Microsofts mål har varit att den kommande Windows 7 ska starta upp under 15 sekunder på en ren installation. Nu har det läckt ut till utvalda utvecklare och testare att Microsoft planerar införa en funktion som heter ”Instant On”.

Instant on är än så länge endast ett koncept och Microsoft har skickat ut en förfrågan till en utvald grupp huruvida de ser på nyttan med en sådan funktion. Instant on skulle göra det möjligt att starta Windows under åtta sekunder.

Begränsade funktioner
Däremot kommer Instant on inte att ladda Windows fullt ut, utan endast vissa delar av operativsystemet. Det betyder att om användaren startar Windows med Instant on så kommer användandet att vara begränsat och bara vissa program kommer att kunna användas.

Exempel på applikationer som kommer att kunna köras efter Instant on är e-post, webbläsare och chattprogram. Det skulle emellertid inte gå att starta Microsoft Office eller något annat mer krävande program.

Huruvuda det är någon praktisk fördel att kunna starta en begränsad version av Windows för att tjäna in åtta sekunder kan diskuteras.