Säkerhetsföretaget Kaspersky publicerar varje månad en lista över de vanligaste virusen. För maj månad är listan ovanligt kort, jämfört med större delen av året, men faktum är att sommarmånaderna tenderar att vara lugnare vad gäller virus och andra hot. Virusmakarna tycks nämligen ta semester och sommaren gör därmed internet till en lite säkrare plats.

Tittar man bland de virus som hittas i e-post är olika varianter av Netsky-viruset vanligast, men totalt sett rör det sig alltså om ovanligt få virusattacker. Kaspersky vidhåller dock att phishing och skräppost fortsätter att utgöra stora hot för användarna och att man alltid ska vara på sin vakt.

Kasperskys lista över de farligaste internethoten under maj månad:

1. Trojan som riktar sig mot banker
Trojan-Spy.Win32.Banker.mrj toppade listan för trojaner som riktades mot banker i maj, efter att ha attackerat kunder till 103 banker samtidigt.

2. Trojan som fokuserar på betalningssystem
PSW.Win32.Staem toppar listan för trojaner som attackerar betalsystem, trots att den endast attackerat tre betalsystem.

3. Trojan som siktar in sig på betalkort
Det mest skadliga programmet att attackera betalkort var i maj månad en ny modifikation av Trojan-Spy.Win32.Banker.tq - efter att ha riktat attacker mot fem betalkortssystem på en gång.

4. Det hemligaste programmet
Den vinnande modifikationen av Backdoor.Win32.Hupigon.bxbu har också varit på frammarsch och har lyckats bra efter att ha packats med nio kompringsprogram för att döljas.

5. Det minsta programmet (storleksmässigt)
Trojan.Bat.KillWin.dg tog sig upp till toppen bland de minsta skadliga program som varit framgångsrika. Trots programmets minimala storlek på blott 15 bytes kan det slå ut Windows operativsystem på användarens hårddisk.

6. Det största programmet
Det största programmet som hamnat i topp i maj är Trojan-Spy.Win32.Banker.fgw, med en storlek på 30MB, vilket dock inte är någon rekordstorlek i denna kategori.

7. Det mest ondsinta programmet
En ny modifikation av Backdoor.Win32.Agobot.pgj toppar listan för mest skadliga program i maj, eftersom det slår ner antivirusprogram genom att radera säkerhetsmjukvaran i de attackerade datorerna.

8. Det mest ondsinta e-postviruset
Det mest ondsinta e-postviruset som varit mest framgångsrikt är e-postmasken Win32.Netsky.q. Den har utgjort 23.12% av all skadlig e-posttrafik i maj.

9. Den vanligaste Trojan-familjen
Den trojanska familj som dykt upp som allra mest i maj är även den en gammal bekant. Hela 3301 nya varianter av Backdoor.Win32.Hupigon-familjen dök upp i maj.

10. Den vanligaste virus/mask-familjen
Den mest förekommande virus-maskfamiljen i maj skiljer sig från de senaste två månadernas topplistor. Denna kategori toppas nämligen av Net-Worm.Win32.Kolab.c, med sina 276 modifikationer.

Läs mer hos Kaspersky eller se fler listor på Viruslist.com.