Ett tag var Asus ensam herre på täppan. Asus insåg tidigt potentialen av en dator som är både lätt och billig, och när de släppte 1 kilos-datorn Asus Eee blev den snabbt en succé.

Men nu har konkurrenterna vaknat. På Ifa-mässan i Berlin har ett halvdussin modeller visats upp.
Efter att ha klämt och känt på dem är det svårt att inte bli begeistrad. För alla som i likhet med mig ofta är på resande fot fyller den här typen av datorer ett stort behov. Vikten på ett kilo gör att jag alltid kan ha den med mig i väskan utan att få ont i ryggen samtidigt som priset på runt 3 000 kronor gör att jag inte behöver vara livrädd att den ska bli stulen. Vanliga bärbara lättviktare kostar som regel åtminstone fyra gånger så mycket.

Ingen av de datorer jag har testat är något kraftpaket, men som regel är det här inte något problem på resande fot. De är tänkta som ett komplement till den kraftfulla hemmadator som jag kan använda för att redigera video eller spela spel.

Den stora nackdelen är med andra ord inte kraften. Den stora nackdelen är batteritiden. Samtliga modeller ligger omkring två till tre timmar. Det här räcker med tvekan för en flygresa mellan Stockholm och Berlin, men jag kan inte räkna med att få använda den på flygbussen.

Det andra stora problemet är tangenterna. Av de datorer vi har testat är det egentligen bara HP:s minidator som fungerar för den som vill använda korrekt fingersättning och har någorlunda stora fingrar.

Läs första testet av enkilosburkarna här.

Läs mer om IFA: