Att låta Itunes slumpmässigt välja i vilken ordning som låtarna i ditt musikbibliotek ska spelas upp är praktiskt. Särskilt när du tröttnat på dina spellistor. Som standard är den här ”blandfunktionen” inställd på att fritt välja ordningen på de låtar som ska spelas upp. Men du kan anpassa funktionen så att det blir mer eller mindre sannolikt att flera låtar av samma artist eller från samma album spelas upp i följd.

Du kan även ställa in funktionen så att den slumpmässigt väljer hela album som ska spelas upp. När ett album har spelats upp väljs slumpmässigt ett annat album.

Inställningarna kommer du åt genom att välja Redigera, Inställningar och klicka på fliken Uppspelning i dialogrutan som visas.

Ett snabbt sätt att komma åt inställningarna för Blanda och andra funktioner är att trycka snabbkommandot Ctrl + , (med kommatecken).


1. Aktivera Blanda. Innan vi ändrar inställningarna för den slumpmässiga uppspelningen börjar vi med att aktivera funktionen Blanda. Det gör vi genom att klicka på knappen Slå på och av blandning.


2. Öppna inställningar. Nu går vi vidare med att ändra hur pass slumpmässigt låtarna egentligen ska spelas upp. Inställningarna kommer du åt genom att klicka på menyn Redigera och välja alternativet Inställningar.


3. Sannolikt. I dialogrutan som öppnas klickar du på fliken
Uppspelning. Dra sedan reglaget Smart blandning åt vänster eller höger för att öka respektive minska sannolikheten att låtar från samma artist spelas upp i en följd.


4. Spela hela album. Om du fortfarande tycker att det blir lite väl mycket hoppande mellan olika artister och album markerar du alternativet Album. Nu kommer funktionen i stället att slumpa fram olika album som spelas upp i sin helhet.

Läs mer: Alla PC för Allas skolor och tips

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Itunes 7.
Tid: 10 minuter.

Det här lär du dig:
Olik ainställningar för att spela upplåtar och album slumpvis.