Laddningstider, bortglömda lösenord och bredband som inte kommer upp i utlovad hastighet. Det finns många irritationsmoment som lurar bakom hörnet varje gång du sätter dig framför datorn.

Men vilka är egentligen de värsta it-frustrationerna, de där som får oss att vilja slänga den nya datorn genom fönstret? För att ta reda på detta lade PC för Alla upp en enkät på sajten där vem som helst kunde svara på frågor om datorrelaterad ilska. Några veckor och 4 000 svar senare kan vi nu presentera resultatet: Här är era värsta stunder framför datorn.


Dålig datorsupport
Att få hjälp med sina datorrelaterade problem är inte alltid en positiv upplevelse. Bristande kunskap, långa väntetider och ”dålig attityd” kan i stället göra så att ett befintligt problem känns ännu värre.

För fyra av tio personer i undersökningen är en stund med supporten detsamma som frustration i kvadrat (hela 20 procent svarade att supporten gör dem mycket frustrerade).

Frågan löd: Din datorsupport – är den lösningen på problemen eller ännu ett irritationsmoment?

”Att man skall vara tvungen att förklara för supporten att man faktist KAN använda en dator. och JA, jag har startat om modemet. JA, jag har startat om datorn osv…”
– Man 20-årsåldern, Dalarna.

”Hur många gånger har man inte råkat ut för "Är datorn påslagen?" Man vill bara döda någon i det läget. Ringer man elbolaget och säger att det är mörkt i kåken skulle de då fråga ”Har du tänt lyset?”.
– Väldigt frustrerad kvinna i 50-årsåldern, Kalmar.

Långsamma laddningstider
Webbläsarens logga visar att sajten laddas, men inget händer och du känner ilskan komma krypandes. Är du kvinna och bor i Blekinge känner du nog igen dig. För sju av tio kvinnor är nämligen långsamma laddningstider ett stort irritationsmoment.

Männen i vår undersökning har inte fullt så kort stubin, men sex av tio blir ändå förbannade.

Procentuellt sett, i undersökningen, bor det flest upprörda män och kvinnor i Blekinge och Västmanland, där 84 procent uppger att de lackar ur när det går långsamt på datorn.

Frågan löd: Hur frustrerad blir du av sega laddningstider?


”Vista tar ju en evighet att starta! Är det utveckling? Nej, snarare har det blivit betydligt sämre för användaren, vem ska behöva vänta 5-10 minuter på en dator som ska starta? Instant on borde vara målet, inte slooooow start...”

Man i 40-årsåldern, Stockholm.

”Jag har lärt mig att inte sitta vid datorn och vänta, jag går och duschar, kokar en kopp kaffe eller nåt under tiden.”

Kvinna 50-årsåldern Kalmar.Facebook

Med Facebook går det att hålla koll på alla sina vänner genom meddelanden och bilder. Men för fyra av tio är det inte alls kul när kompisen lägger upp bilder från senaste Finlandskryssningen, när mamma lägger till dig som vän, eller när inkorgen fylls av mejl som berättar om de senaste händelserna på ”Fejan”.
Sett till ålder är det ingen större skillnad, men communityt tycks uppröra fler kvinnor än män.

Frågan löd: Hur frustrerad gör Facebook dig?

”Jag borde nog använda spamknappen mycket och se till att ta bort bilderna, och kasta ut min mor ur vänskapen”
– Man i 20-årsåldern, Uppsala.

”Varför har alla börjat lida av "se mig"-syndromet? Jag vill inte vara allmän egendom på nätet. Jag skiter i allt vad Facebook och Myspace heter. Djävla trendkåta idioter som raggar folk till såna sidor...”
– Man i 30årsåldern, Norrbotten.

”Jag har stängt detta djävulens verktyg för länge sedan.”
– Man i 30-årsåldern, Stockholm.


Störande reklam
Den är överallt, blinkar och skriker efter uppmärksamhet. Internetreklamen får nästan hälften av alla som svarat på undersökningen att se rött. Men det skiljer mellan könen och framför allt mellan olika åldersgrupper. De yngre i undersökningen har en högre toleranströskel än de lite äldre.

Frågan löd: Var du än surfar på nätet, finns reklamen där. Hur frustrerad gör den dig?


”Det är lika irriterande som påstridiga försäljare. Hur tror de att de ska kunna sälja något om själva reklamen gör mig irriterad? Ständigt förvånande!”

– Man 30-årsåldern, Stockholm.

”Reklam direkt riktad till mig på grund av tidigare val etcetera är okej, men spam är det värsta som finns.”
– Kvinna i 30-årsåldern, Västra Götaland.


>> Nästa sida: Svenska folkets absolut värsta it-frustration!


Fakta

Vi lät besökarna på sajten pcforalla.se svara på frågor om sina it-frustrationer. Enkäten låg ute under maj 2008. Totalt fick vi in 3 812 svar. 717 var kvinnor, 3 060 var män och 35 personer har inte angett sitt kön. Enkätsvaren var anonyma.

Observera att resultaten bara speglar it-vanorna hos PC för Allas webbesökare. Även om vi har ett stort underlag är inte urvalet statistiskt säkerställt, och svaren är inte representativa för hela Sveriges befolkning.