Vild gatufest. Så här gick det till när WoW-expansionen släpptes i Stockholm.

Expansionen ”Wrath of the Lich King” är efterlängtad och kommer säkert att ge många World of Warcraft-spelare en nytändning. Lusten att upptäcka tillfredsställs med nya horisonter och spännande äventyr.

Den största nyheten är att det kommit en helt ny världsdel – en plats där du kan växa dig ännu större och starkare, och fajtas mot nya mäktiga monster. Northrend heter den nya kontinenten, som inte bara har en massa vackra vyer att blicka ut över, utan också innehåller tusentals nya uppdrag, monster och till och med nya sätt att spela på.


Hos min chef Garrosh Hellscream står jag och blickar ut över hans matta, som också är en planeringskarta för Northrends alla krigszoner.

Tio nivåer som varar länge
Den tidigare högsta spelnivån 70 ökar med tio upp till 80, och att ta sig upp de där tio nivåerna är inget man gör på en helg. Det finns mycket spännande att göra, både för hardcore-spelarna och fritids-wowarna.

Nya sorters fordon kan konstrueras, till exempel flygande manicker som flera spelare samtidigt kan färdas i, släppa bomber från och slåss i luftstrider med. Samma sak gäller nya markgående fordon, som den snygga motorcykeln med sidovagn som två kan åka i. Den flygande mattan jag fick prova i ett uppdrag är lik den man själv kan sy senare, och även om den bara kan ta en person så gillar jag idén med flygande mattor.


Utanför huvudstaden Orgrimmar startar resan till det nya frostiga landet.

Ny dödsriddare
Förutom den nya kontinenten, så är den nya klassen Death Knight den största nyheten i Wrath of the Lich King. Om du har en nivå 55-figur kan du skapa dig ytterligare en nivå 55-figur i klassen Death Knight att spela med. Men för att må bra uppe i Northrend behöver man vara lite kralligare så klart, bortåt nivå 68 rekommenderas.

Första besöket
När jag kastar mig in i Northrend för första gången händer det här:
Jag tar båten från huvudstaden Orgrimmar till Warsong Hold i Borean Tundra och hamnar för första gången inne i själva fortet. Genast pratar jag med min skräddare och får träna på att göra ett nytt sorts tyg, frostväv, med egenskaper som passar på den nya kalla kontinenten.

Utanför slåss vakter mot spindelliknande varelser, och jag plockar några snabba uppdrag kring fortet, lite sabotage mot underjordiska gångar och spindlarnas ägg. Sedan hittar jag ett uppdrag som låter mig flyga iväg på en matta ner mot stranden, Garrosh's landing. Där träffar jag på en valrosskille, som vill ha hjälp, och en grön mekaniker-goblin som håller på att laga krigsmaskiner. Jag hjälper båda, och ger mig ut på stranden för att leta verktyg, metalldelar och en slags trumpet.


Northrend, den nya kontinenten. (Klicka för större bild.)

Krigsmaskinen strimlar monster

Där på stranden är det dimmigt och väldigt saltstänkt. Sjögräsfyllda varelser står på vakt och blir arga när jag springer förbi. Det plaskar av saltvatten när de slåss, men jag hackar mig genom ett gäng. De har frostväv i fickorna, och jag samlar på mig. Jag hittar grejorna jag ska ha och passar på att fiska upp lite nya sorters fisk nere vid vattnet. Maneter! Rockor! Spännande att se vad man kan tillaga för gott av sådana.

Jag springer tillbaka och lämnar metalldelarna och manicken som mekanikern hade tappat bort. Valrosskillen får sin trumpet. Jag hoppar in i en nylagad krigsmaskin och rullar iväg. Kul! Plötsligt är jag inte till fots, utan en kraft att räkna med. Jag räddar skadade på slagfältet, och drar igång stora gräsklipparen fram på vagnen när det kommer en massa monster springande. De strimlas!

Jag ler för mig själv och tänker att den här expansionen har nog en del roliga påhitt i bakfickan, och inte enbart mer av samma sorts äventyrande. Till en äkta WoW-fan finns bara ett råd: Spring och köp!

Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Kategori: MMORPG
Utvecklare: Blizzard
Läs mer: www.blizzard.com
Systemkrav:
Windows XP/Vista/OSX 10.4.11
Pentium IV 1,3 GHz 1GB ram
PowerPC G5 or Intel, ATI Radeon 9600
Dessutom krävs: Spelet World of Warcraft och den tidigare expansionen Burning Crusade.
3d-stöd: Ja, 3d-kort krävs.
Flerspelarläge: Nej.
Språk: En, fr, de, es, ru
Åldersrekommendation: 12 år.
Cirkapris: 299 kronor.
Läs mer: www.wow-europe.com
Plus: Mer variation än i tidigare expansioner.
Minus: Hur ska man hinna allt?
Betyg:  9/10