Lagen om upphovsrätt säger att en fotograf äger rätten till sina bilder upp till 70 år efter dennes död. Upphovsmannen kan sälja publiceringsrätten till sina verk eller släppa den fri, men i övriga fall får du varken återpublicera andras bilder eller vice versa.

Givetvis är detta ett krig som det inte går att vinna, framför allt eftersom risken att åka fast för dessa typer av överträdelser är liten – påföljden består för det mesta av att upphovsmannen ber dig att genast ta bort bilden ifråga.
– Det går ju inte att skydda sig på något riktigt effektivt sätt, säger fotografen Pär Bäckstrand. Vem som helst kan ändå komma runt det genom att ta skärmdumpar, och det går ju inte att hitta alla bloggar som eventuellt använder ens bilder.

Kontentan är att de som verkligen vill använda andras bilder kommer att kunna göra det. Däremot kan du försvåra otillbörligt bruk med ett par mycket enkla åtgärder.

Vattenmärkning. Den här bilden blir inte snodd i första taget. Vattenmärkning är ett effektivt sätt att skydda sina bilder. Men kanske inte det snyggaste sättet... 

Vattenmärkning
Den mest uppenbara metoden som ändå skrämmande många helt förbiser – vattenmärkning. Lägg ditt namn, logotyp eller annan märkning på något ställe över bilden som gör den så ful att ingen vill stjäla den. Så jobbar de stora bildbyråerna för att hindra att deras bilder sprids. Tanken är att omöjliggöra att den som snor bilden ska kunna klippa bort vattenmärket och fortfarande ha användning för bilden.

Det kräver lite vana och eftertanke men det finns alltid möjlighet att hitta hörn eller sidor som förstör motivet så lite som möjligt men ändå gör att bilden förlorar sin mening om den beskärs bort.

Det handlar om att försvåra stöld av just din bild. Funktioner för detta finns exempelvis inbyggt i Photoshop ("Arkiv" -> "Automatisera" -> "Webbfotogalleri" -> "Alternativ: "Dokumentskydd". Där i popupen under sektionen Alternativ finns ett menyval som heter Dokumentskydd..

Metadata. Du kan skriva in information om vem som är upphovsman till en bild. Visuellt syns endast med ett copyright-märke vid filnamnet.

Tagga med Metadata
Det finns också en rad möjligheter att tagga sina bilder med copyrightinformation som metadata, som inte syns utåt men som gör det lätta att se om en bild är stulen. I Photoshop görs detta under fliken "Arkiv" -> "Filinformation". Denna information hänger också kvar i jpg-filer och indikeras med en copyrightsymbol i filens fönsterrad.

Förbjud högerklick
En annan enkel åtgärd är att med javascript hindra besökaren på din webbplats från att högerklicka på musen och välja "spara som".

Tyvärr hindrar detta bara de mest okunniga eller stressade tjuvarna. Metoden har tre stora luckor: Dels sparas bilderna ändå i webbläsarens cacheminne på hårddisken varifrån de kan plockas fram. Dels kan man välja att visa webbsidans källkod och få fram en direktlänk till bilden. Och sist men inte minst är det busenkelt att ta en skärmdump och klippa ut önskat motiv och spara om som en egen bild.

Men genom att skydda på detta sätt kanske besökare ändå inser att dina bilderna inte är tillåtna att sno och använda på andra sajter.
Här hittar du kod för att förhindra högerklick.

Kapsla in
Kallas shrinkwrapping på engelska, eller vakuumförpackning, och går ut på att en osynlig genomskinlig bild läggs ovanpå den verkliga bilden med ett Javascript. De som då försöker spara bilden får bara tomrum. Kan dock också kringgås genom att läsa källkoden och hitta var den verkliga bilden ligger sparad. Här finner du interaktiv hjälp för att kapsla in bilder:

Använd Flash
Genom att lägga upp bilder i Flashformat, som till exempel bildspelen på Myspace, skyddar du bilder från den enklaste stöldmetoden: högerklicka och spara som… Det är dock inte särdeles svårt att göra en skärmdump och klippa ut bilden därifrån.

Undvik Facebook – och alla andra sajter
Lägger du upp bilder på Facebook går du med på att överlåta en icke-exklusiv publiceringsrätt till sajten, och de företag Facebook i sin tur väljer att överlåta rätten till. Din Facebookprofil är inte din egendom – tänk på det! Och ta för vana att läsa användaravtalen noggrant på de sajter du registrerar dig på för att ladda upp copyrightskyddat material.

Det kan låta deprimerande, men det enda sättet att vara säker på att dina bilder inte stjäls, är att inte lägga ut någonting alls på nätet. Men hur kul är det?