Den över 40 år gamla uppfinningen, datormusen, revolutionerade sättet vi använder datorer. Men den har sällan varit bra ur ett ergonomiskt perspektiv.

Problemet ligger i att musen som verktyg inte är optimal för det sättet vi använder våra händer, och kan resultera i smärtor i inte bara hand och fingrar, utan även i hela armen, något som i dagligt tal kallas för musarm. Ergonomiska möss är förvisso inget nytt, men enligt många ergonomer är dessa inte alltid så mycket bättre än den gamla musen.

HandshoeMouse är en ny mus är utvecklad i samarbete med universitet i Rotterdam och Maastricht med målet att vara så hälsosam som möjligt. Under en period av fyra år har forskare studerat och mätt musklernas beteende och spänningar under långvarigt musanvändande. De upptäckte att försökspersonerna byggde upp onaturligt stora muskelspänningar, även när de inte använde musen.


Är det ett rymdskepp? Den ergonomiska musen från Handshoe bakifrån och framifrån.

Tre storlekar
HandshoeMouse är utformad för att påfrestningarna för handen och armen ska bli så små som möjligt, men detta är bara halva poängen med musen. För att en ergonomisk mus ska fungera behöver den vara anpassad efter handen. Av detta skäl kommer HandshoeMouse i tre storlekar.

Men det är knappast någon billig produkt med sin prislapp på 120 euro (cirka 1 200 kronor). I slutet av året kommer även en trådlös variant av musen.

Källa: Hothardware.