En undersökning genomförd av IDC förra året, visar att endast tre procent av de bärbara datorer som stjäls från sina ägare, kommer till rätta. Ett skäl så gott som något att skydda sin laptop från tjuvar, och kanske framförallt under semestertider.

Fredrik Sjöberg, Nordenchef på datorföretaget Kensington, pushar hårt för att man som användare ska ha ett datorlås på sin dator.
– Datorlås kan man hitta hos nästan alla återförsäljare idag. Det finns också låshål på sidan av alla bärbara datorer, så det är enkelt att låsa fast datorn vid ett bord eller liknande, förklarar han.

Även en dator som får stanna hemma på semestern, kan förtjäna att skyddas lite extra. Ofta har man datorn stående på sin givna plats i hemmet – lustig nog ofta vid ett fönster.
– Så ett tips kan ju vara att gömma undan den för att inte fresta tjuvar att bryta sig in, säger Fredrik Sjöberg.

Dåligt med datorväska
Något annat kan som kan vara värt att ha åtanke är att, hur snygg och praktisk en datorväska än må vara, så är den ganska avslöjande.

– Varför inte ha datorn i en ryggsäck istället?, säger Fredrik Sjöberg.

Många lämnar också sin dator i bilen. Risken för stöld är stor även där. Datorlåset kan då komma väl till pass – lås bara fast datorn i ratten eller under bilsätet. Täck gärna över den också, allt för att inte fresta den klåfingrige.

Fredrik Sjöberg tipsar också om att använda ett lätthanterligt och smidigt lås som inte trasslar in sig i sladdar eller annan packning.

– Är du av den glömska sorten – registrera koden till ditt kombinationslås online hos låsleverantören. Då har du en garanti på att du kan bli påmind om koden, samtidigt som du slipper hålla reda på en nyckel.

Läs mer
It-säkerhet - alla artiklar om virus, phishing och säkerhetsfrågor