I supertelefoner som Iphone, Xperia, med flera, som kan allt från att spela film till att visa Excel-ark, ligger fokus på superavancerade funktioner. Tyvärr är det ofta krångligt att utföra enkla funktioner som att ringa och skicka sms.

Därför är det extra positivt att det första intrycket av Omnia SGH-i900 ger ett extra tydligt och bra talljud. Detta, och den stilrena, lite lyxiga designen är emellertid också det enda som är riktigt lättdefinierbart med Samsung-luren.


Skärmen är inte superskarp men lättläst och prydlig.

Ovanligt snabb för en Windows-mobil
För att vara en Windows-telefon känns Omnia i900 mycket snabb och lättanvänd. I stället för otaliga vägar in i samma funktioner får du en grundskärm till vilken du kan dra in dina favorit-widgets ifrån vänsterspalten. Det finns en vit huvudmeny med alla program och Windows Startmeny.

Omnians pekskärm är inte speciellt högupplöst, bara hälften av Xperians pixlar på varje ledd, men ändå tydlig med ett bra, subtilt skakfeedback när du trycker på den.

Vid inmatningen på det virtuella qwerty-tangentbordet kunde Samsung gott ha kostat på sig att ge bättre respons på knapptryckningarna. Särskilt vid parkoppling mot datorers bluetooth eller vid andra dolda lösenordsinmatningar känns inmatningen med pekfingret väldigt slumpmässig.

För sms och annat författarskap kan du välja mellan helt tangentbort, halvt (varken av dessa med å, ä, ö eller normala skiljetecken lättillgängliga) eller den T9-liknande varianten som fungerar bra.

Pekpenna eller läppstift?
Problemet är skämtet som levereras i stället för pekpenna. I ett försök att kännas lite fashion har Samsung gjort en läppstiftslik teleskoppenna som inte skjuts in och göms i telefonen utan är tänkt ska dingla i ett snöre på vänster sida.

Jag trodde arvet från den schweiziska armékniven var ett skolexempel i industridesign, men tydligen ska det vara lite chict att ha en modeaccessoar på telefonens sida. Som om inte den dumma idén vore nog glappar även pennan i djup och sidled när du skriver med den.
Tur är då att skärmen fungerar mestadels riktigt bra med bara fingrarna.

Det mycket omtalade formatstödet är välkommet och sträcker sig från Windows- till mpeg- till DivX och Xvid. Skärmens lägre upplösning visar sig i lite knaggliga typsnitt här och var vid webbsurf men filmvisning är ändå en okej upplevelse.


5-megapixelskameran är anspråkslös.

Kameran är inget att skriva hem om men har ansiktsigenkänning och lite andra funktioner som ser bra ut på papperet, men som lär förbli oanvända. De flesta mobilkameror är bara ett försäljningsalibi så de ska inte tas på något större allvar. Plåtar de okej i 5 megapixel och kan filma för webbanvändning via Youtube och liknande räcker det.
Det är inte det unika försäljningsargumentet.
Usp:n är ju – ja, ni minns? – alltihop tillsammans.

Klumpig adapter är i vägen
En annan designmiss är den enda anslutningen som - av någon anledning - placerats på sidan och inte i telefonens botten eller topp. Via denna specialkontakt laddar du upp, ansluter usb till en dator eller ett par hörlurar via en adapter.

När du bär mobil på stan ligger den i en stor del av fallen på höjden i en ficka som ofta är smal, och att då ha en adapter som sticker ut nästan en och en halv centimeter på ena sidan är en grov designblunder.

Extremt mångsidig

Nu låter det här som en sågning. Så är givetvis inte fallet. Omnia är en extremt kompetent lur med alla smartphonefunktioner du kan tänka dig, den relativa flexibilitet som Windows Mobile ger, musik- och filmspelning, bra webbsurf med Opera, gps och alla typer av erforderliga mobil- och internetprotokoll. Detta gör Samsung på det hela lika bra som Sony Ericsson, HTC, Nokia eller Apple.

Därtill är minnet generöst och utbyggbart, batteritiden förvånansvärt lång och handhavandet med Windows Mobile-mått enkelt. Synd bara att några extremt grundläggande principer ur dagliganvändarens synvinkel verkar ha gått detta – och de flesta andra, ska tillstyrkas – designteam helt förbi.

Plus. Brett filstöd, bra finish, batteritiden, förhållandevis snabb.
Minus. Ingen användbar pekpenna, många småmissar

(6 av 10)

Fakta

Vikt: 120 gram.
Mått: 11,2 x 5,7 x 1,3 centimeter.
Skärm: 3,2 tum med 240 x 400 pixlars upplösning.
Minne: 16 gigabyte minne + mikro-sd.
Kamera: 5 megapixel med blixt och ansiktsigenkänning.
Filformat: Divx, xvid, wmw, wma, mp3, mp4, aac, 3gp, mpeg4, h.263.
Samtalstid: 6,5 timmar.
Passningstid: 450 timmar.
Pris: Från 5 795 kronor.