Det ’r sv[rt att anv’nda datorer i andra l’nder.

Du som använt en utländsk dator vet att det är krångligt att få fram svenska tecken, och att även tecken som punkt och snabel-a ofta sitter helt fel. Men det här behöver inte vara något problem. Det går nämligen enkelt att byta tangentbord i Windows.

Det handlar förstås inte om att byta ut det fysiska tangent­bordet, det sitter där det sitter. Men du kan ändra datorns inställningar så att å, ä och ö – och alla andra tangenter – hamnar på de platser du är van vid. Det som händer är alltså att du får bokstaven Ö om du trycker på tangenten till höger om L, oavsett vad det står på ditt tangentbord.

För att göra det enkelt att ändra finns det ett speciellt verktygsfält för att växla mellan olika tangentbord. Väljer du att visa det kan du med bara en mustryckning byta tangentbord. Du kan även koppla in ett kortkommando. Trycker du på två tangenter samtidigt växlar du från exempelvis amerikansk till svensk teckenuppsättning.

Flera språk i Vista
Funktionen för att byta språk kallas i Windows-världen för Nationella inställningar och språkinställningar. Och det finns fler skillnader än tangenterna. Vi har ju även olika sätt att skriva tid och datum, valuta, avstånd och liknande. Allt det här går också att ändra.

Du kan med andra ord använda en amerikansk dator, men ändå få den att bete sig precis som du är van vid hemma. Den enda skillnaden är att Windows-menyerna blir på engelska.

Och har du bytt till Windows Vista kan du faktiskt även byta
även menyspråket. Väljer du Ultimate-versionen kan du utan kostnad ladda hem en ny språkversion på internet. Du som har köpt ett amerikanskt Windows kan alltså ändå få svenska menyer.

STEG FÖR STEG: Växla mellan olika tangentbord


1. Hitta språkfliken. Klicka på Start och gå till Kontrollpanelen (Control Panel). Välj Nationella inställningar och språkinställningar (Regional and Language Options) och klickar på fliken Språk (Language). Klicka sedan på Information (Details).


2. Lägg till språk. Under Installerade tjänster (Installed services) ser du de språk som är inlagda. Lägg till ett nytt språk med Lägg till (Add). Välj Inmatningsspråk (Input language) och under det Tangentbordslayout (Keyboard layout). Bekräfta med OK.


3. Byt språk. För att helt och hållet byta tangentbordslayout går du till Standardinmatningsspråk (Default input language). Klicka på pilen så får du en lista med alternativ. Gör ditt val och tryck på OK. Starta om datorn så byter du språk permanent.


4. Aktivera språkfältet.
Det finns ett verktygsfält som visar vilken språk du har valt. Du hittar det under Språkfältet (Language Bar) och Visa språkfältet på skrivbordet (Show the Language bar on the desktop). Bekräfta med OK.


5. Växla språk. Det smidigaste är att minimera fältet så att det hamnar bredvid klockan. Klicka på nedåtpilen. För att växla mellan språk vänsterklickar du på de två bokstäverna. Nu får du se en lista över dina språk. Markera det du vill använda!


6. Kortkommando. För att koppla tangentbordet till ett kortkommando öppnar du fönstret enligt steg 1 och väljer Snabbtangentsinställningar (Key settings). Här markera du det kommand du vill ha och väljer Ändra tangentsekvens (Change Key Sequence).

Läs mer
Alla PC för Allas skolor och tips.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Program: Windows XP
Tid: 5 minuter

Det här behöver du:
Windows XP eller Windows Vista.

Det här lär du dig:
Att lägga till ett nytt tangentbord.
Hur du växlar mellan olika tangentbord.
Ett smart sätt att få fram svensk tecken, överallt i världen.

- - - - -

Lathund för utlandsresan
Du ändrar språk genom att klicka på Start-knappen, Kontrollpanelen, Nationella inställningar och språkinställningar, Språk, Information (Regional and Language Options, Language, Details). Lägg till svenska genom att välja Lägg till (Add).

Om du inte vill byta helt och hållet kan du använda de så kallade ascii-koderna. Genom att hålla Alt nedtryckt och sedan skriva ett sifferkommando på det numeriska tangentbordet (det som sitter längst till höger) får du fram rätt tecken på alla datorer i hela världen.
Om du har ett en bärbar dator trycker du som regel ned Alt och Fn – och använder de små färgade siffrorna på bokstavs­tangenterna. Här hittar du de vanligaste tangentkommandona:

Å 0197
å 0229
Ä 0196
ä 0228
Ö 0214
ö 0246
@ 064
. 046
/ 047
\ 092