Säkerhetsexperterna varnar för hackare som använder fejkade Youtube-sidor för att komma åt information på privatpersoners datorer.
– Det som vilken phishing som helst. Sidorna är bra gjorda och ser inte ut att komma någon annanstans ifrån än vad de utgett sig från att de gör, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Stjäl bankuppgifter
Vad hackarna har gjort, är att tillverka en kopia av en Youtubesida som de sedan lagt upp på nätet. För den som inte är vaksam är det svårt att upptäcka skillnaden.

För att lura besökarna att ladda ner hackarnas trojan, ser den fejkade Youtube-sidan ut som om besökaren inte har rätt flash-spelare installerad, och därför inte kan se på några filmer förrän rätt version laddats ner.
– Dessa trojaner kan till exempel stjäla bankkontouppgifter, kreditkortsnummer eller användarnamn och lösenord från användaren. De kan till och med ta över en persons dator, säger Per Hellqvist.

Snor din identitet
Hackarna kan i princip skapa vilka trojaner de vill, och implementera de funktioner de känner för. Till exempel skulle trojanerna kunna ta bilder med din webbkamera, fejka din identitet och skicka spam från din dator till andra datorer.

Trojanerna kan också göra din dator till slav i ett botnätverk eller mellanlagra obehagliga saker, berättar Per Hellqvist, som inte ser något slut på nätfiskeattacker den närmsta tiden, tvärt om.
– Så länge det fungerar för hackarna tror jag inte att de kommer sluta hålla på med phishing. Jag tror att hackarna kommer att bredda sig ytterligare inom fler områden de närmsta 6 månaderna.

Hur skyddar man sig från fejkade Youtube-sajter? 
– Det du måste göra är att titta ordentligt på en länk innan du klickar. Det är bättre att fälla än att fria på internet, även om det lockar att klicka. 
– Om du ändå hamnar på en osäker sidan kan du vara uppmärksam på om någonting ser konstigt ut, felstavningar till exempel. På internet är det viktigt att vara uppmärksam och lite lätt paranoid. Det är också som sagt bra att byta lösenord ofta och att ha en god ”lösenordshygien” (se tipsen nedan).

Så här skapar du ett säkert lösenord, enligt Per Hellqvist:
1.
Rent tekniskt sätt är det bra att använda sig av både stora och små bokstäver.
2. Kombinera bokstäverna med specialtecken.
3. Satsa också på att lägga in siffror i sitt lösenord.
4. Lösenordet bör vara relativt långt, mellan 12 och 15 tecken, och inte innehålla ord som finns med i något lexikon på något språk.

Ellen Persson