Du som har hängt med ett tag har vid det här laget antagligen insett fördelen med att föra över dina cd-skivor (eller lp-skivor med för den delen) till datorn och lagra musiken i digital form som mp3-filer (eller något annat filformat om du skulle föredra det). Du spar utrymme, kommer snabbare åt dina favoritlåtar, kan enkelt skapa spellistor och kan smidigt föra över musiken till en mp3-spelare för att alltid ha den med dig.

Nackdelen är att din musik är låst till just datorn och dess hårddisk. Vill du lyssna måste du först dra igång datorn. Vill du lyssna i ett annat rum än det där datorn står måste du dessutom släpa dit den – vilket kan vara okej om det är en bärbar dator men är väldigt bökigt om den är stationär – eller dra långa sladdar in till ett par högtalare i det andra rummet.

Du kan förstås också föra över musiken till en mp3-spelare och sedan koppla in denna i din stereo eller till ett par högtalare, men det är inte heller ett särskilt smidigt alternativ.

Smidigast vore förstås att ha alla musikfiler lagrade på en hårddisk som är fristående från datorn och från vilken du sedan trådlöst kan strömma musik till högtalare i ett flertal olika rum. Och hepp – det är precis det som systemet Sony Giga Juke NAS-SC55PKE låter dig göra!

Mycket innehåll i lådan
Vid en första anblick kan innehållet i NAS-SC55PKE-paketet verka lite skrämmande. Det är en hel hög med lådor, sladdar, dosor, högtalare och fjärrkontroller kompletterat med en tjock bunt handböcker. Det är dock inte alls lika komplicerat som det ser ut att vara och vår installation går överraskande smärtfritt.

Kärnan i systemet är musikservern NAS-S55HDE, vilken i grund och botten är en helt vanlig ministereo. Efter att ha kopplat de medföljande högtalarna till denna enhet kan du spela upp cd-skivor, lyssna på fm/am-radio och via audio in-uttaget ansluta externa ljudkällor för att spela upp ljud från dessa.

Det som skiljer musikserverdelen från de flesta andra ministereor är att den även innehåller en 80 gigabyte stor hårddisk på vilken du kan lagra dina musikfiler (och självklart även spela upp dem). Det finns en mängd olika alternativ för import eller överföring av dessa musikfiler. Exempelvis kan du stoppa in en cd-skiva och direkt importera musiken eller föra över dina filer från datorn via en usb-hårddisk.

Inga av import- eller överföringsmetoderna är dock särskilt snabba, så räkna med en ganska stor tidsåtgång innan du har fyllt upp det 80 gigabyte stora utrymmet med musik.

För dig som har köpt mycket musik på nätet, via exempelvis Itunes, finns ytterligare ett problem. Det går nämligen inte att föra över eller importera drm-skyddad musik. Dessutom är musikservern kräsen med vilka filformat som kan importeras och föras över och har bara stöd för formaten mp3, linear pcm, wma och atrac.

I paketet följer emellertid något med som kan råda bot på detta – en dockningsstation för Ipod. Genom att ansluta denna dockningsstation till musikservern kan du smidigt spela upp innehållet på din Ipod, inklusive drm-skyddade låtar. Extra smidigt blir det av att du kan styra din Ipod direkt med den fjärrkontroll som hör till musikservern.

Oavsett vilken källa du använder för uppspelning låter det mycket bra. Musikeffekten på 2 x 50 W räcker gott för att fylla även ett stort rum med hög och välljudande musik.

Strömma ljudet trådlöst
Paketet innehåller fler godsaker. Genom att koppla in den trådlösa stationen WAP-NA1 och ansluta den till en router kan musikservern via denna trådlösa station dels komma åt internet (för att exempelvis hämta information från en databas om den musik du spelar), dels komma åt musik som du har delat ut på ditt hemmanätverk.

Den stora fördelen här är att du inte begränsas av utrymmet på 80 gigabyte på musikserverns hårddisk. Nackdelen är att uppspelningen av musik från nätverket inte är lika enkel och smidig. Vi hade exempelvis problem med att få låtarna från olika album att spelas upp i rätt ordning och inte heller här kommer du åt drm-skyddade låtar.

Den sista komponenten i paketet är NAS-C5E, en fristående enhet med inbyggda högtalare som trådlöst kan spela upp innehållet på musikserverns hårddisk (eller musik som du har delat ut i ditt hemmanätverk). Med andra ord kan du tack vare denna enhet komma åt musiken från ytterligare ett rum i huset. Det går dessutom att köpa till och ansluta ännu fler NAS-C5E-enheter (upp till fyra stycken). Då kan du lyssna på ljuv musik i hela huset.

Uppspelningen av musik på NAS-C5E-enheten och musikservern sker dessutom oberoende av varandra, så du kan samtidigt lyssna på en låt på servern och en helt annan på NAS-C5E.

Precis som för musikservern är ljudet på NAS-C5E-enheten mycket bra, även om musikeffekten är mycket lägre (2 x 10 W).

Ytterligare en finess på NAS-C5E-enheten är att du kan lyssna på internetradio (via www.live365.com). 30 dagars full tillgång ingår kostnadsfritt, därefter kostar det cirka 50 kronor i månaden om du vill ha tillgång till fler än de tio valda stationerna.

Den trådlösa överföringen mellan de olika enheterna fungerar felfritt och utan något som helst hackande eller laggande under våra tester, även när de står långt ifrån varandra med flera väggar emellan (vi testade systemet i en 5:a på 112 kvm).

Undantaget är när vi väljer det som kallas ”Party Mode” (samma spår spelas upp samtidigt på alla anslutna enheter). Då upplever vi en knapp men märkbar tidsförskjutning i musiken som är mycket irriterande.

Små irritationsmoment
Men generellt är vi mycket nöjda med NAS-SC55PKE-systemet. Det ger en snabb och smidig åtkomst till ditt digitala musikbibliotek var du än befinner dig i huset, låter dig spela upp de cd-skivor du inte kan/vill konvertera till musikfiler, kan enkelt spela upp innehållet på din eller någon bekants Ipod och mycket annat.

Några smärre irritationsmoment hindrar oss från att sätta högsta betyg. Problemet med att spela upp drm-skyddad musik är ett av dem, att det inte finns någon åtkomst till internetradio på servern och att importen/överföringen av musikfiler är så långsam är ett par andra.

Det hindrar oss dock inte från att varmt rekommendera NAS-SC55PKE-systemet.

Plus: Bra ljud, spelar enkelt och smidigt upp musikfiler i hela huset, inga störningar i den trådlösa överföringen.
Minus: Ganska dyrt, problem med drm-skyddade musikfiler, långsam import/överföring av musikfiler.
Betyg:  (9 av 10)

Läs mer:

Fakta

Tillverkare/läs mer: Sony, www.sony.se
Hårddisk: 80 GB.
Filformat uppspelning/import: Mp3, linear pcm, wma och atrac.
Övrig uppspelning: Cd, fm/am-radio, internetradio, audio in, Ipod via dockningsstation.
Musikeffekt (NAS-S55HDE): 2 x 50 W.
Musikeffekt (NAS-C5E): 2 x 10 W.
Storlek (NAS-S55HDE): 28,5 x 14,3 x 31,1 cm.
Storlek (NAS-C5E): 34,1 x 12,3 x 21,3 cm.
Vikt (NAS-S55HDE): 5 kilo.
Vikt (NAS-C5E): 3,4 kilo.
Räckvidd: Den trådlösa överföringen mellan enheterna fungerar felfritt och utan något som helst hackande eller laggande när vi testar systemet i en 5:a på 112 kvm med flera väggar.
Cirkapris: 9 000 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.