På tisdagskvällen släpptes Googles webbläsare Chrome som en öppen betaversion för PC. Du kan ladda ner Google Chrome här.

Tanken med Chrome är att skapa en webbläsare som utgår ifrån hur webben fungerar idag – att webbsidor är mer grafiska och framför allt mer interaktiva.


Chrome är avskalad och menyerna göms alla i högra hörnet av adressfältet,

En av de första sakerna man lägger märke till, är att det inte finns några menyer. Men det gör det. De är gömda under två knappar till höger om adressfältet. En riktigt smart funktion är när man öppnar en ny tom flik, då visas miniatyrversioner av de webbsidor som du oftast besöker. Ett klick på miniatyren och du är där.

Stabil och effektiv
Liksom Firefox och Internet Explorer kan man öppna webbsidor i flikar, men Chrome skiljer sig på en viktig punkt från de övriga webbläsarna. Med Chrome fungerar varje flik lite som en separat webbläsare.

Kraschar eller trasslar en webbsida, påverkar inte detta resten av de öppna sidorna. Av just detta skäl har varje flik sitt eget adressfält och egna knappar. Detta ska göra webbläsaren mer stabil och effektiv. Men är också ett sätt att göra webbläsaren mer säker.


Varje flik i Google Chrome fungerar som en egen webbläsare och påverkas inte om andra flikar kraschar.

Chrome uppdateras kontinuerligt för att hålla koll på webbsidor som innehåller skadlig kod. Har du någonsin besökt en webbsida som snor åt sig all datorkraft och mer eller mindre låser webbläsaren? Detta är ett minne blott med Chrome, då du själv kan ställa in hur mycket datorkraft en flik får roffa åt sig.

En annan viktig del är att motorn för Javascript är helt nyutvecklad och innehåller en mängd optimeringar för att göra webbläsaren snabbarbetad. Dessa optimeringar märks genast när man surfar med Chrome för första gången. Chrome är snabb och responsiv. Liksom den kommande versionen av Internet Explorer 8 finns även en särskild funktion för att surfa utan att ge några spår efter sig.


Med Google Chrome surfar du anonymt. 

En bra idé
En intressant finess som är värd att nämna är stödet av Google Gears, vilket är små program som byggts för webben, men som kan användas när man inte är uppkopplad.

För närvarande är Google Chrome en betaversion, och hur den slutgiltiga versionen kommer att se ut är något som framtiden får visa. Men en sak kan vi säga redan idag. Google Chrome ser ut som en riktigt bra idé. En riktigt snabb idé dessutom.

Du kan ladda ner betaversionen av Chrome här. Versioner för Mac och Linux finns inte än, men är enligt uppgift på gång.


En betaversion, men en väldigt lovande sådan.

Kommer du att börja surfa med Google Chrome?
Det är inte längre tillåtet att rösta.