Regeringen har hamnat i blåsväder igen i och med den föreslagna fildelningslagen. Förslaget riskerar att drabbas av lika hård kritik som den kraftigt omdebatterade FRA-lagen. På Facebook har grupper startats i syfte att mobilisera folk mot fildelningslagen och ett antal riksdagsledamöter har redan hunnit utsättas för mejlbombande.

Facebookgruppen Stoppa Ipred är kanske det tydligaste exemplet. Med 16 000 medlemmar och cirka 1000 nya som ansluter sig dagligen, utgör gruppen en stark signal för upprörda känslor. Förkortningen syftar till den EU-direktivet IPRED som står för ”Intellectual Property Rights Enforcement Directive”.

Lagförslaget innebär i korthet att upphovsrättsinnehavare ska kunna gå till domstol och begära ut ip-nummer för misstänkta fildelare. Uppgifterna kan senare användas för att skicka ut kravbrev och driva en rättslig process mot individen. Till skillnad från EU-direktivet krävs inte någon igångsatt rättegång för att begära ut uppgifterna, något som väckt kritiska röster, dock inte från film-, musik- och bokindustrin som aktivt stöder förslaget. Propositionen för fildelningslagen ska läggas fram i november och därefter träda i kraft den 1 april om allt går som det ska.

– Vad man än tycker om fildelning är det fel att lägga ut polisens arbetsuppgifter på privata företag, säger Christian Engström, en av grundarna till Stoppa Ipred till Dagens Industri.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare tydligt deklarerat att man inte ”vill jaga en hel ungdomsgeneration”. Christian Engström befarar dock ändå att vanliga barnfamiljer kommer att få kravbrev från skivbolag om förslaget antas, något som enligt honom kan få mycket negativa följder.

De lär betala även om de är helt oskyldiga, för att inte riskera att förlora i domstolen och tvingas betala skivbolagens dyra advokater, förklarar han.

Läs mer
Allt om internet och webbtjänster