Älskar du din Ipod, men hatar Itunes? Så känner många Windows-användande Ipod ägare. Men här är räddningen – sju bra alternativ till Itunes!

Några av de program som tas upp i listan är fristående ersättare medan andra är tillbehör för att göra Itunes mer hanterbart.


Songbird. Potentiell Itunes-ersättare.

1. Songbird
Denna anpassningsbara mediaspelare, med öppen källkod, är till det yttre väldigt lik Itunes. Men, Songbird har potential att klara betydligt mer än vad Itunes kan. Du kan anpassa din spelare för att ändra dess utseende, förstora den inbyggda webbläsarens kapacitet, utvidga dina uppspelningsalternativ och dessutom kan Songbird hantera många olika ljudformat, exempelvis Fairplay-kodat ljud och Windows Media DRM-filer.
Den faktor som säger att du kanske inte ska använda Songbird som din enda mediaspelare riktigt än, är att den fortfarande är i betaform och saknar några viktiga komponenter som exempelvis videostöd och stöd för Iphone och Ipod touch. Trots detta är Songbird väl värt att ladda ner och spela med.

Här laddar du ner songbird.

2. Winamp
Innan Itunes-hysterin var det Winamp som gällde, och trots Itunes framfart finns det fortfarande kvar. I 5.54 version har de en ny design med foton och albumbilder på artisten som spelas. Andra nya funktioner är bibliotek med anpassningsbart utseende, en podcast katalog, tillgång till Aol:s Shoutcast radiostationer och Autotag.

Gratisversionen saknar vissa komponenter som att konvertera CD-skivor till mp3 och Winamp är än så länge inte kompatibelt med Ipod touch och Iphone.

Här laddar du ner Winamp.

3. Mediamonkey
Här är den bästa ersättningen för Itunes. Om du har en gigantisk mediasamling i behov av omorganisation är Mediamonkey ett måste. Det är listans mest omfattande program och kan göra allt som Itunes kan och mer därtill. Mediamonkey upptäcker automatiskt två exemplar av samma spår samt spår som saknar information eller som inte är synkroniserade med din spelare.
I uppspelningsfunktionen kan du finjustera ditt ljud med en utjämnare och du kan även ladda ner plug-ins för ljudeffekter.

På den mindre positiva sidan har gratisversionen en långsam brännare och omvandlaren för mp3 och m4a är begränsad till 30 dagar.

Här laddar du ner Mediamonkey.

4. Foobar2000
Foobar2000 har ett minimalistiskt gränssnitt som du kan anpassa efter hur du vill sortera och visa ditt mediabibliotek. Med hjälp av Foobar2000 kan du rippa och konvertera ljudfiler. Spelaren levererar högkvalitativt ljud som stödjer Replaygain, en algoritm som håller ljudet på en konstant nivå. Spelaren stödjer även format som inte Itunes stödjer.

Foobar2000s är inte lika användarvänlig som Itunes. Men tittar man på ljudkvalitet är Foobar2000 överlägsen. 
Ladda ner spelaren och lär dig dess grundläggande funktioner innan du börjar ladda ner valfria komponenter. Tyvärr kan inte denna spelare helt ersätta Itunes, då du inte kan synkronisera Foobar2000-biblioteket med din Ipod.

Här laddar du ner Foobar.

5. Floola
Floola klarar av i stort sätt allt som Itunes klarar, inklusive exportera musik från datorn till din Ipod, hantera spellistor och ta bort låtar från Ipoden. Floola kan hantera din musik, dina bilder, filmer och dessutom konvertera videofiler till ett Ipod-kompatibelt format. Dessutom är Floola ett lätt program med öppen källkod.

Men uppspelningsfunktionerna är begränsade, det finns ingen utjämnare och volymkontrollen erbjuder inte mycket toning. Så kanske vill du inte att Floola ska vara din primära spelare.

Här hittar du Floola.

6. Yamipod
Från personerna bakom Floola kommer även Yamipod. En spelare som låter dig flytta musik från din dator till din Ipod. Den stödjer även spellistor, RSS och podsändningar. Yamipod har en musikspelare men ingen ljudutjämnare.

Programmet listar inte genrer, och låtarna är listade efter albumtitel istället för artist vilket försvårar playlist-skapandet.

Här hittar du Yamipod.


Sharepod. Enkelt med rent gränssnitt.

7. Sharepod
Eftersom Itunes inte låter dig överföra ditt Ipod-innehåll till någon annan dator måste du gå någon annanstans för att göra det. Sharepod är ett lätt, minimalistiskt program som inte kräver installation. Du kan kopiera musik, film och spellistor från din Ipod till din dator och lägga in dem i Itunes-biblioteket.

Sharepod har ett rent gränssnitt men tillskillnad från de andra programmen på denna lista erbjuder inte Sharepod uppspelningsstöd.

Här hittar du Sharepod.

Läs mer
Ladda ner fler gratisprogram i programbanken