Förbjuden frukt smakar bäst säger det gamla ordspråket. Så behöver dock inte vara fallet när det gäller fiffiga program till din dator. Det finns en hel del riktigt bra program att ladda ner som dessutom är helt gratis.

En ständig fråga som många ställer sig är hur dessa gratisprogram kan vara just gratis. Det finns väl ingen vettig människa som vill spendera en massa tid på att utveckla och underhålla ett program som det inte går att tjäna pengar på?

Faktum är att det faktiskt finns ett fåtal ideella själar som brinner för att utveckla bra program och inte bryr sig om de tjänar ett öre på arbetet. Dessa är dock väldigt sällsynta och ett utdöende släkte.

Den nya affärsmodellen är att skapa två versioner av ett program. En version som är gratis och som har begränsad funktionalitet. Sedan finns oftast en mer avancerad version med mer funktioner som användaren måste betala för att kunna ladda ner.

PC för Alla ger dig här en lista över de gratisprogram som laddats ner mest den gångna veckan enligt webbtjänsten Download.com.

1. AVG Anti-Virus
AVG Anti-virus har varit med i många år och är ett riktigt bra antivirusprogram. Programmet ligger och bevakar din dator i bakgrunden och uppdateras automatiskt för att kunna hitta nya virus. Programmet har inga begränsningar så länge du är en hemanvändare.

2. Ad-Aware 2008
Malware är den engelska benämningen på program som först utger sig för att vara ett oskyldigt litet program som du kan ladda ner på någon hemsida. Programmet är inte sällan en trojansk häst som samlar in information om ditt datoranvändande och säljer informationen vidare till en tredje part. Dessa program är oftast dåligt programmerade och slöar ner din dator eller kan till och med få den att krascha. Ad-aware är ett mycket bra program för att upptäcka och stoppa dessa program från att invadera din dator.

3. Limewire
Limewire är ett av de populäraste fildelningsprogrammen. Vi behöver nog inte göra några djupare analyser av hur dessa program används, oftast. Limewire är snabbt och enkelt att använda. Dessutom finns det för flera olika plattformar såsom Windows och Mac.

4. Avira Antivir Personal Avira är precis som AVG ett antivirusprogram. Gränssnittet är lite enklare men funktioner är i stort sett samma. Vilket program som passar dig är en smakfråga.


5. Avast Home Edition

Avast är även det ett antivirusprogram like AVG och Avira ovan. Den enda skillnaden är att programmet ser lite coolare ut och du kan byta ”skins” om du känner för det.

6. ICQ
Icq var först och är fortfarande störst bland de oberoende chattprogrammen. Microsoft MSN har numera tagit en stor del av kakan. Icq håller ställningarna väl och erbjuder en uppsjö av funktioner såsom videochat och andra godsaker. Till skillnad från MSN så kan du i Icq enkelt söka efter nya kompisar över hela världen.

7. Bitcomet
Bitcomet är ett av de populäraste programmen för nedladdning och uppladdning av bittorrent-filer. Bitcomet är likt Limewire ett fildelningsprogram för att dela med sig av filer till andra användare.

8. Frostwire
Frostwire är precis som Bitcomet ovan ett program för att ladda ner bittorrent-filer. Vilket program som är bäst är en smaksak.

9. Mirc

Mirc är en klient för chattprotokollet irc. Irc används mest av de riktigt avancerade datoranvändarna och kanske inget för gemene man. Det finns dock tusentals med grupper inom olika intresseområden på irc där du kan hitta likasinnade.

10. Spybot

Spybot är likt Ad-Aware ovan ett program för att hitta spionprogram och andra otäckheter som kan gömma sig på din hårddisk. Spybot ör något mindre i sin storlek men har i stort sett samma funktioner som Ad-Aware.

Läs mer
Programbanken – gratis program för säker nedladdning