De senaste säljsiffrorna för Windows Vista målar upp en ganska dyster bild av operativsystemet. Trots att Microsoft rapporterade ett starkt kvartal i förra veckan så beror det inte på försäljningen av Vista.

Tillväxten för Windows Vista det senaste året har endast varit två procent. Microsoft skyller att de låga siffrorna beror den ökade försäljningen av netbooks som oftast körs på Windows XP alternativt Linux. Microsoft hävdar dessutom att datorförsäljningen i utvecklingsländer har gått trögare än väntat.

Roger Kay på analysföretaget Endpoint Technologies är av en annan åsikt.

– Microsoft skyller den dåliga försäljningen av Windows Vista på netbooks och dålig försäljning på utländska marknader. Det är rent och skärt skitsnack. Det finns it-administratörer som inte skulle installera Vista ens om deras liv hängde på det. Dessutom har finanskrisen gjort att användarna väntar med att uppgradera från Windows XP, säger Roger Kay till IDG News.

Under PDC-konferensen under veckan undvek Microsoft att nämna Windows Vista, utan hajpade istället Windows 7 så mycket som möjligt. Roger Kay säger vidare att oavsett vad Microsoft säger för att ge ett positivt sken av Vista så är det uppenbart att Microsoft har siktet inställt på Windows 7.

– Microsoft har tidigare alltid visat större intresse för framtida produkter än nuvarande, det har skapat ett stiltje i försäljningen av Windows Vista, säger Roger Kay.

Vilket operativsystem föredrar du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.