Vi har tittat på åtta olika minidatorer som dykt upp nu under hösten. Här finns de nya versionerna av Asus Eee. Här finns stora datortillverkare som Acer, HP, Fujitsu Siemens och LG representerade, och även ett par uppstickare som inte vanligen säljer datorer i Sverige, MSI och Elonex.

Det finns dessutom ett par, tre tillverkare till som kommer med modeller senare i höst, men som vi inte hann få med till det här testet. Kan en netbook vara årets julklapp? Tillverkarna verkar i alla fall hoppas på det.Acer Aspire One – smärtast av dem alla

Testets till det yttre mest smärta dator är också den i särklass mest bärbara av de åtta. Den är, trots generöst tangentbord och extra stor hårddisk, lättast i testet, även om marginalerna mellan lättviktarna bland minidatorer är försvinnande små. Det den i stället vinner på är en utmärkt slimmad form som gör att den obehindrat slinker ned i väskan eller en stor jackficka.

Acer får bra betyg för en klar och ljusstark skärm och för ett bekvämt tangentbord som utnyttjar den begränsade ytan bra, med tangenter som är nästan lika stora som på en vanlig dator. Däremot är musstyrningen inte en lika trevlig upplevelse. Själva musplattan är för glansig för att fingret ska glida lätt på den, och dessutom behöver du trycka ovanligt hårt för att den ska reagera.

Aspire One får plus för den utmärkta bärbarheten och att den sin storlek till trots är riktigt bekväm att jobba med. Om du inte försöker göra något tungrott, som att öppna en riktigt stor Word-fil eller pdf. Den har den snabba Atom-processorn och en gigabyte minne, och håller jämna steg med de bättre datorerna i testet. Batteriet räcker däremot liter kortare än snittet, antagligen på grund av att Aspire One har en förmåga att dra på fläktarna ganska friskt.

Acer blir ändå testets vinnare, då den lätta vikten och stora disken smäller högre än MSI:s tysta drift och lite bättre batteritid.

Betyg: (9 av 10)


Batteristark Asus Eee PC 901

Version 901 av Asus Eee-serie är ett par, tre centimeter smalare än övriga i testet. Det gör att tangentbordet är extra kompakt och kan vara svårt att skriva bekvämt på för den som är ovan eller helt enkelt har för stora händer. Samtidigt har Asus valt ett större batteri, vilket gör att Eee PC 901 i stället är tjockare och tyngre än till exempel Acer Aspire One eller sina egna föregångare.

Anledningen till det extra stora batteriet är uppenbart. Sex celler och ett hekto extra batteri ger den en drifttid som är drygt dubbelt så lång som de flesta datorer i testet. Eee PC 901 är dock utrustad med samma grundhårdvara som större konkurrenter. Likadan processor, en gigabyte minne, likadan grafikmotor och en skärm på 1 024 x 800 pixel, vilket ger den ungefär motsvarande prestanda. Det som på papperet skiljer den från mängden är en 20 gigabyte stor solid state-hårddisk med flash-teknik i stället för vanlig hårddisk. Det gör datorn strömsnål och Windows startas snabbt.

Men någonting i konstruktionen mår inte helt bra. Att starta ett program eller hitta en usb-disk, kan orsaka flera sekunder av total stiltje. En sak som går segt är inladdning av webbsidor vid surfning, vilket antyder att det är disken som är extra långsam i vissa operationer.

Betyg: (5 av 10)


Asus Eee PC 1000H – stor i klassen

Med Eee PC 1000H har Asus gått i rakt motsatt riktning jämfört med Eee PC 901. Det här är testets mest generöst tilltagna dator, som verkligen tänjer på gränserna för vad formatet ”netbook” ska innebära. En eller två tusen kronor, något hekto till i vikt och lite bredare mått, så hittar vi ”vanliga” bärbara som kan ta upp kampen om köparnas intresse.
Här är det verkligen inga problem med utrymmet.

Tangentbordet är väl tilltaget, skärmen är på tio tum, och en hårddisk på 80 gigabyte gör att det dröjer ett bra tag innan du får slut på lagringsplats för dokument och program, om du inte vill ha med dig hela skivsamlingen som mp3. Eee PC 1000H har också ett sexcelligt batteri, vilket ger den nästan lika bra batteritid som lillebror Eee 901.

Bägge Asus-datorerna har musstyrning och tangentbord av hög kvalitet, och vi finner inte någonting att anmärka på när det gäller skärmkvalitet eller den allmänna konstruktionen heller. Eee PC 1000H är ett bra val om du inte bryr dig så mycket om optimalt låg vikt, men vill ha en pålitlig dator med bra batteritid. Priset är något högre än genomsnittet, men skillnaden i pris mellan de olika datorerna är knappt värd att nämna, någon femhundring upp eller ner. Ett dåligt köp kostar mer än ett dyrt.

Betyg:  (8 av 10)Elonex Webbook – billig på flera sätt

En av utmanarna till de mer traditionella datorleverantörerna är brittiska Elonex, vars webbook med det passande namnet Webbook säljs i Sverige av The Phone House. Det är en av två datorer i testet som inte använder Intels Atom-processor utan kör med den lite äldre C7-M från Via. För övrigt ser specifikationerna ut att vara klart jämförbara med andra liknande datorer. Minne, hårddisk, skärmstorlek och upplösning är desamma som hos utmärkta Asus Eee PC 1000H. Detta samtidigt som priset för Elonex dator är mycket fördelaktigt.

Så hur står sig då Webbook i konkurrensen? Inte särskilt bra, visar det sig. Det är uppenbart att Via halkat efter i processorkampen. Våra prestandatester ger den runt 40 procent sämre resultat. Uppdatering av tunga dokument och webbsidor går segt, uppspelning av hårt komprimerad video hackar, och så vidare.

Dessutom är Elonex Webbook ett ovanligt plastigt bygge med trist känsla i tangentbord och musknappar, och trots ett batteri av den mindre modellen så väger den över 1,4 kilo. Bara för att en dator är billig behöver den inte kännas billig, men billighet är det bestående intrycket här.

Betyg:  (3 av 10)


Färgstark Fujitsu Siemens Amilo Mini

Ska vi peka ut en genomsnittlig dator i testet så blir det Amilo Mini från Fujitsu Siemens. Här finns ingenting som egentligen är dåligt, men den utmärker sig inte heller på något sätt. 8,9-tumsskärm, liten hårddisk på 60 gigabyte, och samma Atom-processor och en gigabyte ram som i merparten av datorerna. Hårddisken i denna och även i Elonex Webbook är av en långsammare typ, men ger bara en marginell skillnad.

Tangentbordet är godkänt utan att vara riktigt bra. Aningen mindre än de mest rymliga i testet, men inte så trångt som på Asus Eee PC 901. Musplattan funkar bra, men kan upplevas som liten, och formgivningen med musknappar på sidorna kan ta tid att vänja sig vid. Prestanda är goda, och skärmen ger en behaglig bild, även om vi skulle vilja kunna dra upp ljusstyrkan lite mer när vi jobbar i direkt solljus. Fujitsu Siemens får också en eloge för en ovanligt tyst dator. Ingen av netbook-datorerna klarar sig från fläktbrus, men Amilo Mini kommer närmast.

En kul detalj som skiljer den lite från mängden är att den är vit. Eller blå. Eller vad du vill Det går nämligen att montera på skal på locket i olika färger.

Betyg: (7 av 10)


Lågpresterande HP 2133 Mini-note

Här är en dator som sticket ut på flera sätt. Om vi börjar med det positiva så är HP:s bidrag till netbook-marknaden en rejält snygg maskin, som andas gedigen konstruktionskvalitet och lyx, från lättmetallskalet till en trevlig skärm med bra färger och lågprofilstangentbord. Den har också en extra stor hårddisk, Expresscard-port och kommer med Windows Vista Basic i stället för XP. Det är möjligt eftersom den har hela två gigabyte minne under skalet.

Så långt allt gott, men problemet är att det positiva intrycket inte består när vi slår på datorn. Under skalet sitter en via C7-processor, samma slöa sort som driver Elonex Webbook. Detta kombinerat med det mycket mer resurskrävande Vista som operativsystem gör att datorns prestanda allt som oftast går på knäna. Processorn blir dessutom ovanligt varm ovanligt fort, och även under vad som borde ses som skonsam användning, uppspelning av lite webbradio och inget annat, fick den feber och drog igång högljudda fläktar för att kyla ned sig.

HP behöver se över sin grundidé och troligen slänga ut Via-chipet. Nu har de en dator som visserligen ser bra ut, men som presterar under all kritik.

Betyg: (4 av 10)Stor och snabb hårddisk i LG X110

Till det yttre påminner LG X110 mycket om Fujitsu Siemens Amilo Mini. Samma kombination av kantiga och runda former och samma vita tangentbord. Men den har en större skärm på tio tum och ett par centimeter bredare tangentbord, vilket gör enskilda tangenter större. Under skalet är det en av testets mer kraftfulla maskiner. Det som främst sticker ut är den rejäla hårddisken på hela 160 gigabyte. Disken är dessutom ovanlig snabb och i vårt prestandatest får den klart bästa resultat i hårddisktestet.

Vi är däremot inte så imponerade av skärmen på X110, som inte håller samma kvalitet i färger och kontrast som de övriga i testet. Det är ingen katastrof, och det finns många bärbara som är sämre, men för den som är extra kräsen kan det vara ett problem. Datorn har också en tendens att titt som tätt dra igång fläktar som låter rätt så mycket. Vi är också lite tveksamma till kvaliteten i tangentbordet. Det rasslar en hel del om tangenterna när vi skriver. Men på det hela taget är det ändå klart godkänt. En pigg dator med bra hårddisk, fast med några påtagliga skönhetsfel.

Betyg:  (8 av 10)


MSI Wind U100 – en glad överraskning

MSI var en av de första som i våras meddelade att de skulle släppa en konkurrent till Asus Eee PC. Vi känner mest till MSI som tillverkare av moderkort och grafikkort, men de har också en uppsättning bärbara datorer sedan tidigare, även om de inte är så vanliga i Sverige. Wind kan mycket väl vara startskottet för att svenska köpare får upp ögonen för MSI som datorleverantör. De har nämligen lyckat få ihop en netbook som är bra på nästan precis varje punkt. Bra, men inte fantastisk, det är det ingen av datorerna som är.

Prestanda är bland de bättre i testet, formgivning och ergonomi förstklassig, vikten föredömligt låg och kvaliteten på skärm, tangentbord och musplatta lämnar mycket lite att önska. Till och med batteritiden är ovanligt bra för ett trecelligt batteri med på papperet låg kapacitet. En orsak till det kan vara att värmeavledningen är väl genomförd och att fläktar mycket sällan behöver gå upp i varv.

Är det någonting att klaga på så är det att den inbyggda webbkameran håller låg kvalitet, och att datorns tunna plastskal ger den ett något sladdrigt intryck. Men det är mindre detaljer. Är du intresserad av en smärt och lätt dator, och inte behöver den extrema batteritiden som Asus Eee erbjuder, så är det här en mycket bra dator.

Betyg: (9 av 10)

Testvärden och kompletta fakta om datorerna:

Läs mer

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare som hade meddelat att de släpper minidatorer (netbook) i höst. I de fall leverantörerna hade mer än en modell bad vi dem välja ut den som de tyckte passade bäst för blandad användning för webb, kontor och media. Vi valde också att ta med två Asus-datorer eftersom de skiljer sig år så kraftfullt sinsemellan och jämfört med övriga deltagare.

Datorerna testades med de inställningar och program som datorerna levereras med. Prestandatest gjordes med PC Mark 05 (se nedan), samt bedömdes manuellt genom att ladda och hantera stora pdf-filer, Word-filer och högupplösta foton lagrade på usb-minne. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt i utomhusmiljö och innebelysning. Batteritiden mättes vid uppspelning av webbradio i Internet Explorer, skärmstyrkan vid batteritestet var 100 procent och wifi var påslaget.

Totalbetyg, PC Mark 05. Totalbetyget avser datorns genomsnittliga prestanda, och är baserat på ett blandat testprogram som belastar processorn, grafikkortet, hårddisken och minnet. Totalbetyget är jämförbart mellan alla datorer som kör testprogrammet. Datorerna i testet kör Windows XP, och därför kunde vi inte använda vårt vanliga testprogram PC Mark Vantage. Resultatet är därför tyvärr inte jämförbart med våra övriga datortester.

Cpu (processor). Programmet testar processorns kapacitet genom att skala om bilder, komprimera och kryptera filer, samt avancerad komprimering av ljud. Testen är utformat så att de belastar processorn, men påverkas väldig lite av andra saker som minne och grafikkort.

Minne. Här testas direkt skrivning till och läsning från minneskretsarna. Olika stora mängder data skrivs och läses för att simulera minnesanvändning, som kan se mycket olika ut. Testet skriver också till olika delar av minnet för att se om det brister i hastighet någonstans.

Grafik. Grafiktestet testar framför allt datorns spelprestanda i 3d, men även hur snabbt datorn kan rita upp fönster och effekter på Skrivbordet, samt hur datorn hanterar videouppspelning.

Hdd (hårddisk). Hårddisken testas genom fem separata tester – hastighet vid läsning och skrivning, hastighet vid laddning av stora program, virussökning, samt en simulerad start av Windows XP.

Den minsta datorn i vårt test väger under ett kilo och kostar under 3 000 kronor, och netbook-kategorin följer sedan med upp till ett och ett halvt kilo dator och ett pris på 4 500 kronor.

Vill du i stället ha något som är aningen större, så hamnar du bland ultraportabla notebook-datorer. Det är en datorkategori som länge var befolkad av extremdyra businessmaskiner med lyxkänsla, men på senare tid har även budgetdatorer dykt upp här. För mellan 5 000 och 8 000 kronor kan du i dag få en dator med tolvtumsskärm, stort tangentbord, gott om anslutningar, och ibland till och med dvd. Här är några exempel:

Packard Bell Easynote BG
Processor: Intel Pentium DC 1, 6 GHz.
Minne: 1 GB.
Hårddisk: 160 GB.
Cd/dvd: Nej.
Skärm: 12 tum, 1 280 x 800.
Vikt: 1,6 kg.
Pris: 4 495 kronor (Källa: netshop.se).

Fujitsu Siemens Esprimo U9200

Processor: Intel C2D 1,66 GHz.
Minne: 1 GB .
Hårddisk: 120 GB.
Cd/dvd: Dvdrw.
Skärm: 12 tum 1 280 x 800.
Vikt: 1,8 kg.
Pris: 4 994 kronor (Källa: dustinhome.se).

Toshiba U400
Processor: Intel C2D 1,86 GHz.
Minne: 2 GB.
Hårddisk: 120 GB.
Cd/dvd: Dvdrw.
Skärm: 13,3 tum 1 280 x 800.
Vikt: 1,9 kg.
Pris: 6 490 kronor (Källa: inwarehouse.se).