Det kan vara svårt att förvandla sin pc till den största underhållningsenheten någonsin, eftersom kombinerade mediespelare och den tillhörande programvaran inte alltid håller vad de lovar.

Vi har listat de 10 bästa ljud- och videoprogrammen som kan hjälpa dig med allt från att ladda ner Youtube-videor till din hårddisk till konvertera filmer till format du kan spela upp på dina bärbara enheter. Du kan bli din egen dj och skräddarsy dina egna blandningar. Det bästa av allt är att dessa program är helt gratis.

VLC Player - mediespelare
Letar du efter en mediespelare som tar alla ljud- och videoformat? Då är det här något för dig. I många videospelare kan du inte spela upp vissa format men med VLC kan du spela vilket format du än kan komma på.

VLC har ett enkelt gränssnitt som erbjuder alltifrån enkla till avancerade funktioner, beroende på vad du är ute efter. Det finns massa extra funktioner och tillskillnad från många andra mediaspelare tar inte VLC upp massa RAM-minne och systemresurser.

Ladda ned VLC Player

Audacity - ljudredigering
Är du trött på att bara lyssna på musik och vill helst av allt skapa din egen? Detta program är till för både ljudinspelning och redigering. Redigeringsverktygen är så pass sofistikerade att allt du kan tänkas behöva och mer därtill finns tillgängligt. Det finns dussintals ljudeffekter och en kraftfull mixer. Programmet hanterar bland annat mp3, wav, och ogg vorbis filformat.

Du kan klippa ut, kopiera, klistra in och radera delar av inspelningen. Det går även att skapa speciella ljud och mixa dem.

Ladda ned Audacity

GOM Player - mediespelare
Denna mediespelare är väl lämpad för att spela upp video eftersom den stödjer en mängd olika format. Den spelar alla de vanliga formaten samt en mängd andra som många mediespelare inte klarar av, exempelvis divx, flv och xvid. Den har även en del extra funktioner för videotittande exempelvis möjlighet att ändra ljusstyrka, kontrast och färgmättnad.

Under installationen kommer du ombes att ange hur du kommer att använda programmet, om du ska visa hög kvalitet, använda dig av tv-utgång, om du har ett kraftfullt grafikkort och mycket annat. Men de flesta väljer att använda sig av normalläget.

Ladda ned GOM Player

Foxytunes - musikspelare för webbläsaren
Om du lyssnar på musik medan du surfar på webben och är trött på att växla mellan webbläsaren och din musikspelare är Foxytunes något för dig. Programmet gör att du kan styra musikspelaren direkt från din webbläsare (Firefox och Explorer) via ett litet verktygsfält i högra delen av skärmen. Verktygsfältet har alla kontroller som en musikspelare ska ha.

Ladda ned Foxytunes


Foobar2000 - ljuduppspelning

Här är ett fantastiskt ljudprogram för alla som gillar lätta spelare. Den hanterar ett stort antal ljudformat, inklusive många format som andra populära mediespelare inte stödjer. Applikationen erbjuder många andra funktioner, du kan exempelvis konvertera filer och rippa cd-skivor. Det finns även en funktion som justerar ljudnivån mellan olika filer så att alla spelas på en jämn nivå. Den stora bristen med Foobar2000 är att den saknar verktyg för bränning av cd-skivor.

Ladda ned Foobar2000

Tubeme - spara Youtube-filmer
Hur många gånger har du sett en Youtube-video och önskat att du kunnat spara den på hårddisken? Med det här programmmet kan du spara Youtube-filmer som flv-filer.

Det här programmet kan vara lite förvirrande att använda. Se till att klicka på download path-knappen, som finns längst ner i bild. Och för att ladda ner filmen måste du kopiera och klistra in Youtubes länkadress (url) i programmet. Klicka sen på ikonen med ett plustecken. Nu är det bara att ladda ner videon.

Ladda ned Tubeme

FLV Player - spelar flv-filer
Om du hämtat ner filmer från Youtube eller liknande filer kan du få problem att spela upp dem. Många spelare kan inte spela upp flv-filer. FLV Player är en enkel mediespelare som är konstruerad för att spela upp flv-filer. Det är bara att dubbelklicka på filen för att spela upp den.

Du kan styra videon med de vanliga kontrollerna och kan välja på att köra den i normalt läge eller i full skärm. Vid installationen kan du stöta på problem om du använder Windows vista. Om det händer ska du välja att köra som administratör, det ska lösa problemet.

Ladda ned FLV Player

Divx Player för Windows - mediespelare
Om du laddat ner video från internet så har du säkert stött på divx. Det har blivit populärt eftersom det kan komprimera film ordentligt utan att tappa den visuella kvalitén. Formatet har dock ett problem, många populära mediaspelare kan inte spela upp det.

Denna spelare hanterar divx-format samtidigt som den ger dig de kontroller du förväntar dig av en mediespelare. Du kan även hantera ditt mediabibliotek och bränna skivor.

Det finns även en betalversion av programmet som erbjuder extra funktioner såsom förbättrad ljus- och bildkvalitet och även förmågan att omvandla andra format till divx.

Ladda ned DivX Player

Any Video Converter - videokonverterare
Att spela upp video är inte längre begränsat till din pc. Nu kan en mängd andra enheter spela video, exempelvis mp3-spelare och mobiltelefoner. Problemet är dock att de videoklipp du laddat ner till din dator inte är i de format som dina enheter kräver.

Denna applikation konverterar filer både från och till många olika format, inklusive de flesta du hittar på nätet. Det är enkelt att konvertera filer, välj ut de filmer du vill konvertera och välj det format du vill ha och klicka på encode-knappen.

Ladda ned Any Video Converter

Zune Media Player - mediespelare
De flesta använder idag Itunes men något som inte många vet om är att Microsoft också har en bra mediespelare. Du behöver inte ha en Zune-enhet för att använda mediespelaren som, precis som Itunes, hanterar ljud- och videospelare.

Zune har allt du förväntar dig av en komplett mediespelare, inklusive flera sätt att hantera ditt bibliotek, förmågan att skapa spellistor och bränna musik. Du kan även använda en funktion som kallas "Zune social community" för att komma i kontakt med andra Zune-användare för att rekommendera och bli rekommenderad musik och videor.

Ladda ned Zune