När undertecknad i sina unga år knäckte extra som hemelektroniknasare fanns det en speciell kundkategori som alltid dök upp under sommaren. Dessa människor hade alla fått något dyrbart, typ en tv eller dator, förstörd utan synbar orsak. I de flesta fall kunde mysteriet lösas med hjälp av en enda fråga:
– Åskade det i går?

De flesta har hört att man ska dra ut strömsladdarna i hemmet när åskan går. Ingen vet riktigt varför och än färre följer denna oskrivna regel. Men blixten behöver inte slå ned direkt i din stereoanläggning för att den ska förvandlas till skrot på en halv millisekund. Det räcker med att den slår ned i en strömledning eller på annat sätt påverkar strömdistributionen i närheten av din bostad för att en farlig strömspik ska rasa fram genom ledningarna. Har du otur går din anslutna elektronik då helt sonika sönder.

Försäkring ingår

Lösningen är ett överspänningsskydd. Vi har testat Eatons Protection Box 5. Utöver fem standarduttag dit du i princip kan ansluta vad som helst ingår i denna deluxe-version också en liten dosa. Dit kopplar du antennkabeln till din tv, ett smart sätt att skydda sig från blixtnedslag direkt i antennen på taket. Vidare finns även separata kontakter för skydd av telefon samt fax och modem (om du nu använder sådana antikviteter).

En indikatorlampa visar om din utrustning är skyddad. Släcks den har den inbyggda säkringen slagits ut. Det fina i kråksången är att du då kan byta ut säkringen som sitter inkapslad i en liten plastbox och därmed slipper byta hela grenjacket. Vill du går det givetvis även välja att bryta strömtillförseln till de fem uttagen.
Ynka 400 kronor kostar det att skydda din svindyra tv, dator, skrivare, telefon och stereoanläggning från himlens vrede. Skulle skyddet ändå brista ingår i köpesumman en försäkring där anslutna apparater ersätts till ett värde av upp till 25 000 euro. Köp. Nu.

Plus: En livräddare i åsktider, generös försäkring.
Minus: Ganska klumpig.
Betyg: (10 av 10)

Läs mer

Fakta

Tillverkare/läs mer: Eaton, 08-598 940 00, www.eaton.se
Finesser: Överspänningsskydd för telefon/fax/modem samt tv. Fem jordade uttag. Väggfäste.
Garanti: 2 år, försäkringsskydd för anslutna apparater värda högst 25 000 euro ingår.
Cirkapris: 400 kronor.