Det amerikanska forskningsinstitutet Pew Internet & American Life Project har nyligen publicerat en studie som kastar nytt ljus över datorspelsdebatten. Tvärtemot vad de flesta verka tro ser inte dessa forskare datorspel som något som fostrar osocial beteende hos barn. Dessutom hävdar forskarna att studien är unik i sitt slag då den inte är sponsrad är datorspelsindustrin.

Studien intervjuade drygt 1 000 amerikanska ungdomar och fann att nästan alla spelar regelbundet spelar datorspel av något slag. Hälften av de tillfrågade hade till och med spelat dagen innan intervjun. Den kanske viktigaste upptäckten var att unga som regelbundet spelar datorspel tenderar att vara precis lika sociala som andra barn. Dessutom är våldsamma datorspel mindre populära än vad många kanske tror. Istället är det bilspel, kluriga spel och sportspel som är de mest populära genrena.

Forskarna tittade dessutom på hur datorspel kan påverka ungas engagemang i samhällsfrågor och även här hittade man ingen negativ koppling till datorspelande. Tvärtom hävdade man att vissa datorspel snarare kan verkar som en katalysator och uppmuntra till engagemang i samhället.

Hela studien kan du läsa här.

Läs mer
Alla artiklar om datorspel