För två veckor sedan plingade det till i 15-åriga Martina Adamssons mobiltelefon. Det var ett sms från företaget Zed som sysslar med försäljning av ringsignaler och andra mobiltjänster.

Martina hade inte beställt något från Zed, men öppnade och läste ändå sms:et. 
– När jag senare tittade på saldot såg jag att de hade dragit 100 kronor, säger Martina Adamsson till PC för Alla.

Inte nog med det. I och med att hon öppnat sms:et och "godkänt" transaktionen, blev hon automatiskt också prenumerant på ringsignaler hos Zed, något som kostar 50 kronor i veckan.
– Vi har ringt företaget men de säger bara att de inte skickar ut sms till minderåriga, säger Martina Adamson.

Inga pengar
Ännu har hon inte betalt något av företagens krav, men hon har heller inte lyckats få tillbaka några pengar, trots att en lärare på hennes skola ringt till företaget under ett inslag i Värmlandsnytt.
– Jag vet inte vad jag ska göra nu, men jag vill ha tillbaka mina pengar. Jag fick inte ens någon ringsignal, säger hon.

På Konsumentverket menar man att lagen är glasklar: Företag får inte göra sms-utskick till personer som inte godkänt detta. Dessutom måste det alltid finnas en text med som förklarar hur tjänsten avbryts, något som i det här fallet saknats.
Inte heller får ett företag ingå ett avtal med någon som är minderårig.

– Det är målsman som måste godkänna något sådant, och har de inte det, ja då är inte avtalet giltigt, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

"Anmäl företaget"
Enligt Marek Andersson finns det två vägar att gå om man råkar ut för något sådant här. Det ena alternativet är att, i det här fallet Martinas föräldrar, hör av sig till företaget och påpekar att de faktiskt aldrig godkänt ett bindande avtal för Martina.
– Men det bör ske skriftligt, då ord mot ord alltid är svårt att bevisa, säger Marek Andersson.

Det andra alternativet är att anmäla företaget till Etiska rådet för betalteletjänster (ERB).
– Men det är också viktigt att i förebyggande syfte prata med sina barn och informera om att ingenting faktiskt är gratis. Verkar något luddigt, så är det oftast så.

PC för Alla har sökt Zed för en kommentar.