Det är inte utan att jag lider en smula av att se de allt för långa filmsekvenserna från de där stunderna som bedömts vara värda ett förevigande. Samtidigt vore det onekligen en förlust om de där vhs-banden blev obrukbara. Med tanke på hur utrotningshotade videobandspelarna är finns det anledning att säkra dessa rörliga minnens framtid – och det görs med hjälp av ett tyskt konverteringsprogram vid namn Magix Video Saver.

Ja, namnet talar väl för sig själv. Och själva räddningsinsatsen kan genomföras utan särskilt stora problem. När programmet installerats på datorn kopplar du in den medföljande usb-sladden som har uttag för både scart och s-video i den andra änden – för att kopplas in i din gamla video. Sedan ska det bara vara att trycka på play och lagra dina mästerverk till film på hårddisken, eventuellt redigera dem och bränna dem på dvd eller blu-ray.

Onödig registrering
Det går nästan lika enkelt som det låter. Filmerna sparas i Magix eget format, men kan konverteras för Apple Quicktime eller Windows Media Video-format. Av någon outgrundlig anledning måste du registrera dig och få en aktiveringskod via e-post för att kunna bränna filerna i mpeg-2 till dvd eller blu-ray. Det drar ned betyget.

Desto roligare att bildkvaliteten blir över förväntan, inte särskilt långt från originalet, och att du på ett smidigt sätt kan göra interaktiva menyer till dvd-skivan.

Programmet innehåller många användbara funktioner. Du kan snabbt lära dig att lägga in texter på filmen eller att göra en stilig övergång. Inte lika användarvänligt som Pinnacle Studio 12 kanske, men inte heller inte lika dyrt.

Plus: Smart lösning med dubbla kontakter på sladden.
Minus: Varför krav på registrering innan kopiering till skiva?
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer: Alla PC för Allas tester

Fakta

Tillverkare: Magix, www.magix.com
Systemkrav: XP eller Vista, Intel Pentium 4, 512 MB ram, 1 GB minne.
Språk: Engelska.
Anslutning: Usb.
Videoformat för import: Avi, dv-avi, mpeg, wmv, Quicktime.
Ljudformat för import: Mp3, ogg, wma, Dolby Digital 5.1.
Videoformat för export: Avi, dv-avi, mpeg, mxv, Quicktime, Real Media, wmv.
Ljudformat för export: Wav, Mp3.
Cirkapris: 600 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.