World of Warcraft är ett datorspel du spelar med din dator kopplad till internet. Där finns det spelservrar som innehåller själva spelvärlden för World of Warcraft, dit alla andra spelare kopplar sig för att spela spelet.

För att komma igång måste du köpa en dvd med spelet, som du installerar i din dator. Sedan kostar det en dryg hundralapp i månaden att ha ett konto igång. Då kan du starta en massa olika figurer att spela med, på olika spelservrar. Har du kompisar som spelar är det bra att veta på vilken server de befinner sig med sina figurer, annars kan ni inte spela tillsammans.

Men vad gör man då, där i World of Warcraft-världen? Man är ute på äventyr i en stor fantasivärld full av monster och folk, vida slätter, borgar, städer och grottor. Man träffar på folk som behöver hjälp med olika saker och slåss med monster, djur, sjörövare och alla möjliga sorters motståndare.


Så här kan de se ut, spelkaraktärerna du skapar i World of Warcraft. (Klicka för större bild.)

Skapa en figur
Först måste du skapa en figur. Det är den du sedan styr och som andra spelare ser. Du väljer att spela i en av två så kallade fraktioner, Alliance respektive Horde. Vilken du väljer är en smaksak.

I varje fraktion finns olika raser, och de kan i sig tillhöra olika klasser. Du kanske väljer att vara en blodalv, och sedan väljer du om figuren ska vara krigare, präst, trollkarl eller någon av de andra klasserna. Du bestämmer om figuren är kille eller tjej. Dessutom väljer du lite yttre attribut som hudnyans och hårfärg, och sedan namnger du figuren. Sedan är det dags att hoppa in i Azeroth, som världen heter.

Samla xp - växa till sig

Det första som händer är att du ser en kort filmsekvens och hör en bakgrundsberättelse till varför du är i Azeroth. Du dyker upp på olika ställen i världen beroende på vilken ras du tillhör, till exempel i en liten by utanför dvärgarnas underjordiska stad, eller utanför blodalvernas tvådelade stad Silvermoon.

När filmen är slut har den letat upp dig där du står, och du kan röra dig och se dig omkring. I närheten står en figur med ett gult utropstecken ovanför huvudet. Han har nåt att säga dig, han delar nämligen ut en ”quest”, ett slags uppdrag, till dig om du vill. Uppdraget innebär att göra nåt speciellt, kanske samla bär på kaktusar eller skinna tio djur du letar upp och dödar. Exakt vad du ska göra läser du dig till i de små rutorna som dyker upp när du högerklickar på figuren med utropstecknet.


Den senaste sortens karraktär är Death Knight. (Klicka för större bild)

När du har accepterat uppdraget hamnar det i din questlog, alltså uppdragslista. Den kan du kolla på igen, om du glömt vad du höll på med. Sedan letar du upp stället med kaktusar, plockar bär och återvänder till samma figur – som nu har ett gult frågetecken över huvudet istället. Klicka på figuren igen, läs rutorna och se vad belöningen blir. Det kan vara lite pengar, eller något du kan använda i spelet. Kanske en magisk hjälm eller ett par skor du kan klä på din figur så att den blir lite starkare eller bättre på nåt sätt.

Samtidigt får du xp, erfarfenhetspoäng, för att du lämnar in uppdraget. Olika monster som du stöter på och dödar ger dig också xp. På så sätt samlar du poäng och stiger i graderna, blir starkare på olika sätt. Du börjar på nivå 1 av 80 nivåer. I början går det fort att samla ihop tillräckligt med xp för att höja sig en nivå. Sedan tar det längre tid.

Samla guld

En annan sak som är bra att samla på är pengar: kopparmynt, silvermynt och slutligen guldmynt. Andra figurer och monster som anfaller dig kan du slå ihjäl och plocka både grejor och pengar från, om de har några.

Grejor kan du sedan använda att klä på dig eller slåss med, fast det mesta går också att sälja till köp-och-sälj-gubbar i spelet och få lite pengar för. Hittar du värdefulla grejor kan du till och med sälja dem på auktionshuset, till andra spelare. Priserna där är ofta högre, för att det är finare grejor som säljs.


Så här ser det ut i själva spelet World of Warcraft.

Bli bättre på andra saker

Förutom att bli större och starkare med hjälp av erfarenhetspoäng så kan du lära dig lite olika saker. Du kan bli bättre på att fiska, laga mat och förbinda sår.

Dessutom kan du välja att lära dig två yrken att bli bättre på. Klädsömnad, läderarbete eller smide kan vara bra att kunna, och att förtrolla saker eller att tillverka magiska smycken. Det blir du också bättre på om du tränar på det. Syr du fler kläder så blir du bättre på det, och kan lära dig nya saker att sy.

Tar aldrig slut
Men hur slutar det, då? Tja, World of Warcraft är inte ett spel som har ett tydligt slut. Visserligen kan man nå högsta nivån i erfarenhet, men det finns uppdrag som är återkommande och platser man vill återkomma till för att hitta bättre rustningar och kläder och det tar lång tid att bli bra på sina olika yrken. Du lär känna andra spelare genom deras figurer, och kan fortsätta umgås i spelets värld.

Dessutom håller spelföretaget Blizzard på att bygga ut spelet allt eftersom, med nya länder och figurer och saker som händer. Nu senast släpptes den andra stora expansionen (Wrath of the Lich King) med en helt ny kontinent, Northrend. Den första expansionen hette Burning Crusade, och kom för något år sedan. För att kunna köra Wrath of the Lich King, krävs alltså att du har både grundspelet och den första expansionen.

Fakta

Ord och förkortningar som dyker upp ibland:
Addon. Ett extraprogram till World of Warcraft som förändrar användargränssnittet.
Gankning. Ett elakt fenomen som går ut på att en stor och stark spelare slår ihjäl en lågnivåspelare.
Gear. Grejor din figur använder och har på sig – rustningar, kläder och vapen.
Honor points. Äropoäng, sådana som man vinner när man slåss mot andra spelare.
Imba. Förkortning av imbalanced. Nånting i spelet som är helt otroligt obalanserat, ofta kraftfullt.
Level. Nivå. Visar hur stor och stark din figur har blivit av erfarenhet. Det finns 80 nivåer.
Loota. Locka pengar och saker från monster du slagit ihjäl. Från engelskans loot = plundra.
PvE = Player versus Environment. När du och omgivningen i spelet interagerar, när du inte kan bli ihjälslagen av andra spelare.
PvP = Player versus player - ett sätt att spela där Horde-spelare och Alliance-spelare kan slå på varandra och inte bara på monster. Då kan man vinna honor points eller äropoäng.
Quest = uppdrag du ska göra för att få xp, pengar och bättre gear.
XP = experience points. Erfarenhetspoäng, sådana du får av att slutföra uppdrag eller mosa monster.

Fraktion 1: Alliance
Människor
Gnomer
Dvärgar
Dranei
Nattalver

Fraktion 2: Horde
Orcher
Blodalver
Odöda
Troll
Tauren

Klasserna:
Warlock - trollkarl
Warrior - krigare
Mage - magiker
Priest - präst
Druid - druid
Hunter - jägare
Paladin - korsriddare
Shaman - shaman
Rogue - lönnmördare
Death knight - dödsriddare