Du kan välja mellan tre olika nivåer när du köper Pinnacle Studio. Basic, Plus eller Ultimate. Basic har inga extra funktioner, inte ens hd-kapacitet. Plus och Ultimate är kompletta program båda två, med skillnaden att den senare innehåller både en greenscreen och en bonusskiva med tre insticksprogram.

Ett av dessa program är Red Giants Magic Bullet, som används i många professionella sammanhang för att få en mer klassisk filmlik ”look” på filmer inspelade på video. En stor tumme upp för denna plugin, som gör det simpelt att med bara ett par musklick få hemvideon att se ut som 35mm-film. Se bara till att ha en kraftig burk om du vill att det ska flyta på fint, med minst 256 MB på grafikkortet.

Ingen Vista-kompis
På förpackningen till Studio 12 står det klart och tydligt – Certified for Vista. Alltså tänkte vi att det inte skulle bli några problem att köra det på vår Vista-laptop med fyra gigabyte minne och en Core 2 duo-processor på 2,4 gigahertz. Men ack, vad fel vi hade.

Installationen gick bra, men redan tio minuter in i testandet hade två programkrascher inträffat och efter ytterliggare tio minuter kom en tredje. Helt oacceptabelt!

Problemen uppstod bland annat vid import av xvid-filer och intankning från vår webbkamera. När vi testade att i stället importera avchd-material från våra kameror – en Canon HF-10 samt en Sony HDR-6EK – fungerade det desto bättre. Studio 12 läste filerna felfritt och klippningen gick också galant. Även när vi testade avchd-material från Panasonic fungerade det bra. Vi gick sedan över och testade programmet på en XP-maskin i stället, och här var resultatet betydligt mer stabilt. Det där med Vista-certifiering bör alltså tas med försiktighet.

Många mallar
Vad beträffar gränssnittet så är det inte mycket som har förändrats. Det är fortfarande lätt att komma in i med hjälp av olika hjälplektioner och med tydliga menyer. Gränssnittet känns definitivt anpassat till nybörjare och programmet är också uppbyggd mycket kring automatik. Precis som förut finns en mängd mallar till såväl ljud och musik som till menyer och video.

En nyhet är det som Pinnacle kallar Montage. Det är en automatisk funktion som låter dig skapa ganska komplexa presentationer i flera lager. Du väljer ett tema, det finns ett tiotal som vardera är indelade i inledning, mellansekvenser och avslutning, och drar sedan in ditt videomaterial på givna platser. Enkelt – och resultatet imponerar faktiskt.

En annan nyhet är den förbättrade ljudkontrollen, som nu erbjuder både mastervolym och peakindikator – något som du förvisso kan tycka borde varit självklart redan för ett par versioner sedan. Numera har du också möjlighet att exportera ut endast ljudet från sin video, i grundkonfigurationen bara wav eller mp3. Kan vara bra om du vill bearbeta det i ett externt ljudprogram.

Ladda upp till Youtube
När det kommer till att färdigställa din film, kan du precis som tidigare välja på band, skiva, fil eller webb. Nytt i version 12 är att du, i och med hd-dnd:ns död, nu gått över till att också erbjuda stöd för att skapa blu-ray-skivor. Även en förinställning för upptankning till Youtube finns numera med, vid sidan av Yahoo Video. Exporten fungerar överlag mycket bra, det är enkelt att välja rätt utan att slita i en massa krångliga menyer. Däremot måste du i sedvanlig Pinnacle-ordning registrera sig på webben om du vill få möjlighet att exportera till vanliga codecar som divx, mpeg-4 och h.264. Förvisso gratis, men störande då varje sak du vill låsa upp har en egen kod på 25 tecken.

Nyheterna i Pinnacle Studio 12 är inga revolutionerande saker. Känslan vi får är snarare att man nu har implementerat saker som borde ha varit självklara för ett tag sedan, och som man lätt hade kunnat lösa med en betydligt billigare uppdatering. Nyheterna är dock välkomna, och generositeten i att skicka med ett kraftfullt program som Magic Bullet är ett stort plus.

Pinnacle Studio fortsätter att vara ett bra alternativ för nybörjarklipparen som är i behov av automatisering och mallar, och uppfyller också de flesta hd-krav du kan önska i en videoredigering. Dock kvarstår vissa begränsningar, som att det till exempel fortfarande bara erbjuds två videospår (samt ett för text). Vi höjer också ett varningens stora finger för programmets uppenbara kompatibilitetsproblem med Windows Vista.

Plus: Bra hd-stöd, stöder avchd från både Sony, Canon och Panasonic. Enkelt och lättförståeligt med mycket automatiserade processer. Medföljande Magic Bullet-plugin.
Minus: Kraschbenäget under Vista. Bara två videospår.
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare: Pinnacle/Avid, www.pinnaclesys.com
Systemkrav: 1,5 GHz processor (dubbla kärnor), eller 2 GHz av äldre typ.1 GB ram för XP och standardupplöst video. 2 GB ram för högupplöst och Vista. Dock rekommenderas minst 3 GB för hd-redigering. Grafikkortsminne på minst 256 MB krävs för Magic Bullet.
Format: 3gp, avi, divx, Flash, Ipod och psp-kompatibilitet, mp2, mp3, mpeg-1/2/4, , Real Media, wav, Windows Media, H.264.
Cirkapris: Ultimate: 1 200 kronor (Basic: 500 kronor. Plus: 850 kronor). Klicka här för bästa pris just nu.