Enkilosdatorerna duggar tätt på Ifa-mässan i Berlin. Fujitsu Siemens har precis premiärvisat sin Amilo Mini, och nu kommer LG med sin variant. Den heter X110 och är snäppet vassare. Medan de flesta andra kör med 8,9-tumsskärmar har X110 en skärm på 10 tum, och ett tangentbord som är nästan lika stort som en vanlig bärbar dator.

Men den stora skillnaden är att LG X110 har mobilt bredband inbyggt. För att kunna surfa via 3g-nätet krävs det alltså ingen separat bredbandsdosa utan det räcker med att du stoppar in själva sim-kortet i datorn.
Men naturligtvis är 3g inget måste – datorn fungerar precis lika bra med trådlöst nätverk eller en nätverkssladd.

Enkilosdatorerna är en relativt ny produktkategori. Vad det handlar om är en dator som både är lätt och billig. Den vänder sig alltså till konsumenter som inte har några gigantiska krav på datorkraft utan som mest behöver en dator för att surfa och mejla.

Asus Eee var länge ensam på marknaden, men som vi har skrivit om tidigare har det nu kommit en rad konkurrenter.

Och hur står sig då LG X110 i kampen? "Bra", är det korta svaret. Medan datorer som Asus Eee mer känns som leksaker är det här en komplett dator. Eftersom den kör Windows XP och eftersom tangentbordet är nästan fullstort är skillnaden liten jämfört med en vanlig bärbar dator.

LG har dessutom valt bort plasten och i stället satsat på ett hölje i metall, vilket ger en känsla av kvalitet. Man har dessutom utrustat den med en riktig hårddisk i stället för de små flash-minnen som en del av konkurrenterna kör. Poängen är att du får bättre hårddiskutrymme: upp till 120 gigabyte.

Den första versionen av X110 kommer att kosta runt 4 000 kronor och finnas i butik under oktober. Den saknar dock turbo-3g. Det kommer i version som finns i butik i november. Den blir en tusenlapp dyrare, alltså cirka 5 000 kronor.

Missa inte våra tidigare artiklar om enkilosdatorerna!

Fakta

Processor: Intel Atom, 1.6 GHz.
Internminne: 0,5 eller 1 GB.
Hårddisk: 80 eller 120 GB.
Operativsystem: Windows XP Home Edition
Skärm: 10 tum wsvga (1024x600)
Internet: Turbo-3g, trådlöst internet (b/g, max 54 megabit/sekund) eller vanligt nätverkskort
Storlek: 23 x 18 x 3,6 cm
Vikt: 1,2 kg
Läs mer: www.lge.com