Att ha kalendern på internet är smart. Du kommer åt den var du än befinner dig, och får påminnelser om vad du ska göra – via mejl eller direkt på skärmen.

Google Kalender är en av de smartaste nätkalendrarna. Det som gör den speciell är de fina möjligheterna att dela information med andra.

Säg exempelvis att du ofta gör affärer med USA. Då kan du välja att lägga till de amerikanska helgdagarna i din egen kalender – för att kunna se när dina affärs-bekanta inte är på kontoret.

Och har du vänner i Finland kan du lägga till de finländska namnsdagarna. På samma sätt kan du få tillgång till ditt fotbollslags spelschema, kändisarnas födelsedagar eller favoritartistens turnéplan.

Men det finns förstås även andra bra användningsområden. Kalenderdelningen kan användas när du vill dela information med dina vänner och affärsbekanta. Alla medarbetare på ett småföretag kan välja att koppla ihop sina Google-kalendrar. På så vis blir det lättare att boka möten vid en tidpunkt när alla är lediga. Du får också järnkoll på var dina kollegor egentligen håller hus och vad de sysslar med.

Kräver inget program
Precis som Gmail är Google Kalender en tjänst på internet. Du behöver med andra ord inte installera något särskilt program för att kunna använda den. En webbläsare är allt som behövs, vilket betyder att du som är på resa kan kolla din kalender var som helst – så länge du har tillgång till en internetdator.

Det bästa av allt är att tjänsten är gratis. En enkel registrering är allt som behövs för att du ska komma igång. Och om du redan använder Gmail går det enklare än så. De bägge tjänsterna använder samma inloggning, så när du loggar in för att kolla din mejl räcker det med ett klick för att även kolla din kalender.

Steg för steg: Så lägger du in nya kalendrar

1. Skaffa Kalendern. Gå in på calendar.google.com. Du som redan har en Gmail-adress loggar in under Google-konto. I annat fall klickar du på Skapa ett nytt konto. När du har fyllt i informationen är det bara att logga in för att öppna din kalendersida.


2. Lägg till helgdagar ... Klicka på Inställningar, Kalendrar. Under Andra kalendrar väljer du Bläddra i intressanta kalendrar. Om du vill lägga till exempelvis svenska helgdagar letar du upp dem i listan och klickar på Prenumerera. Om du vill titta på dem innan du gör något klickar du på Förhandsgranska


3. ... och annat. Söker du någon annan kalender kan du klicka på någon av flikarna. Fliken Sport visar en kalender över när exempelvis ditt favoritlag i fotboll har sina matcher. Du kan också välja fliken Mer för att få fram andra kalendrar. Även här klickar du på Prenumerera för att lägga till


4. Sök på nätet. Om det du söker inte finns här kan du gå ut på nätet och leta. De kalendrar som du hittar på webben går att använda i Google Kalender – om de är gjorda i det så kallade ical-formatet. För att göra det letar du upp kalendern, kopierar webbadressen och väljer fliken Lägg till webbadress som du hittar under Fler verktyg till höger. Klistra in adressen och klicka på Lägg till kalender. Vill du exempelvis lägga till svenska namnsdagar kan du klistra in adressen webcal://ical.mac.com/petrah/Namnsdagar.ics


5. Importera. Du kan även hämta information från andra kalenderprogram till Google Kalender. Även här är förutsättningen att programmen kan spara en ical-fil. Om du har en sådan kalenderfil på din hårddisk väljer du Importera kalender i menyn till höger och klickar på Bläddra. Leta upp filen, välj kalender och klicka på Importera.


6. Ta bort kalendern. De kalendrar du har lagt till går förstås att ta bort. Klicka på Inställningar, Kalendrar. Under Andra kalendrar finns en lista över allt du har lagt till. Genom att klicka på Avbryt prenumerationen tar du bort den helt, medan du gör den tillfälligt osynlig genom att klicka bort rutan Visa i lista.

Läs mer: Alla PC för Allas skolor och tips

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Program: Google Kalender
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:
- En dator med internetuppkoppling.

Det här lär du dig:
- Att komma igång med Google Kalender.
- Hur du importerar helgdagar och liknande information.
- Att dela kalender med dina vänner.
____________________

Så delar du kalender med andra

1.
Klicka på Inställningar, Kalendrar. Under Mina kalendrar, klicka på Dela den här kalendern.

2. Om du vill att hela världen ska komma åt din kalender kryssar du i rutan Gör denna kalender offentlig. Den blir då synlig för alla, och de kan importera den till sin egen kalender. Det här är rätt val för dig som lägger ut turnéplaner eller annan offentlig information.

3. Om du vill dela din kalender med en viss person fyller du i hennes mejladress under Dela med särskilda personer. Välj vad hon ska få göra under rubriken Behörighetsinställningar och klicka på Lägg till person. Fortsätt om du vill dela med flera personer och avsluta med Spara när du känner dig nöjd.

4. Den du har bjudit in får se din kalender när hon öppnar Google Kalender, men kan ta bort den när som helst (se steg 6 på nästa sida). Om du vill avsluta delningen går du in under Inställningar, Kalendrar, Delad: Redigera inställningar. Klicka på papperskorgen bredvid den person som inte längre ska få ta del av din kalender.


Delad glädje. Du kan låta dina vänner kolla i din kalender.