Företaget F-Secure har summerat säkerhetsläget för första halvåret 2008. Den beräknade siffran på en miljon virus vid årets slut visade sig vara en optimistisk beräkning. Siffran för halva 2008 ligger nämligen redan på 900 000 virus.

Joachim Fritze, teknisk expert på F-secure, tror att ökningen beror på att byggandet av smutsiga koder genererar mycket pengar.
– Personer som sysslar med det här är mycket duktiga programmerare. De vill stjäla information och komma över pengar. Det är också lättare att komma undan med det, då brottet oftast inte pekar direkt på förövaren, fortsätter han.

Joachim berättar att programmerarna ständigt kommer på nya sätt att komma över känslig information.
– Om de märker att det finns produkter som de inte tar sig förbi så måste de komma på något nytt, men vi följer trenderna. Det blir en katt och råtta-lek, säger Joachim Fritze.

En ny trend i ”virusbranschen” är att skicka ut så kallade webbformulär till användare, där material som infekterar servrar bifogas, en så kallad drive-by. Därför är det också viktigt att företag skyddar sina system och servrar, påpekar Joachim Fritze.

"Aldrig helt 100"
Det finns olika sätt att skydda sig mot virus. Viktigast är att ha ett uppdaterat virusskydd och ett uppdaterat operativsystem. En bra brandvägg ger också skydd mot intrång i datorn.
– Men det är svårt att vara helt hundra i alla lägen, säger Joachim Fritze. Har man skydd av olika slag är det självklart väldigt bra, men det är ingen garanti.

Att inte besöka Internets ”mörka platser” är ett annat bra tips.
– Man behöver inte klicka på alla banners man ser, och det är bra försöka hålla sig till att besöka sidor man besökt tidigare, som man vet är säkra, förklarar Joachim Fritze.