En modern bärbar dator brukar i regel kunna leverera ungefär tre timmars batteritid. Det låter därför smått otroligt när HP presenterar en dator som de utlovar fungerar i hela 24 timmar utan att laddas. Efter en genomgång av specifikationerna visar det sig också att 24 timmar är något av en sanning med modifikation.

Datorn i fråga heter EliteBook 6930p och är baserad på en Intel Core 2 Duo-processor. Den som vill uppnå bästa möjliga batteritid måste välja övriga komponenter med omsorg.

Det separata grafikkortet måste bort till förmån för Intels inbyggda och skärmen ska vara av modellen 14" HP Illumi-Lite LED, som enligt HP ska erbjuda hela fyra timmars bättre batteritid jämfört med vanliga skärmar. Vidare rekommenderar HP en ssd-hårddisk (en hårddisk utan rörliga delar) som ska öka batteriprestandan med ytterligare sju procent.

Som standard väger datorn 2,1 kilogram, men den som vill åt de 24 timmarna HP pratar om måste köpa till ett extra externt batteri som väger ytterligare 0,8 kilogram.

Enligt HP ska denna konfiguration kunna leverera imponerande 24 timmars batteritid. Om detta stämmer kan HP stoltsera med en bärbar dator med världens bästa batteritid och HP tar upp exempel som att man kan åka snabbtåg mellan London och Paris tio gånger utan att ladda batterierna.

Våra erfarenheter av tillverkarnas specifikationer indikerar dock att denna siffra lär vara betydligt lägre i praktiken.

Källa: HP