Går du i köptankar för ny hårdvara? Då kan det vara läge att köpa redan nu. I takt med att dollarn stärkts väntas även priserna i svenska butiker gå upp. Detta bekräftar flera distributörer som nättidningen SweClockers har talat med.

Finanskrisen har satt sina spår i Sverige. Jämfört med kronan har den amerikanska dollarn ökat närmare 30 procent på bara några månader. Även euron har stärkts gentemot den svenska kronan. Sammantaget kommer detta sannolikt att innebära ökade priser för svenska elektronikkonsumenter.

– Dollarn har gått upp cirka 30 procent sedan i augusti, och euron 7 procent. Så fort vi gör nya inköp måste vi justera upp priserna, säger Hannes Wallin på Captech till SweClockers.

Företag i distributionskedjan riskerar också att drabbas av valutakursändringar. Detta eftersom leveranserna ibland betalas först i efterskott, med ett eftersläp på 30 till 60 dagar. Om kronan har försvagats under tiden får den som köper stå för mellanskillnaden, vilket kan leda till oväntade utgifter som enklast justeras genom kompensatoriska prishöjningar i nästa led.

Även PCB Distribution och SLC Skandinavien bekräftade SweClockers misstankar om kommande prisökningar på hårdvaruprodukter. Står du därför i valet och kvalet om att uppgradera inom kort, kan det vara läge att göra det snart.