Så är den då äntligen här, den hett efterlängtade Iphone. 11 juli lanseras den i Sverige och det är den uppdaterade versionen, Iphone 3G, som hamnar i butikerna.

Få telefoner har blivit så uppskrivna och omskrivna redan innan de släppts (en sökning enbart på pcforalla.se ger inte mindre än 87 träffar). Det känns nästan lite hädiskt att granska den i jakt på fel och brister. Men det är vårt jobb och även om det finns mycket positivt att säga visar det sig snart att det också finns några minustecken som drar ned betyget.

Oj oj oj, vad snygg
Till en början finns dock ingenting att klaga på. Vi packar upp den och konstaterar att Iphone 3G verkligen är supersnygg, och nästan identisk med den första generationens Iphone. Det som skiljer utseendemässigt är att baksidan är av plast (för att lättare kunna släppa igenom signalerna till och från alla de antenner den är fullproppad med) och att formen är mer rundad än tidigare.

Vi noterar också glatt att hörlursuttaget numera är ett standard 3,5-millimetersuttag, vilket innebär att det går att använda valfria hörlurar till telefonen.
Den stora skillnaden vad gäller funktioner, är att nya Iphone har stöd för turbo-3g, vilket gör att du kan surfa snabbt i nästan hela landet. Det känns å andra sidan som en självklarhet i en modern mobil.

Vi slår på telefonen och gör oss beredda att börja testa den, men så lätt går det inte. Först måste vi nämligen installera Itunes på en dator och sedan para ihop vår Iphone med programmet. Lite småirriterande. Men när detta väl är gjort kan vi börja använda telefonen.

Iphone 3G är som vi varit inne på tidigare väldigt snygg med minimalistiskt formgiven. Den har en av- och på-knapp på ovansidan, volymkontroller och en snabbknapp för att stänga av ringsignalen och ljudet på vänster sida, samt en knapp på fronten som tar dig tillbaka till huvudmenyn. I övrigt styrs den helt och hållet via den tryckkänsliga pekskärmen.

Lättanvänd
Det låter kanske som om den är utrustad med en eller ett par knappar för lite, men faktum är att det är otroligt lätt att använda Iphone 3G. Gränssnittet är ett under av användarvänlighet och att peka, knacka och dra sig fram genom menysystemet är barnsligt enkelt (och barnsligt roligt). Allt känns intuitivt och ikonerna för de olika funktionerna och tillämpningarna är oftast självförklarande, men för tydlighets skull är de även namngivna.

Att i stort sett all styrning sker via pekskärmen medför tyvärr också att skärmen mycket snabbt blir nedkladdad av fingeravtryck. Räkna med ett flitigt användande av den putsduk som medföljer i paketet.
Vi hade gärna sett att Iphone kunde styras med en pekpinne (gärna en medföljande sådan), men det går inte. Du kan hamra med valfri pekpinne eller penna på Iphones pekskärm tills du blir blå i ansiktet och skärmen repas sönder, den kommer ändå inte att reagera. Det är styrning med fingrarna som gäller – punkt slut!

Förutom problemet med fingeravtrycken lider även inmatningen via tangentbordet, som då och då poppar upp på skärmen, av avsaknaden av en pekpinne. Du behöver inte ha särskilt tjocka fingrar för att ha problem med att träffa rätt tangent och under vårt testande ägnar vi i stort sett lika mycket tid åt att trycka på backspace som åt att knappa på bokstäverna och siffrorna på tangentbordet.

Funktionsrik
Innehållsmässigt fortsätter Iphone att imponera. Den är mycket funktionsrik och det medföljer gott om program och tillämpningar redan när du plockar upp den ur förpackningen. Här finns bland annat kalender, fotoalbum, kamera, klocka, kalkylator, anteckningar och kontaktlista. Med ett fingerknackande kommer du enkelt ut på nätet via en smart och praktisk webbläsare, och kan också snabbt komma åt onlinetjänster som Youtube, Google maps och Itunes Wi-fi music store (som namnet antyder bara via ett trådlöst nätverk).

Via tjänsten App store kan du sedan ladda ned mänger av ytterligare program och tillämpningar till din Iphone. Vissa av dessa kostar pengar, men många är helt gratis. Det är också enkelt att synkronisera din Iphone med program på din dator, antingen direkt eller via tjänsten Mobile-me.

Den allra bästa funktionen har vi dock sparat till sist – den inbyggda musik- och filmspelaren. I princip får du i din Iphone en komplett Ipod och förutom att minnesutrymmet är något för begränsat (8 GB eller 16 GB beroende på modell) finns inget hinder för att slänga din nuvarande mp3- och/eller filmspelare och låta Iphone ta över. Både ljudet och bildkvaliteten på filmerna är utmärkta!

Har brister också
Nästan bara lovord så här långt alltså, men Iphone har trots allt några brister också. Till att börja med saknar vi funktioner som radio och möjligheten att skicka och ta emot mms. Även avsaknaden av styrning via en pekpinne är som sagt ett minus.

Den inbyggda kameran får oss inte heller att göra vågen av glädje. Två megapixel är lite väl klent och här är Iphone rejält omsprungen av många konkurrenter.
Den största bristen i dagsläget är dock att du måste teckna ett Telia-abonnemang för att kunna köpa en Iphone. Det har visserligen inget med kvaliteten på själva telefonen att göra, men är ändå en så stor nackdel att det drar ned betyget. Visst kommer det framöver gå att få tag på en Iphone utan ett abonnemang med lång bindningstid hos Telia, men det är irriterande att behöva vänta för oss som redan har en annan leverantör vi är nöjda med.

Pris: 1–3 295 kronor plus månadsavgift på 299-859 kronor per månad, beroende på abonnemangsform.

Dessa brister till trots – Iphone är en snygg, funktionsrik och lättanvänd mobiltelefon som även ersätter din befintliga mp3- och/eller filmspelare och vi ger den med glädje PC för Allas ”Bra val”-medalj.

Plus: Funktionsrik, lättanvänd, snygg.
Minus: Saknar funktioner som radio och mms, ingen pekpinne, säljs endast med Telia-
abonnemang, klen kamera.

 (8 av 10)

Läs mer
Alla PC för Allas tester
Alla artiklar om mobiltelefoner

Tänker du skaffa en Iphone 3G?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Läs mer: www.apple.com/se/iphone
Kategori: Mobiltelefon.
Mobila/trådlösa anslutningar: Umts/hsdpa (turbo-3g/3g), gsm/edge, wi-fi (802.11b/g), bluetooth 2.0 + edr.
Minne: 8 eller 16 GB flash-hårddisk.
Bildskärm: 3,5-tums pekskärm (480 x 320 bildpunkter).
Filformat video: H.264, mpeg-4.
Filformat ljud: Aac, skyddad aac, mp3, mp3 vbr, audible, Apple lossless, aiff och wav.
Systemkrav: Windows XP SP2/Vista (pc), Mac OS X 10.4.10 (Mac), Itunes 7.7.
Övrigt: 2.0 megapixels kamera, 3,5-millimeters hörlursuttag, assisted gps (positioneringen bestäms även med hjälp av mobilsignalen).
Standbytid: Upp till 300 timmar.
Taltid: Upp till 10 timmar med 2g, upp till 5 timmar med 3g.
Storlek: 11,6 x 6,2 x 1,2 cm.
Vikt: 136 gram.

Gillar du hur Iphone ser ut och imponeras av det lättanvända gränssnittet?
Vill du inte binda upp dig med ett långt abonnemang hos Telia? Är du egentligen ointresserad av att prata med andra och föredrar att lyssna på musik och se på filmer? Är svaret ja på dessa tre frågor kan du strunta i Iphone och i stället satsa på en Ipod Touch, av vår testredaktör Daniel Gustafson kallad för ”fattigmans-Iphone” när han testade den i Prylnytt på pcforalla.se/extra.
Ipod Touch är i princip en snikvariant av Iphone, fast utan telefonfunktionen. Den ser likadan ut och har i stort sett samma finesser. Cirkapriset är 2 300 kronor till 4 400 kronor (beroende på minnesmängden – 8, 16 eller 32 GB).