Prylar, prylar, prylar. IFA-mässan i Berlin är en orgie i nya produkter. Över 1 200 utställare har visat upp det senaste och hetaste inom hemelektronik.
Men bland alla tiotusentals produkter går det att se 10 tydliga trender, när det gäller it- och hemteknik.

1. Världen blir tunnare...
De mest spektakulära tv-apparaterna är inte längre jättestora. De är jättetunna. På IFA visade alla tillverkare upp apparater som är tunnare än någonsin. Den tunnaste är Sony Bravia ZX1. Skärmen är bara en centimeter, alltså lika tunn som ett filmfodral. Och även konkurrenterna hade modeller som bara var ett par centimeter tjocka.
Trenden med tunna prylar märks inte bara när det gäller tv-apparater. Även digitalkamerorna, mp3-spelarna och mobiltelefonerna blir allt tunnare.

2. ... och nu kommer oled
De supertunna tv-apparater som lanserades på mässan var vanliga lcd- och plasma-apparater. Men runt hörnet väntar något ännu tunnare. Sony visade upp sin första tv med den nya oled-tekniken. Oled ännu tunnare än lcd och plasma, samtidigt som den är både skarp och strömsnål.
Hittills har tekniken främst använts i digitalkameror och mp3-spelare, men nu kommer alltså tv-apparater med samma teknik. Sonys oled-tv är bara 3 millimeter tjock, men även löjligt liten – bara 11 tum stor. Det här är dock ett övergående problem. Samsung visade upp en fullt fungerande prototyp till en 31 tums-tv med oled-skärm, och om ett par år finns den i butik.

3. Nätet flyttar in i tv:n
Datorindustrin har länge haft ett gott öga till tv-världen. Det finns många mediedatorer och mediespelare som använder tv:n som skärm. Nu slår tv-tillverkarna tillbaka och flyttar in datorkraften i själva tv-apparaten. Tillverkare som Panasonic kommer med tv-apparater som är uppkopplade mot nätet. Härifrån hämtar de nyheter, väder och börskurser – och de låter dig se på klipp från sajter som Youtube. Men det handlar inte om något fritt surfande. I stället får du utvald information som byggs in i tv:n.
Och har du film på datorn kan du flytta över den till datorn med ett litet usb-minne. Samsungs nya tv-modeller har usb-ingång, och klarar av att läsa alla vanliga videoformat, inklusive divx.

4. Prylarna börjar snacka
I fotovärlden har Pictbridge blivit en succé. Nästan alla kameror och skrivare stödjer den teknik som gör det möjligt att skriva ut direkt från kameran till skrivare – oavsett märke.
Nu vill hemelektroniktillverkarna göra samma sak. De har därför enats om en gemensam standard som heter dlna (digital living network alliance). Den gör att du kan koppla ihop tv:n med externa hårddiskar, datorer, digitalkameror och mediaspelare.
Standarden har funnits sedan 2004, men på IFA lanserades dlna-prylarna på bred front.

5. Blu-ray slår igenom
Det gick trögt i starten, men nu fokuserar branschen på blu-ray, alltså dvd-skivan efterträdare. Betydligt bättre bildkvalitet är det stora försäljningsargumentet, men tillverkarna hoppas också att BD Live ska locka till köp. Det här är en teknik som låter användarna hämta bonusmaterial och interagera med filmen eller ladda ned nya filmer – via internet.
En annan nyhet som kan ge fart åt blu ray-försäljningen är lanseringen av den första blu ray-brännaren. Panasonic DMR-BW500 (bilden) gör det möjligt att bränna sina egna filmer med bibehållen kvalitet.

6. Billiga bärbara regerar
Den tydligaste pc-trenden på IFA var genombrottet för en ny generation bärbara datorer som kallas ”netbook”. Vad det handlar om är en dator som kombinerar låg vikt (runt ett kilo) med ett lågt pris (cirka 3 000 kronor). För att göra det här möjligt har tillverkarna skalat bort allt onödigt. Processorn är klen, hårddisken är liten och batteritiden är bara ett par timmar. Skärmen är också betydligt mindre än på en vanlig dator, och tangentbordet är begränsat. Tanken är alltså att det är en dator för att surfa, mejla och chatta.
Asus har haft jätteframgångar med sin lilla dator Eee, och konkurrenterna följer dem i spåren. Inte mindre än ett tiotal 1-kilosdatorer visades upp på IFA, till exempel LG X110 (bilden).

7. Stationärt är ute
Något som knappt gick att hitta på IFA-mässan var de stationära datorerna. Några få tillverkare visade upp nya, stationära modeller – men då handlade det om riktiga värstingar för den som vill spela spel. De enda stationära man såg var minidatorerna, alltså de rejält nedkrymta datorer som nästan är lika lätta som en bärbar.
Förklaringen är enkel. Bärbara datorer har blivit så kraftfulla att de duger för nästan all användning.

8. Hemelektroniken blir grön
Klimathotet har nått elektronikbranschen, och på IFA lanserades många ”gröna” prylar. Framför allt handlade det om apparater som drar mindre ström. Flera nya tv-apparater har en inbyggd intelligens som gör att de anpassar bilden efter ljuset i rummet, vilket minskar strömförbrukningen avsevärt.
Ja, ett företag gick så långt att de hade ställt upp en gigantisk tv bredvid en solcell. Tv:n är nämligen så strömsnål att den kan drivas av en liten solpanel!

9. Internetradion är tillbaka
En av flopparna från millennieskiftet är tillbaka! Det handlar om internetradion, alltså en speciell mottagare som spelar upp program från webben. I stället för ett tiotal fm-stationer får du alltså tillgång till tiotusentals webbstationer.
Radioapparaterna kommunicerar med det trådlösa nätverket, och det här är de inte ensamma om. I takt med att allt fler skaffar trådlöst nätverk hemma blir plötsligt alla prylar internetuppkopplade. Logitech släppte exempelvis Squeezebox Boom som är en slags modern bergssprängare med inbyggda högtalare. Vad den gör är att spela upp all musik som ligger på din dators hårddisk – oavsett var i huset du befinner dig.

10. Tekniken blir enklare.
”Vad hjälper det att en pryl har bättre upplösning om användaren inte fattar hur man använder den” sa en produktchef på IFA.
Ja, branschen har börjat inse att många elektronikprylar är för krångliga, och ordet ”simplicity” (enkelhet) användes i många montrar. Det ska bli lättare att få sakerna att funka och att koppla ihop olika prylar. Samsungs lilla fjärrkontroll är ett tydligt exempel på enkelhetstrenden: För alla som tycker att den vanliga fjärrkontrollens alla knappar är för krångliga börjar företaget nu även att skicka med en fjärrkontroll med fyra knappar. Två för att ändra volymen och två för att byta kanal.