På rockklubben Koko i Camden, London presenterade Nokia på torsdagkvällen pekskärmsmobilen 5800 – den telefon som på allvar kastar den finska jätten in i direkt närkamp med Apples Iphone.

Lanseringen hade föregåtts av en mängd rykten och var på intet sätt överraskande. Däremot kan PC för Alla, efter klämmande och pillande, konstatera att det här faktiskt är den hittills starkaste Iphone-utmanaren i kommersiellt hänseende.
Telefonen bygger på Serie 60-gränssnittet som modifierats för touch! Du styr telefonen helt genom att peka med fingrar, naglar, en pekpenna, eller rentav ett medföljande gitarrplektrum.

Gränssnittet påminner till viss del om det hos företagets andra telefoner och är relativt snabbt och tydligt, om än med ett lite barnsligare, eller åtminstone ungdomligare, utseende än gubbtelefonerna i N-serien. Ska man göra en direkt jämförelse så vinner fortfarande Apple stort.


Nokia 5800. Nokias första mobil med ordentlig pekskärm – en värdig konkurrent till Iphone.

Trög pekskärm
Skärmen är ganska trög vid pekning med fingrarna och har vibrationsåterkoppling som emellertid inte känns i skärmen utan som ett distinkt skak i den hand du håller telefonen i. Förutom T9 har telefonen virtuella QWERTY-tangenter på antingen höjden eller längden – ja, givetvis finns accelerometer som vänder bilden beroende på hur telefonen hålls – samt tolkar handstil om du föredrar att skriva med pennan.

Du kan bläddra i mediebiblioteket genom att föra fingret i sidled men däremot inte som på Iphone använda två fingrar för att till exempel rotera. Där sätter Serie 60-programvaran stopp.

5800 är en kapabel mediamaskin som spelar upp flertalet populära ljud- och videoformat. Högtalarna beskrivs som de mest högljudda på en mobil hittills och en grafisk equalizer finns med.

Stereohögtalare på telefonens sidor ger ett brett sound och förenklar delandet av musik i den absoluta närheten. Lagringen sker på ett utbytbart mikro-SD-kort, där åtta gigabyte ingår från start.


Musikmobil. Nokia 5800 spelar många låtformat och ska vara utrustad med de fetaste mobilhögtalarna någonsin.

5 miljoner låtar
Prenumerationstjänsten Comes With Music utannonserades redan i maj men rullas nu ut med start den 16 oktober i Storbritannien och senare i Sverige. Tjänsten innebär att du får tillgång till all musik på Nokia Music Store – nu över fem miljoner låtar – utan kostnad, under 12 eller 18 månader. Och efter avslutat abonnemang får du behålla dem du laddat hem. De stora skivbolagen är med, samt en rad indiebolag.

Den musik du köper, eller får gratis, via Nokia Music Store är i Windows Media-format med 192 kbps och drm-skyddad vilket innebär att du bara kan spela upp den på en telefon och en pc. Nokia understryker dock att du ska kunna dela med dig av dina mediafiler, och det går med vissa begränsningar, trots drm-skydd. 

Du kan dela spellistor med vänner, och om dessa också prenumererar på tjänsten, kan de ladda hem dina låtar eller få en drm-nyckel för att låsa upp låten i din spellista.

Att dela med sig av foton och videoklipp är enkelt via snabba kopplingar till tjänster som Flickr, Ovi och Vox – men av någon anledning inte till Youtube.

Möjlig Iphone-dödare
Nuförtiden beskrivs ju varje ny mobiltelefon med funktioner över genomsnittet som "Iphone-dödare", men om en telefon för massmarknaden verkligen har chansen att ta hem titeln, är det Nokia 5800.

Nokias telefon är inte lika snygg ut- eller invändigt som Iphone, men den är mer kapabel än de flesta lurar i sin prisklass, med både turbo-3g och wifi.

Priset är 279 euro + skatter, utan abonnemang, vilket översatt till svenska blir ungefär 3 400 kronor.
Telefonen lär lanseras i Sverige första kvartalet 2009, och kommer då att finnas i en svart/röd och en svart/blå variant. 

Plus: Är relativt billig, mångsidig, ljudet.
Minus: Känns billig, köpt musik bara i skyddad WMA, ej för Mac-användare.

Har Nokia 5800 någon chans att bräcka Iphone?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Minne: 8 Gb på utbytbart mikro-SD
Skärm: 3,2 tums 16:9-pekskärm med 640 x 360 punkters upplösning
Kamera: 3,2 megapixel med Carl Zeiss-objektiv och dubbla blixtar
Anslutningar: 3,5 mm hörlur, TV-utgång
Filformat: Klarar de vanligaste, dock är all musik som köps via Nokia Music Store DRM-skyddade Windows Media-filer i 192 kbps
Övrigt: Nokia Maps, webbläsare med flash, vänlistor, enkel uppladdning till Flickr, Ovi, dock ej Youtube.
Släpps: första kvartalet 2009
Cirkapris: 3 400 kronor