”I ruined my computer” får 817 000 träffar på google. Runt om i världen sitter alltså nästan en miljon skitförbannade människor framför en svart skärm. Antagligen fler. Alla berättar inte om sina små olyckor.

Vilket kan tyckas vara en intelligent handling. När vi går igenom ett representativt urval av alla träffar inser vi att orsakerna till de förstörda datorerna kan delas upp i fem kategorier.

Så fixar du datorn
Det allra enklaste tipset är att inte förvara frukt, dryck, skruvmejslar, husdjur eller barn i samma utrymme som du förvarar datorer, och att aldrig ställa dina datorer på golvet. Men det är tips som så att säga har begränsat värde när olyckan väl är ett faktum. Här får du i stället proffsens experttips på hur du bär dig åt om olyckan ändå skulle vara framme.

Observera att vi inte garanterar någonting. Även om du är snabb så innebär en burk Jolt i din bärbara dator en 99-procentig risk för att datorn har nått slutet av sin existens som just dator.

Hot 1. Frukt

Frukt gärna bananer eller frukter som droppar, till exempel ananas eller apelsin. När det gäller barnfamiljer förekommer frukter oftare i incidenter som på något vis innehåller momenten trycka, pressa, gnida, gegga eller mosa, vilket är minst lika illa.

Lösning
Frukt är värre för datorn är du kanske tror. Eftersom frukt innehåller syra gör de att metaller korroderar snabbare än om de bara utsatts för vatten. En bit banan på fel ställe är alltså inte alls bra.

Gör så här:
Bryt strömmen till datorn omedelbart. Plocka bort fruktbitarna så långt det är möjligt. Använd sedan en bomullstopp doppad i lite kemiskt ren bensin för att gnugga bort det sista. Var mycket noggrann! Låt bensinen dunsta bort innan du slår på strömmen.

Hot 2: Vätska

Ofta är det cola, mer sällan öl, nästan aldrig vin. Har du en stationär dator är katastrofen lindrigare – för det mesta räcker det med att skölja ur och torka tangentbordet. I en bärbar dator är läget ett annat. Allra värst är det med läsk som innehåller socker. Även om den omedelbara risken för kortslutning går att undvika med lite rådigt handlande kommer tangentbordet att vara kladdigt och äckligt för all framtid.Lösning:

Får du vätska i din bärbara dator är det antagligen tack och god natt utan snack, men det finns en liten möjlighet att rädda datorn. Men bara om du är snabb.

Gör så här:
Bryt strömmen till datorn omedelbart genom att dra ur kontakten och batteriet. Vänd datorn upp och ned när du gör det, och behåll datorn i det läget.
Om du vet hur man gör skruvar du sedan loss tangentbordet och så mycket av resten av datorns innanmäte du kan utan att riskera att du inte kan sätta ihop den igen.
Gå igenom datorn del för del och torka ur den med hushållspapper. Ta nytt papper ofta och nudda inte någon torr del med en fuktig del av trasan.

Hot 3: Skruvmejslar

För det mesta används skruvmejslar till att reparera någonting men då och då för att hämnas. Även om tanken är rätt, en illa åtdragen skruv som håller fast moderkortet bör verkligen dras åt för att slippa skakningar och darrningar från processorfläktar och annat, bör man göra själva åtdragandet när datorn är avstängd.

Däremot är det direkt oroande att folk tycks ha ett behov av att ge igen på sin dator när Excel plötsligt kraschar, när spelet inte går att starta eller när datorn vägrar hoppa ur uppstarten. En skruvmejsel rakt genom moderkortet är inte ovanligt, åtminstone inte bland amerikaner om man ska tro webbsidorna. Det behöver inte vara verktyg heller. En holländsk datortekniker blev så förbannad på sin dator att han tryckte in tre bratwurstar, en portion surkål och den holländska motsvarigheten till senapsgurka i datorlådan och slog på strömmen. Tydligen fungerade datorn i flera sekunder medan en fuktig, korvig vitlöksdoft lägrade sig över kontoret.
Men det är hemmafixarna som är farligast. Klisterlappen som håller ihop datorns chassi och talar om att om du bryter förseglingen så upphör garantin, har faktiskt ett existensberättigande.

Lösning
Låt bli. Det är egentligen det enda rådet. Om du inte vet exakt vad du gör så skruva aldrig i datorn. Det enda möjliga undantaget är om du ska byta grafikkort eller stoppa i mer minne, det är relativt enkla operationer som de flesta klarar – förutsatt att du använder ett antistatarmband och tar det lugnt. Men är du det minsta osäker – låt alltså bli.

Gör så här:
Slinter du ändå med skruvmejseln? Köp en ny vad-det-nu-är-du-har-skruvat-sönder och låt en fackman montera in den. Det går nämligen inte att laga avslitna ledare, trasiga socklar eller hål i ett moderkort.

Hot 4. Damm och trampskador

Har du fullt på skrivbordet är det lätt hänt att du ställer ned din lilla bärbara dator på golvet en stund.
Men den där stunden kan bli lång. Och damm är tyngre än luft. Vartenda litet dammkorn som faller ned till marken sugs in av datorns fläktar och guckar fast på något otäckt ställe i datorn. Till slut stannar fläkten, eller så blir det helt enkelt kortslutning. Oavsett vilket är det tack och god natt.
Men det är ändå överkurs. Det vanligaste är att du helt enkelt trampar på datorn när du ska gå och hämta kaffe, och så är det tack och god natt på ett väldigt grundläggande mekaniskt vis.

Lösning
Ställ inte datorn på golvet, oavsett om det är för en liten stund, eller för att den ska stå och leka server för all framtid. För mycket damm i datorn kan till och med orsaka bränder, så det är absolut ingenting att leka med.

Att bärbara datorer går sönder när du kliver på dem kan undertecknad intyga. En alldeles fullt fungerande dator (om än med helslut batteri och en med moderna mått rätt långsam processor) förvandlades i ett slag till ett pussel i krossad plast och metall efter ett tungt kliv på locket.

Den krossade datorn går inte att rädda, och för att avhjälpa kraftiga dammansamlingar måste du bryta mot PC för Allas bud nummer 3. Så för den här gången då.

Gör så här:
Skruva loss tangentbordet. Det räcker i nio fall av tio. Använd en handdammsugare, eller en dammsugare där du tejpat fast en liten silikonslang längs ut. Vrid ner styrkan till lägsta nivån eller öppna ventilen (eller för all del tejpa som en gorilla så att det blir glipor överallt). Du vill inte ha för bra sug. Sug sedan upp allt damm inuti datorn. Undvik alla fläktar! Sätter du en dammsugare mot en fläkt kommer den att snurra tio gånger fortare än den är byggd för, med resultatet att lagren skär.

Hot 5: Husdjur

Djur, oftast pälsklädda sådana, irrar sig in i öppna datorlådor och upplever hur de för ett ögonblick i livet blir självlysande. Katter tycks också ha en benägenhet att gnida sig mot baksidan av stationära datorer. Tydligen är de många sprången, gliporna och kontakterna sköna att klia sig mot. Det alstrar en rejäl statisk spänning, varpå det säger pang i datorlådan.

Det finns förstås också gott om historier om andra djur som irrar sig in i datorchassit. Råttor är ett populärt exempel, ofta tillsammans med lämpliga utropsord (”sprrrtk!” till exempel, eller ”yyyyyyl-poff!”). Påfallande ofta blir den där frestande elkabelstuggan den sista, både för datorn och det lilla djuret.
I vissa mer avlägset trovärdiga historier fastnar det lilla djurets svans i någon fläkt, med resultatet att djuret dunk-dunk-dunk-dunkas ihjäl mot moderkortet i takt med att processorn överhettas och dör.

Lösning
Låt aldrig ett pälsklätt djur komma in i samma rum som du har din dator i. De flesta djur är rädda för de högfrekventa ljuden en dator ger ifrån sig, men det finns individer som utgör undantagen från Darwins teorier om naturligt urval.
Pälsfria gnagare är inte heller någon höjdare, och reptiler, tja, det säger sig självt. Undvik kombinationen datorer och djur helt enkelt.

Gör så här:
Det finns inget att göra. En statisk chock slår ut elektronik permanent. Den höga överladdningen smälter nämligen bryggor och mikroledningar i processorerna, och det går inte att reparera. Och en avtuggad ledning kan orsaka hur stora skador som helst. En del djur brinner dessutom rätt bra, och kombinationen en massa plast, elektricitet och brinnande djur är ingen bra kombination.

Fakta

När det är bråttom handlar det förstås inte om att stänga av Windows genom att klicka på rätt knapp, utan om att så fort som möjligt slita ur allt som har med ström att göra. Dra ur strömsladden och klicka ur batteriet. Priset för långsamhet är en garanterat trasig dator och dyra (eller omöjliga) reparationer.