorer. Att det är möjligt beror på att den nya datorn är en så kallad hybrid, och använder både traditionella processorer och de kraftfulla Cell processorerna som används för Sony Playstation 3.

Cell processorerna består av åtta kärnor och kan arbeta i hastigheter över fyra gigahertz. De togs fram i ett samarbete mellan bland annat IBM, Sony och Toshiba. Processorerna har modifierats för att passa den nya superdatorn och för att öka mängden information som kan bearbetas. Här kommer hybridtekniken till sin rätt. De vanliga processorerna hanterar vanlig data, medan Cell processorerna tar hand om svårare och mer ostrukturerade beräkningar.

"Snart kan vi simulera världen"
Den nya superdatorn kommer att installeras i ett laboratorium i USA senare i år för att bland annat hålla reda på det amerikanska lagret av kärnbränsle. Datorn kommer även att användas för forskning inom astronomi, genetik och klimatförändring.
– Vi kommer närmare att kunna simulera världen, säger en talesman från IBM till BBC News.

Den snabbaste datorn i Sverige kallas Cluster Platform 3000 BL460c, arbetar i en tiondel av vad den nya superdatorn kommer att kunna hantera.

Läs mer
Alla artiklar om datorer.
PC för Allas tester av datorer.