Vi har sagt det många gånger förr. Din dator har förvandlats till en tv. Har du en hyfsad internetuppkoppling kan du titta på tv via nätet med ungefär samma kvalitet som på din vanliga dumburk.

Fördelen är förstås utbudet. På nätet finns det fler tv-kanaler än någon annanstans, och du kan hitta program som inte går att se i Sverige. Framför allt finns det många nischade tv-kanaler för folk med specialintresse.

Det vanliga är att du som vill titta på tv går in på respektive tv-bolags hemsida, men om du installerar gratisprogrammet Joost behöver du inte surfa runt. Joost samlar nämligen tv-kanaler från hela världen i ett skal. I skrivande stund kan du titta på 28 000 tv-program från nästan 500 kanaler. Bland de svenska kanalerna märks bland annat SVT och TV4.

Bygger på fildelning
Bakom Joost ligger bland annat den svenska it-entreprenören Niklas Zennström. Han är mest känd för fildelningsprogrammet Kazaa och telefontjänsten Skype - och Joost bygger på samma princip om fildelning. Tv-programmen hämtas alltså inte bara från en central server, utan även från andra användares dator. På så sätt ökar hastigheten och bildkvaliteten.

Andra finesser är ett kommunikationsverktyg som gör att du och en kompis kan chatta om det programmet ni ser, och du kan även koppla Joost till en blogg.

Men det här är förstås helt frivilligt. De flesta använder bara Joost som en tv med extra stor valfrihet.


5 frågor om Joost

1. Hur installerar jag Joost?
Gå in på www.joost.com/download och ladda ner programvaran för antingen Mac eller PC.

Installationen är enkel. Det enda du behöver göra är att godkänna licensvillkoren och tycka på Install. Innan du slutför installationen får du se en ruta där du kan välja Run Joost on Startup. Det betyder att programmet startar varje gång du slår på datorn. Avmarkera den rutan om du inte vill göra det.


2. ... och registrerar?
För att använda Joost måste du registrera dig. Första gången du startar programmet kommer du till en inloggningsruta, och om du inte redan har registrerat dig gör du det genom att klicka på Get your Joost Name here. Skriva in din e-postadress, ett personligt Joost-namn och ett lösenord och klicka på Next. Komplettera sedan med namn, födelseår, postnummer och kön. När det är klart är du automatiskt inloggad på Joost. Behöver du logga in igen eller på en annan dator använder du bara uppgifterna ovan.3. Hur avslutar jag Joost?

Tanken bakom Joost är att programmet alltid ska köras i bakgrunden. Det stängs därför inte av helt när du trycker på avstängningsknappen. För att avsluta det högerklickar du på Joost-ikonen längst ned till höger (bredvid klockan) och väljer Exit.

Du kan också välja My Joost, Widget Menu, Advanced settings. Här väljer du When exiting Joost: Close.

4. Hur hittar jag kanalerna?
Genom att klicka på Explore i huvudfönstret får du se en kanallista. Till vänster hittar du olika kategorier. Klicka på en kategori ser du alla kanaler, och genom att markera en kanal och välja pilen till höger visar du alla program/klipp som finns. Klickar du i stället på pilen till vänster slår du på kanalen.
Ett alternativ till att söka via kategorier är att skriva in ett sökord högst upp.

5. Hur gör jag en egen kanal
Du kan bygga upp din egen ”tv-kanal” genom att söka upp kanaler enligt ovan. När du har letat upp ett klipp klickar du på +-knappen. Nu läggs det till i din uppspelningslista som visas längst ned till vänster. Genom att klicka på Create channel skapar du den.

Fakta

Kategori: Tv-program.
Typ: Gratisprogram.
Systemkrav: Windows XP eller senare, en bredbandsuppkoppling.
Språk: Engelska
Läs mer: www.joost.com