Det är lätt att snabbt tröttna på sin gamla dator. När den var ny var den snabb och stabil, men ju mer du använder den desto sämre blir den. Den går långsammare och långsammare, och krascherna kommer allt oftare.

Många tror att det är åldern som tar ut sin rätt och att datorns hårdvara börjar bli utsliten, men så är det inte. Det som händer är att Windows börjar krångla.

Windows är nämligen ett ganska korkat system. Om du använder datorn mycket blir den lätt ”ostädad”. Hårddisken fylls med filer som egentligen borde ha kastats, och det finns kvar hänvisningar till program som du har tagit bort. Det här betyder att Windows kommer att leta efter filer som inte finns, vilket gör datorn slö och instabil.

Att Microsoft inte kan skapa ett operativsystem som städar sig själv är förstås en gåta, men i väntan på den perfekta Windows-versionen får du själv sköta städningen. Lyckligtvis finns det en enkel lösning, och det är gratisprogrammet Ccleaner.

Rensar, städar och raderar
Ccleaner gör egentligen tre olika saker. För det första rensar det bort onödiga filer, till exempel sådana som din webbläsare har skapat. För det andra städar programmet i Registret. Det här är den del av Windows där alla inställningar lagras, och om du ofta avinstallerar program är risken stor att det finns kvar hänvisningar till program som du har tagit bort. Det här gör datorn långsam och instabil. För det tredje låter Ccleaner dig ta bort program från datorn. Till skillnad från den funktion som finns inbyggd i Windows kan Ccleaner även befria dig från de program som startas automatiskt när datorn slås på.

Eftersom Ccleaner går in och gör ändringar ”inuti” Windows är det viktigt att du är försiktig. Läs alla varningstexter noga, och se till att du gör säkerhetskopior av viktiga filer innan du sätter igång.

Så funkar Ccleaner
 

1. Hem
Besök tillverkarens hemsida.

2. Rensa filer
Ta bort onödiga dokument och andra filer. I vårt exempel visar vi detta läge.

3. Registerproblem
Sök efter problem i Windows Register, och åtgärda dem.

4. Inställning
Gör inställningar för programmet.

5. Avinstallera
Ta bort program från datorn – och välj vilka som inte ska startas automatiskt.

6. Hjälp
Få hjälp om programmet via en engelskspråkig webbsida.

7. Välj
Välj vilka typer av problem du vill att Ccleaner ska åtgärda. De rekommenderade valen är redan ikryssade.

8. Information
Teknisk information om din dator.

9. Åtgärder
Här ser du vilka åtgärder som Ccleaner vill göra med din dator. I vårt exempel ser du alla filer som programmet vill ta bort. 

10. Analysera
Ccleaner analyserar din dator och föreslår vad som kan rensas bort.

11. Kör
Påbörja analysen av din dator och själva städningen med de här knapparna.

12. Uppdatera
Klicka här för att uppdatera Ccleaner.

Läs mer
Alla tips och skolor som gör dig till en smartare datoranvändare

Fakta

Kategori: Städningsprogram.
Typ: Gratisprogram.
Systemkrav: Windows 98 eller senare.
Språk: Svenska.
Läs mer: www.ccleaner.com

1. Hur installerar jag?
Ladda hem Ccleaner från programbanken. Se till att välja Svenska under Select language. Du får nu välja hur programmet ska integreras i datorn. Du får också välja om du vill att Yahoos verktygsfält ska installeras automatiskt. Det senare är inget krav. När du har gjort dina val klickar du på Installera.

2. Är det farligt?
Ccleaner är ett pålitligt program som används av miljontals människor runt om i världen. Trots detta är det förstås viktigt att vara försiktig. Programmet gör förändringar i Windows, och det kan leda till problem. Innan du använder Ccleaner bör du därför skapa en så kallad återställningspunkt. Om något börjar krångla kan du välja att gå tillbaka till hur datorn var innan du körde Ccleaner.

Du skapar en återställningspunkt genom att klicka på Start, Alla program, Tillbehör, Systemverktyg och Systemåterställning och klicka på Skapa en återställningspunkt. Får du problem går du tillbaka till den här punkten genom att välja Återställ datorn till en tidigare tidpunkt.

3. Hur styr jag min autostart?
En av de saker som slöar ned datorn mest är alla program som startas automatiskt när du slår på den. Med hjälp av Ccleaner kan du ta bort sådana som du inte behöver. För att göra det klickar du på knappen Verktyg och därefter Uppstart. Leta upp de program du inte vill ska starta automatiskt, markera dem och välja Avaktivera. Om du vill ha dem tillbaka är det bara att välja Aktivera. Du som är osäker på vad en fil används till kan kolla in den engelskspråkiga sajten www.whatisthatfile.com.

4. Vad händer i Registret?
När du avinstallerar ett program kan det bli kvar lite skräp i Registret, som är den databas som håller ordning på alla inställningar. Det här kan leda till en slö och instabil dator.
För att fixa detta i Ccleaner väljer du Registret och klickar på Sök efter problem. När sökningen är klar klickar du på Reparera valda problem. För att kunna ångra dina ändringar svarar du Ja på frågan Spara dina registerändringar. Du får nu se en beskrivning av varje enskilt fel och kan välja att reparera eller inte. Du kan också välja att fixa alla problem.

5. Hur får jag hjälp?
Ccleaner är ett gratisprogram, och det betyder att du inte har någon möjlighet att få telefonsupport. PC för Alla-redaktionen har tyvärr inte heller någon möjlighet att hjälpa dig. Du kör med andra ord programmet helt på egen risk. Däremot finns det en utmärkt (engelskspråkig) hjälp- och supportavdelning på internet. Du hittar den på www.ccleaner.com/help.