Netbook-datorerna har blivit en riktig framgångssaga. Deras låga pris har gjort det möjligt för många familjer att skaffa fler datorer och i mångt och mycket har de konkurrerat ut andra bärbara datorer i budgetklassen. Om du är sugen själv, kan det vara läge att slå till inom kort, redan innan jul befarar nämligen branschkunniga att de ruggigt små och billiga bärbara datorerna kan ta slut. Detta trots att konjunkturen sviktar och att de först gjorde riktig entré i somras.

– Vi räknar med bristande tillgång före jul, säger Richard Doherty, en anlytiker på Envisioneering, till Financial Times.

Han får visst gehör från andra håll. Microsoft tillskrev exempelvis netbook-datorerna all ära för de senaste månadernas ökning av datorförsäljningen i utvecklingsländerna och IDC, en annan branschanalytiker, höjde nyligen sin prognos för de små datorliven.

År 2008 räknar IDC med 10,8 miljoner levererade netbooks. Om de får rätt i sin bedömning ökar siffran till 20,8 miljoner, eller 11-12 procent av marknaden för bärbara datorer, redan under nästa år.

Det verkar onekligen som att netbook-kategorin har drabbats av växtvärk. Få hade förutsett datorernas enorma popularitet och när nu vissa komponenttillverkare så som Intel har tillkännagett svårigheter att hänga med i produktionen, begränsas naturligtvis produktionen av datorerna i stort. Intel hoppas dock kunna matcha efterfrågan igen mot slutet av året.

Läs mer
Datorer - alla artiklar om netbook