Datorerna blir snabbare varje år, men ändå är det inte ovanligt att de känns lika sega nu som för ett, två eller fem år sedan. Det är inte sällan som du dunkat huvudet i tangentbordet av frustration över en fem minuters starttid, när allt du ville göra var att kolla ett mejl på väg mellan frukostfrallan och bussen.

En lösning på det dilemmat heter Expressgate, och har nyligen dykt upp i en handfull Asus-produkter, i moderkort och bärbara datorer. Kort sagt handlar det om ett flash-minne på moderkortet som du kan välja att boota datorn ifrån i stället för ifrån den vanliga hårddisken.

Den testade Asus M51va har ett gäng funktionsknappar bredvid den vanliga start-knappen. Håller du nere dem så startar datorn i Expressgate-läge.

Snabbstartat operativsystem
Flash-minnet innehåller ett eget operativsystem, det Linux-baserade systemet Splashtop. Det är ett mycket förenklat operativ som bara innehåller de absoluta nödvändigheterna – nätverk, skärm, tangentbord och mus samt en fast meny med fem förinstallerade program. Här finns Firefox webbläsare, en mediespelare, ett bildvisningsprogram, en katalog med Flash-spel och en chattklient med stöd för de flesta populära chatt-tjänsterna.

Tanken med Expressgate är att när du bara vill kolla mejlen eller uppdatera din Facebook, ska du inte behöva dra igång tröskverket Vista. En start med Expessgate är utomordentligt snabb. Från knapptryck till klickbar programmeny tar det fem sekunder, och för att vara ute på webben tar det tre till att starta Firefox.

Batterisnål
En annan värdefull fördel är batteritiden. Datorn är ganska batterisnål även i vanligt Windows-läge, den nya Centrino 2-plattformen ska just vara byggd med låg strömförbrukning i fokus, men Expressgate utnyttjar inte minnet och processorn lika hårt, och därmed förlängs batteritiden ytterligare.

Enda nackdelen med systemet är att det nästan bara innehåller program som du måste ha internet för att använda. Webbläsare, chatt och även spelen (som ligger på nätet) är oanvändbara utan nätverksuppkoppling. Det gör att på ställen där batteritiden skulle ha varit lysande, till exempel långa trista flygresor, blir Splashtop i det närmaste oanvändbart.

Goda prestanda
För övrigt är det här en riktigt modern och trevligt pigg bärbar dator. Med 2,8 gigahertz Core 2 duo-processor, tre gigabyte minne och grafikkortet ATI Mobile Radeon 3650 räcker den långt prestandamässigt, även om den inte är tänkt för krävande datorspelare.

En bra skärm på 15 tum, en relativt låg vikt och många val av utgångar, bland annat firewire och nya esata, ger också klara pluspoäng.

Plus: Bra prestanda. Snabb start med Expressgate. Bra batteritid.
Minus: Bullrig. Svagt programutbud i Expressgate.
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare: Asus, 08-587 694 07, se.asus.com
Processor: Intel Core 2 duo T9600 2,8 GHz.
Minne: 3 gigabyte.
Hårddisk: 300 gigabyte.
Grafikkort: ATI Mobile Radeon 3650.
Dvd: Ja, dvdrw med Lightscribe
Anslutningar: 4 usb 2, firewire, esata, lan, wifi 802.11 b/g, bluetooth, modem, hdmi, vga, audio/spdif ut, mikrofon in.
Webbkamera: Ja, 1,3 megapixel.
Operativsystem: Windows Vista Home Premium.
Storlek: 37,2 x 28,5 x 4,6 centimeter.
Vikt: 3,1 kilo.
Cirkapris: 16 000 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.
_______________________
PC Mark Vantage totalpoäng: 3 566
Minnesprestanda: 2 431
Tv och film: 2 544
Spel: 3 188
Musik: 3 696
Kommunikation: 4 132
Produktivitet: 3 268
Hårddisk: 2 435

Ljudnivå: 30 dB (låg belastning), 42 dB (hög belastning).

Batteritid: 3 timmar 54 sekunder (Windows. Aktivt Excel-skript, aktiv hårddisk, 100 procent skärmstyrka, wifi aktivt). 5 timmar 44 sekunder (Splashtop, aktivt användande av webbläsare, 50 procent skärmstyrka, wifi inaktivt).